Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Surviving Mars

Surviving Mars

Haemimont Games leverer et utfordrende og spennende spill som byr på uendelige muligheter. Les hvordan det gikk da Ayub prøvde å overleve på Mars.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Surgeon Simulator var det første simulatorspillet som introduserte meg til simulatorspill-sjangeren. Det var ganske spennende å få prøve seg ut i en fiktiv, men virkelighetstro verden. Jeg ble så nysgjerrig på sjangeren at jeg prøvde ut flere andre spill som Tropico 5 og Cities: Skylines. Da jeg fikk muligheten til å prøve Surviving Mars til PS4 kunne jeg ikke la være. Spesielt siden handlingen foregår på planeten Mars, og jeg alltid har vært nysgjerrig på hvordan livet er i verdensrommet. La oss nå se hvordan Haemimont Games sitt kommende spill er.

I Surviving Mars er alt i dine hender, og du har muligheten til å påvirke framtiden på Mars på godt og vondt. Gjennom nytenkning og kreativitet må du utvikle det beste og mest velfungerende samfunnet. Et samfunn bestående av mennesker og roboter, store moderne bygninger og forlatte områder. I løpet av ferden din vil du også møte på kjipe situasjoner som sandstormer som kommer helt plutselig fra hvilken som helst retning, og som skader bygningene dine. Ikke nok med det, du vil også utsettes for fallende meteorer som kan ødelegge områder og bygninger helt. Men det verste som kan skje er mangel på grunnleggende ting som vann, oksygen og mat til menneskene du har ansvar for. Realismen er altså veldig detaljert, noe jeg fikk spesielt erfare ved å forstørre området jeg spilte på.

Man kunne se vindturbiner der bladene snurret rundt, lykter som skrudde seg på om kvelden, røyk som kom ut av fungerende maskiner og roboter som ordnet bygninger, for å nevne noe. Ettersom dette er et simulatorspill er nok ikke grafikken det aller viktigste, men heller mulighetene som ikke setter grenser for kreativiteten. Personlig mener jeg at muligheten til å utforske Mars er kul, og spesielt for barn vil jeg tr det er ganske spennende, siden det egentlig er noe helt nytt for dem.

Spennende og varierte yrker

Før du starter ferden din på Mars vil du få valget mellom mange ulike sponsorer som vil være en støttespiller for deg. Russland, Kina og USA er blant valgene og ikke nok med det så vil valget ditt påvirke vanskelighetsgraden i spillet. For noen av sponsorene vil gi deg masse materialer og penger, mens andre kan være ordentlige gjerrigknarker. Etter å ha bestemt deg for sponsor får du muligheten til å velge yrke. Gartner, hydro-ingeniør, politiker, lege og psykolog er et fåtall av yrkene du kan velge mellom. Du vil med andre ord kunne finne drømmeyrket ditt. Det som da er viktig å huske på er å velge riktig yrke i forhold til hva du vil spesialisere deg i, for hvis du vil bygge vanngeneratorer på en mye enklere måte, så lønner det seg i hovedsak å være en hydro-ingeniør og ikke akkurat en gartner. Jeg endte opp med å prøve ut legeyrket, som viste seg å ikke være så lurt.

Dette er en annonse:
Surviving Mars
Halloooooooooooo, er det noen der ute?

I begynnelsen gikk jeg helt amok med å bygge flest mulig bygninger uten å tenke over viktigheten av de. Noe som resulterte i at jeg gikk tom for penger og materialer i løpet av relativt kort tid, og flere bygninger forble ute av stand etter flere runder med sandstormer. Da ting endelig løste seg så bestemte jeg meg for å bygge en stor kuppel, og samtidig bestille en rakett fra jorda som fraktet med seg 20 mennesker. Det tok ikke akkurat lang tid før jeg skjønte at det var en relativt dum idé, for det er nå det brutale virkelig skjer. Jeg glemte å koble oksygengeneratoren og vanngeneratoret til kuppelen og i tillegg så tenkte jeg ikke over å skaffe mat til menneskene. Kort oppsummert løp menneskene febrilsk rundt i kuppelen og døde en etter en. Mens menneskene led en grusom død, satt jeg med håndkontrollen i hendene og klødde meg selv i hodet, samtidig som jeg lurte på hvordan jeg skulle ordne opp i alle problemene i tide. Det hele resulterte i at alle døde og jeg endte opp med å begynne på nytt med et annet yrke. Det som er kjekt med å oppleve dette er at jeg fikk se hvor virkelighetsnært spillet er.

Et krevende og utfordrende liv på Mars

Mars er relativt stort og mulighetene der er ganske mange. Du blir rett og slett sugd inn i spillet, og før du vet det så har du mest sannsynligvis sittet flere timer foran TV-skjermen. Det som er litt kjipt er at radiostasjonene du kan høre på har ganske lite, og dårlig, innhold. Det tok ikke lang tid før jeg byttet gjentatte ganger mellom radiostasjonene. Til slutt endte det opp med at jeg skrudde på Spotify-appen på PS4 og lyttet på musikk derfra mens jeg spilte.

Dette er en annonse:

Jeg møtte stadig på meteorer som smadret mine solcellepaneler, og sandstormer som skadet energikraftverket mitt. Ikke nok med det så ble det ofte problemer med strømledninger, som da førte til frustrasjon og forvirring. Selv om det var irriterende til tider med disse hendelsene, tenkte jeg at det egentlig var bra å få oppleve det. For det handler egentlig om hvor kompleks virkeligheten er og hvordan den ene valget vil kunne påvirke den neste. Det som derimot var veldig kjekt, var muligheten til å kunne enten stoppe spilletiden eller få tiden til å gå mye raskere. Jeg pleide alltid å sette spilletiden på vent da jeg fikk beskjed om at en meteor var på vei. Da kunne jeg forberede meg på mulige konsekvenser som ødelagte bygninger, biler eller verdifulle områder som blir skadet.

Surviving Mars
Et velfungerende samfunn med nok av energiproduserende kraftverk

I starten møtte jeg stadig vekk på problemer med å trykke på feil knapp, eller ikke finne fram til riktig knapp på PS4-kontrollen. Det som er enda mer frustrerende er at man ikke kan endre kontroll-oppsettet til spillet. Det betyr at om du er mer vant til skytespill og actionspill, vil du mest sannsynligvis lide deg gjennom tiden du tilbringer med kontrollen. For meg var alt så rart og uvant, spesielt etter å ikke ha spilt et simulatorspill på lenge. Dette er nok et spill som egentlig burde spilles på PC, føler jeg.

I tillegg savnet jeg en tutorial, for jeg følte at jeg egentlig ble gitt full frihet uten noen slags opplæring i spillet. Det jeg ønsket meg aller mest var en opplæring i hva de ulike knappene på kontrollen gjorde, så jeg slapp å måtte sjekke det på egenhånd i spill-menyen. Heldigvis kunne jeg til tider få varsler på skjermen i form av glødende ikoner, som da kunne bety at det enten var noe viktig eller anbefalt som måtte trykkes på.

Men det jeg synes er veldig bra er at det følger med en egen fotomodus, der du kan ta skjermbilde med ulike innstillinger som lysere eller mørkere bakgrunn, tåke i noen områder, økt kontrast, skarpere farger osv. Likevel ønsket jeg flere innstillinger deriblant muligheten til å ha uklar bakgrunn og fjerne enkelte objekter på bildet. Det hadde også vært ganske kult med ulike rammer på bildet også.

Muligheten for å lagre når som helst synes jeg også var veldig hendig, spesielt i forhold til om det hadde skjedd noe du angret på i ettertid. Siden mange av oss også er såpass glemske med lagringen, har Haemimont Games lagt inn muligheten til at spillet automatisk lagrer filen din underveis. Det som da er irriterende med denne funksjonen er at spillet stopper og fortsetter igjen når lagringen er ferdig. Et spill som stopper slik i 2018 synes jeg er ganske drøyt og irriterende til tider.

Surviving Mars
Litt vilt at man kan dyrke planter på Mars.

Er Surviving Mars det spillet vi har ventet på?

Selv om jeg fikk en litt tøff opplevelse med spillet tenker jeg at Haemimont Games stort sett har klart å levere varene. Men spillet har dessverre noen mangler. Som for eksempel mangelen på en flerspillermodus. Spillet har dessverre ingen samarbeidsmuligheter, noe som gjør ferden ensom etter en stund.

Heldigvis ble ferden mindre ensom da jeg spilte med nevøen min tilstede. Han synes spillet så skikkelig kult ut, og kom med flere tips til hva jeg burde bygge, men mest av alt handlet det om hans nysgjerrighet over hvordan mennesker kan leve på planeten Mars, få tak i energi og mest av alt hvordan man utvikler et beboelig samfunn der borte. Det var så gøy å spille sammen med ham at jeg lurte veldig på hvorfor ikke utviklerne satt inn en egen flerspillerdel der folk kunne møte hverandre, ødelegge for hverandre, bygge for hverandre eller til og med samarbeide om å lage et felles samfunn.

Kort oppsummert har Haemimont Games laget et gøy og interessant simulatorspill som er ambisiøst og spennende, men som dessverre har en del mangler. Manglene får jeg bare håpe på vil fikses i ettertid i form av oppdateringer eller DLCer. Det finnes tross alt Sesong-Pass til spillet så man kan jo bare lure på hva slags spennende innhold utviklerne skal komme med etter hvert.

Surviving Mars
07 Gamereactor Norge
7 / 10
+
Kult å få oppleve Mars og bygge opp et samfunn der. Muligheten til å velge blant mange ulike yrker. Realistisk værsystem med bl.a. dag og natt. Krevende, utfordrende og utforskende.
-
Til tider vanskelig å spille på PS4 med så få knapper. Synd at det ikke er med samarbeidsmodus. Kronglete oppstart og meny. Lite variasjon av radiostasjoner. Kan til tider føles ensomt.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

0
Surviving MarsScore

Surviving Mars

ANMELDELSE. Skrevet av Ayub Dizaei

Haemimont Games leverer et utfordrende og spennende spill som byr på uendelige muligheter. Les hvordan det gikk da Ayub prøvde å overleve på Mars.

0
Slik overlever du på Mars

Slik overlever du på Mars

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Vi slo av en prat med Haemimont Games' egen Gabriel Dobrov om deres kommende Surviving Mars. Her fikk vi vite litt om hvordan det skal utarte seg, og hva vi må gjøre for...Loading next content