Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Rise of the Tomb Raider

Rise of the Tomb Raider - Baba Yaga: The Temple of the Witch

Unge Lara Croft har blitt en såpass fryktløs eventyrer at hun engang er redd for det overnaturlige. Vi har testet den nye Rise of the Tomb Raider-utvidelsen...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Jeg kan se et grønt, skinnende lys gjennom skogen. Noen følger etter meg, jeg bare vet det. Hvem eller hva det er, aner jeg ikke, og jeg vet heller ikke hvor jeg befinner meg lenger. Jeg har tilbrakt flere måneder i de sibirske fjellene, men jeg har aldri sett noe som dette før. Rundt meg hører jeg ekkoet fra en slags ond latter. Hva enn det er som er ute etter meg, kommer stadig nærmere. Plutselig ser jeg noe umulig. En gammel tømmerhytte med kyllingben vandrer gjennom skogen, og knuser alle trærne på sin vei. Deretter åpenbarer hun seg, heksen Baba Yaga. Hun bærer en krone av horn og døde dyrs hodeskaller.

HQ

Jeg har spilt Rise of the Tomb Raider i ca. 100 timer siden lanseringen i fjor høst. Det står som et av fjorårets beste spill i min bok, takket være solid gameplay kombinert med vedvarende gjenspillingsverdi. Det er en dødelig kombinasjon som holder meg fast foran TV-skjermen fremdeles. Du skjønner sikkert at jeg var svært ivrig etter å teste den nye Baba Yaga: The Temple of the Witch-utvidelsen, som ble lansert omtrent samtidig som PC-utgaven av grunnspillet. Den nye utvidelsen leder Lara nedover en mye mørkere sti enn vi har sett i det snødekte Sibir tidligere. Du ender opp i en skog vevd sammen som et mareritt. Lara er hjemsøkt av demoner fra fortiden hennes, samtidig som hun blir angrepet av vanstelte dyr. Likevel fortsetter hun, for å komme til bunns i legenden om heksen Baba Yaga, en kannibal fra slavisk mytologi.

Rise of the Tomb RaiderRise of the Tomb Raider
Skrekk spiller en større rolle i Baba Yaga enn vi er vant til fra Tomb Raider-serien.
Dette er en annonse:

Det er et spennende utgangspunkt, men Baba Yaga er et svært kort ekstrakapittel, så ikke forvent noe annet. Her får du bare ett nytt oppdrag, ett nytt (og akk så lineær) område å utforske, én ny drakt, ett nytt våpen og én ny type piler. Utover dette er opplevelsen lik Rise of the Tomb Raider slik du allerede kjenner spillet. Det handler fortsatt om å komme seg fra punkt A til punkt B, ved hjelp av hopping, klatring og forsering av terreng folk flest unngår. Vel framme må du fiske frem pil-og-buen eller andre våpen, for å beseire alle fiendene. Alternativt kan du prøve å snike deg forbi dem usett, før du gjentar prosessen frem mot et nytt punkt B. Det er en struktur som føles like tilfredsstillende hver gang du spiller, og det samme gjelder naturligvis i Baba Yaga-utvidelsen også.

HQ

Når det er sagt tar det ikke mer enn to timer å oppleve alt Baba Yaga har å tilby, og det finnes ingen gjenspillingsverdi å snakke om utover små skatter (collectibles) som er gjemt rundt omkring. På denne måten skiller denne utvidelsen seg veldig fra den forrige, Endurance Mode, som tross alt bød på utallige timer med moro der man forsøkte å overleve ekstreme forhold. Denne gangen har utviklerne heller gått for mer historiedrevet innhold, og selv om det ikke varer så lenge er handlingen velskrevet hele veien gjennom.

Den beste med historien i Baba Yaga er likevel det samme som i grunnspillet, nemlig Lara Croft selv. Det er påfallende hvor mye hun har utviklet seg som person siden forgjengeren fra 2013. Hun har gått fra å være en uskyldig jente og et offer, til å bli en selvstendig og spennende actionheltinne. Her våger hun seg ut i mørket og det ukjente for å redde en person i nød. Hun gjør det ikke bare fordi det er hennes plikt, men også fordi hun ønsker å vite sannheten. Som eventyrere og oppdagere flest hun faktisk vite sannheten, og dette gjør handlingene hennes mer troverdige.

Dette er en annonse:
Rise of the Tomb RaiderRise of the Tomb RaiderRise of the Tomb Raider
Rise of the Tomb Raider er fremdeles utrolig pent!

Det er i så måte legenden om Baba Yaga og hennes overnaturlige krefter som driver Lara denne gangen. Det er et spennende mysterium, og det er gøy å se denne litt grovere og røffere siden av Tomb Raider. Utvidelsen presenterer også en frisk vri i gameplayet, som jeg ikke skal røpe her, og plutselig er begrepet "skrekk" passende for spillet. Hvem skulle trodd det?

Dessverre tar mysteriet slutt altfor raskt, og er du uheldig kan den "store avsløringen" på slutten bli spolert for deg for tidlig. Det foreligger nemlig noen nokså klare hint i en gjemt lydlogg du fort kan komme over, så er jeg deg sparer jeg å høre på disse til historien er over. I tillegg lever ikke plottet helt opp til sitt fulle potensial, noe som er litt symptomatisk for utvidelsen som helhet. Når fokus er på singleplayer forventer man noe litt mer omfattende, som kan stå bedre på sine egne ben. Samtidig er dette fortsatt et nytt kapittel om Lara Croft, som fans grunnspillet vil glede seg over.

HQ
06 Gamereactor Norge
6 / 10
+
Interessant lek med det overnaturlige, mer av det fantastiske gameplayet, tilfredsstillende historie, Lara er fortsatt i toppform.
-
I korteste laget, lineære miljøer, lite gjenspillingsverdi, høy prislapp.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

9
Rise of the Tomb RaiderScore

Rise of the Tomb Raider

ANMELDELSE. Skrevet av Terje Mardon Kello

For noen år siden ble unge Lara Croft kastet ufrivillig ut sitt første eventyr. Nå har hun funnet sin rolle som en ekte eventyrer...

0
Tomb Raider-forfatter forlater serien

Tomb Raider-forfatter forlater serien

NYHET. Skrevet av Eirik Hyldbakk Furu

Da Tomb Raider ble rebootet i 2013 fikk spillet mye skryt for historien og manuset. Mye av æren for dette bør gå til spillets "lead writer", Rhianna Pratchett. Hun skrev...

0
Se Rise of the Tomb Raider på PS4 Pro

Se Rise of the Tomb Raider på PS4 Pro

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Rise of the Tomb Raider er et av mange spill som oppdateres for å gi noe ekstra på Sonys kommende PS4 Pro, og som rapportert tidligere vil man kunne velge mellom...Loading next content