Gamingroutere er på papiret ikke annerledes enn annet nettverks-maskinvare, men etter å ha testet utallige stykker gjennom årene synes jeg likevel det er greit å skille dem. Både menyene, funksjonene og filtreringer er ofte annerledes.
De to versionene jeg har tittet på nå er ganske like, men som navnene indikerer støtter bare den ene Wifi6E. En annen ting navnene antyder er at de i teorien kan levere 6600 Mbps med alle tre bånd belastet maksimalt samtidig. Siden det er en 2.5G LAN-port, her hadde jeg likevel forventet 10G.
Designet er også lekkert. Det er industrielt og monolitisk, noe som er mer inspirerende enn de fleste har hjemme. MSI har valgt noe mer spennende ved å dele alle tre båndene internt i stedet for å bare ha alt på samme chip som mange andre. Selskapet har, som et ekte gaming-merke, endret en god del på tid, og brukt både varmeledere i metall og dekket dem med grafen. Det er kanskje litt i overkant om du spør meg, men med tanke på at routeren potentielt kan stå vertikalt i et rom som alltid er varmt kan jeg forstå de ikke tar noen sjanser.
Jeg hadde dog vinklet statusknapper/lys litt mer nede mot fronten slik at de er lettere å se forfra, men ellers har routeren et pent og moderne design, som ser mer seriøst ut enn de fleste gameingvarianter.
RadiX AX6600 koster 2.350 kroner og AXE 6600 koster 2.688 kroner, så det er ikke den store forskjellen i pris, så med tanke på de ekstra funksjonene foreslår jeg virkelig du går for den beste modellen. Jeg kan forstå at MSI gjerne vil ha en litt billigere variant, men med en så minimal prisforskjell synes jeg personlig ikke, det giver mening at man har to forskjellige modeller.
Begge modellene støtter Mu-MIMO, OFDMA og interessant nok Beamforming og separate gjeste Wi-Fier. Faktisk er de eneste reelle forskjellene utenom Wifi 6 at den dyreste modellen har RGB-antenner. Et valgt jeg virkelig ikke ser poenget med, særlig siden jeg tviler på at det er bra å tilføre enda en varmekilde. Samtidig er det en litt bedre USB 3-port og Dragon Shield på AXE 6600.
Som sagt er forskjellen primært fraværet eller tilstedeværelsen av sju 160Mhz-kanaler. For en enkelt bruker gjør det ikke stort, men er man to eller tre merkes det virkelig daglig.
MSI kaller det "AI Engine" eller "AI QoS," men det dekker over den mest essensielle gamingfunksjonen, nemlig prioritering av spill og spillapplikasjoner. Greit å ha om for eksempel kjæresten vil se serier i 4K i stuen mens du vil at nedlastning av et spill skal prioriteres. Når det er sagt kan man som regel la den stå på Auto, men jeg synes faktisk at det er virkelig smart å ha en WFH, altså "working from home"-innstilling som prioriterer online-platformer som Teams og Skype. For min erfaring er dessverre at det ikke skal mye til signalet svikter selv med en solid fiberforbindelse.
Det skal også være plass til en mindre ripe i lakken. Markedsføringsmaterialet hevder at ping kan forbedres 90%, men 90% i forhold til hva? Generelt er min erfaring at amerikanske tester kjører med standardping på 70-80ms, hvor jeg må innrømme, at jeg sjeldent har møtt mange vanlige folk med en moderne internettforbindelse på høyde med det.
Vi har også en smart SSID - altså at alle bånd samles under et ID-navn og man bare kobles til ett nettverk, men i realiteten er forbundet til alle tre samtidig - noe jeg aldri opplevde problemer med i min testperiode.
Styringen foregår enten fra et web-interface, en app eller integrert i MSI Center. Jeg har alltid brukt webinterface, men synes faktisk at dette er et solidt forsøk på en totalintegrering at man har flettet det inn i MSI Center. Jeg vil allikevel rose MSI for menyene generelt. Disse er ganske lett å komme seg rundt i, men det skal bemerkes at man må bruke MSI Center-softwaren for å justere lyset selv om det bare kan skrus av og på med web-interfacet.
Det er en del filtermuligheter, deriblant vold og våpen, men mer praktisk kan man sette et filter til hver tilkoblede enhet separat. Jeg sier ikke at alle andre enn undertegnede selv hadde satt et phishing-filter, men... jo. Jeg savner dog en eller annen form for anti-malware/anti-virus installert på selve routeren siden det nærmest er standard.
Ytelsesmessig testet jeg stort sett kun på 6GHz-båndet, av den enkle grunn at det gir mest mening. Det er ganske mange 2.4- og 5Ghz-signaler i bygningen jeg bor, og jeg har derfor også satt opp et mesh-nettverk, men ytelsen her var bare ok - og ikke særlig imponerende. Med tanke på støyen er det ikke helt rettferdige å bedømme med det i tankene. Når det er sagt, var hastigheten ca. ¼ av andre produkter jeg har testet i 2.4Ghz, men med ganske lav ping. Her er det vitkig å nevne at det har kommet mange nye naboer her, så det er vanskelig om å si om noe av resultatet skyldes endringer på det området.
Ikke overraskende var det en ping på 1 og 0% signaltap i samme rom. Gikk man til en annen etasje og fikk signal gjennem betonggulvet var signalet halvert. Det er helt på nivå med andre routere, men et tap på 0% er faktisk, selv om det høres dumt ut, veldig bra, for det er langt fra alle som presterer det. Til tross for dette må det sies at signaltapet raskt forverres om man beveger seg noen meter, så det virker som om avstanden er et større problem enn betongen.
Så, ikke perfekt, men stadig i den lavere enden prismessig for 6E.gamingroutere, med konsistent lav ping, og et overraskende godt interface, hvor både de automatiske og manuelle innstillinger dekker hva de bør.