Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Ny kjøleteknologi

NASA utvikler ny teknologi som kan gjøre kjøling av elektroniske komponenter mer effektiv.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Det er enda lenge til vi kan håpe å se noe slikt på grafikkortet eller hovedkortet i datamaskinen, men NASAs nye kjøleteknologi er likevel nok til å få håpet opp hos overklokkere.

Røret som du ser på bildet under kalles en pumpe, men har ingen bevegelige deler. Istedet baseres det på elektriske felter til å bevege kjølevæske gjennom små ventiler inne i en termisk kald plate. Varmen ledes til en radiator. Teknologien kalles elektrohydrodynamikk-basert termisk kontroll (EHD) og er utiklet for å fjerne varme fra små flater og mikroelektronikk som er svært sensitiv for temperaturer. Særlig aktuelt er det for NASA fordi fraværet av luft og fuktighet i verdensrommet gjør kjøling krevende, mens kreftene som er i sving ved en oppskyting i tillegg kan gjøre stor skade på bevegelige deler i kjølekomponenter.

Ny kjøleteknologi

Stadig reduksjon av størrelsen på teknologien i microchipper gjør at flaten som varmen fordeles på blir komparativt mindre, og gjør kjøling mer krevende. Derfor kan denne teknologien være et viktig utviklingstrinn for kjøleteknologien og forhåpentligvis ikke bli for dyr for å nå forbrukermarkedet. Fraværet av bevegelige deler gjør at teknologien kan skaleres til ulike størrelser. Størrelsen gjør også at strømforbruket er lavere.

Dette er en annonse:
Ny kjøleteknologi

Teknologien vil bli demonstrert i en prototype under en satelittoppskyting i juni og testet i en romstasjon i 2013. Blant annet for å teste at teknologien tåler de ekstreme kreftene ved en oppskyting. Neste steg for forskerne er å plassere teknologien på et kretskort og skalere teknologien til kjølehullene er mindre enn et menneskehår. Dermed plasserer man kjølingen nærmere varmekilden og får mer effektiv nedkjøling.

Kilde: NASALoading next content