Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Phantasy Star 0

Phantasy Star 0

Et nettrollespill til Nintendo DS. Kan det virkelig være noe? Jonas har hardtestet og er klar til å fortelle hva han har kommet fram til.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Dreamcast var den første konsollen som ble sluppet med innebygde online-muligheter. Den kom i 1998, og verken Playstation 2 eller Gamecube kunne tilby den samme nettspillingen. Man måtte vente helt til 2001, til Xbox, før en konsoll hadde samme funksjonalitet igjen. Ett av spillene som skulle selge online-funksjonen var Phantasy Star Online, et tidlig online-rollespill og definitivt et av de første i sjangeren på konsoll.

Jeg falt pladask og spilte det som besatt i mange år. Jeg ble ruinert av skyhøye modem-regninger og Segas egen månedsavgift. Selv om spillet ikke var spesielt dypt eller innholdsrikt, hadde Sega lykkes i å gjøre Phantasy Star Online gøy å spille. Det var kult å denge fiender, det var kult å samle utstyr, det var kult å utvikle en mektig Mag og det var kult å samarbeide om å slå ut de ekstremt kraftige bossene.

Phantasy Star Online hadde helt enkelt mesterlig spillbarhet, og det var hele hemmeligheten. At det også hadde strålende design, fantastisk musikk, teknisk avansert grafikk og en alt i alt herlig stemning, gjorde heller ikke saken verre. Etter en oppdatering av originalspillet, samt egne versjoner til Gamecube og Xbox, skulle Sega til slutt slippe oppfølgeren Phantasy Star Universe. Selv om det var et bra spill og mye mer innholdsrikt enn forgjengeren, savnet jeg spillbarheten.

Jeg ble raskere lei enn jeg trodde, og drømte meg tilbake til Phantasy Star Online. Jeg trodde at Phantasy Star Portable til PSP skulle kunne få meg til å spille igjen, men der savnet jeg ikke helt ubetydelige komponenten onlinestøtte. Jeg ble fort lei igjen, og begynte å lure på om Sega noensinne skulle finne tilbake til magien i spillet.

Dette er en annonse:

Så hvorfor forteller jeg om alt dette, da? Jo, fordi Sega faktisk har funnet tilbake Phantasy Star-magien igjen, og denne gangen til Nintendo DS. Phantasy Star 0 er spillmessig det nærmeste jeg har kommet originalspillet, og uken jeg spilte det kunne jeg knapt legge fra meg Nintendo DS-en min. Det er flere områder å utforske, flere fiender å beseire og flere nivåer å mestre. Ja, det er mer utstyr å finne, flere Mags å forbedre, flere oppdrag å klare og mer magi å beherske.

Dessuten er spillbarheten igjen herlig ukomplisert, og Sega har droppet alt tull og fokusert på det som har vært seriens essens. Phantasy Star Online handlet nemlig alltid om utbytte og nivåprogresjon, og det er akkurat disse to områdene som er best i Phantasy Star 0. Men, selvfølgelig, før du starter å spille skal du så klart skape en bærbar helt.

Som vanlig finnes det både mennesker (allround), roboter (kjempesterke og utholdende, men kan ikke bruke magi) og de alvelignende Newman (Fete magikere, men kan ikke bruke store våpen, og tåler nesten ingenting). De ulike yrkene og kjønnet du velger påvirker egenskapene. Til sammen er det 14 ulike kombinasjoner du kan velge, så det er lett å finne en som passer din spillestil. Etter dette kan man justere figurens utseende, velge hvordan den skal høres ut og så er det bare å begynne eventyret.

Startstedet i spillet er et lite sted med noen forhandlere, en bank der man kan bytte og lagre spillet, samt et sted man kan få oppdrag fra. Mer er det ikke, og mer behøves ikke. Man kobler seg opp og kontakter tre gode venner, alternativt spiller med tilfeldig utvalgte personer. Nintendos harde online-restriksjoner gjør seg dessverre synlig, og man har begrenset kommunikasjon om man velger å spille med folk man ikke kjenner. Men det fungerer overraskende bra takket være et antall forhåndsvalgte kommandoer man kan utrykke seg med.

Dette er en annonse:

Det morsomste er likevel å spille med bekjente og venner. Da bruker man et pictochat-lignende system for å tegne bilder eller skrive ting til hverandre, og det går til og med an å lagre noen verk. Det er tilstrekkelig til at det blir levende, organisert, og det tar ikke lang tid før kreative personer begynner å lage riktig utrykksfulle bilder (for min del mest obskøniteter). Sammen begir man seg ut på oppdrag, noe som fungerer utrolig glatt og laggfritt.

Ettersom NDS har et begrenset antall knapper må man styre figuren med styrekorset. Det gir ingen direkte muligheter til finjustering, men det reddes inn ved at du kan rulle. Dermed kan man raskt kaste seg unna en angriper og andre fiender for å komme seg vekk fra farlige situasjoner. Å sentrere kameraet gjør man med et lett trykk på L-knappen, og med tanke på de begrensningene som formatet har er det faktisk utmerkede løsninger.

Desverre er ikke menysystemet like smart. Med tanke på stylusen og at det er laget på DS burde Sega ha flettet inn betydelig flere funksjoner på den nederste skjermen som hele tiden viser menyer. Nå kan man eksempelvis ikke veksle mellom to våpen uten en masse trykking og må man gjøre noe man ikke har på snarkommando (totalt kan man ha tre stykker) tar det og tid. Tid man som oftest ikke har i stressende boss-kamper.

Spillkontrollen er likevel strålende. Akkurat som i Phantasy Star Online gjelder det å beregne angrepene sine for å kunne gjøre kombinasjoner. Beregningen gjøres forskjellig avhengig av hvilket våpen man bruker, og det går bra med både løse og harde angrep. Den sedvanlige oppsetningen av våpen med ulike funksjoner er der også, som is for å fryse fiender, nærkampsvåpen av varierende type, og ulike type blåserør.

Foruten den utførte online-støtten finnes det en historiedel å spille gjennom. Du bruker samme figur som i multiplayer, så det kan være lurt å spille gjennom historien for å stjele til deg noen erfaringspoeng. Avhengig av hvilken rase du spiller finnes det tre varianter på historien som handler om "The Great Blank" - en hendelse som skjedde for 200 år siden. Historien fortelles via små ledetråder, og selv om det knapt et det beste rollespillet jeg har spilt er det verdt å spille gjennom alle tre versonene for å få den komplette historien.

Men Phantasy Star 0 er først og fremt et nettrollespill. Og et sinnsykt bra et. Det er flottere enn det meste annet til Nintendo DS, verdenene føles mektige og storslåtte, og det skjer ting hele tiden. Jeg har spilt spillet rundt 30 timer og jeg regner med at tallet skal mangedoble. Desverre er ikke musikken like bra som i Phantasy Star Online og menysystemet er langt fra perfekt, men det her er det absolutt beste nettrollespillet til Nintendo DS. Med litt arbeid til en utlovet oppfølger kommer det til å bli nærmest perfekt. Men til da kommer jeg til å spille Phantasy Star 0!

Phantasy Star 0
Phantasy Star 0
Phantasy Star 0
Phantasy Star 0
Phantasy Star 0
Phantasy Star 0
Phantasy Star 0
Phantasy Star 0
Phantasy Star 0
Phantasy Star 0
Phantasy Star 0
Phantasy Star 0
Phantasy Star 0
Phantasy Star 0
Phantasy Star 0
Phantasy Star 0
08 Gamereactor Norge
8 / 10
+
Fantastisk online-støtte, bra grafikk både teknisk og estetisk, gjennomtenkt spillkontroll, enormt innhold
-
Klumsete menyer, trist musikk
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte teksterLoading next content