Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Capsunlocked CU80v3

Hypertilpassbart, en kilo tungt, og RGB-LEDs. Har vi funnet det perfekte tastaturet? Nei. Men det er ganske nær!

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Mekaniske tastatur er nisjehobby litt som mikrobrygget øl. Om man ikke kjøper fra storindustri som Razer, Logitech, Rignes osv. er det mulig å få en helt annen opplevelse ofte tilpasset din egen smak. Ulempene er også svært like. Prisen er høyere, det er vanskelig å vite helt hvor man skal lete og det er ofte begrensede opplag. Heldigvis har det blitt bedre med tiden, og vi har fått et par forbedringer livskvalitetsmessig også.

HQ

Group buy, eller gruppekjøp, er en vanlig hendelse blant MK-fans (mechanical keyboards, ikke Mortal Kombat). Det innebærer at mange går sammen for å bestille et spesielt kretskort og/eller kabinett fra fabrikker med kvantakrav, eller bare for å spare på frakt. Nå har Capsunlocked kun for noen få dager satt igang et nytt group buy-prosjekt for den tredje revisjonen av 80%-tastaturet sitt, og jeg har fått lov til å prøve det ut i et par dager!

Et 80%-tastatur, eller TKL (tenkeyless), er en variant uten numpad. Dette er svært kjekt om man ikke har plass til et fullbredde-tastatur på pulten, men er ikke like kompakt som et 65% eller 60% tastatur.

Capsunlocked CU80v3
Photo: Capsunlocked

CU80v3 er laget av solid aluminium, noe som merkes i øyeblikket jeg tar det ut av esken. På 990 gram er det nesten like tungt som Corsair K70-tastaturet mitt til tross for at det er betydelig mindre. Byggekvaliteten er til å ta og føle på og de avrundede kantene passer designet godt. På baksiden finner man en enkel fot som løfter oversiden av tastaturet litt, såvel som en håndfull skruer. Det er ingen knapper eller brytere annet enn selve tastene, og en liten USB-C-port tar seg av tilkoblingen til maskinen.

Dette er en annonse:

Mitt eksemplar ble levert med Cherry MX Black-brytere. Disse krever litt tyngde før de går ned, 60 gram for å være presis. MX Red, min personlige favoritt, krever bare 45 gram. Det tok litt tid å venne seg til den ekstra motstanden men etter hvert gikk det greit. Men det kule med dette tastaturet er at om man ikke liker bryterne, om man ønsker å prøve ut en ny type eller blande litt (Speed Silver på WASD for eksempel) kan man bare åpne kabinettet og bytte de ut! Hvor man vanligvis må frem med loddebolten og masse tålmodighet har CU80v3 lett utskiftbare brytere som festes med et lite *klikk*.

Capsunlocked CU80v3
Photo: Capsunlocked

Liker du RGB-LEDs sier du? Det får du også med i pakken! De er festet uavhengig av bryterne også, og så lenge du kjøper brytere med en gjennomsiktig base kan du nyte all belysningen du bare orker. Det fungerer greit med ugjennomsiktige brytere óg, men best resultat får du med litt gjennomskinn.
Kretskortet støtter både plate/kabinettfestede brytere og brytere festet direkte på kretskortet. I tillegg kan man sette på stabilisatorer under for eksempel mellomromstasten (6.25u størrelse) og shift-tastene om man ønsker.
CU80v3 kan fås med enten ANSI eller ISO-layout. Her i Norge er vi vant med ISO som jeg antar flesteparten av dere foretrekker men det er greit å ha valgmuligheten.

Derfor blir det vanskelig å bedømme skrivefølelsen i tastaturet, siden man kan tilpasse det så ekstremt. Men med MX Black påmontert fra fabrikken kombinert med vekten så lå det i ro samme hvor hardt jeg tastet. Inni er det atpåtil lagt inn en pute som absorberer vibrasjoner (samt litt støy) så man slipper at det "dirrer" mens man skriver. Hvert tastetrykk gir en god følelse når det når bunnplaten, og jeg må inrømme at det er litt synd at jeg må levere det fra meg om ikke lenge.

Dette er en annonse:
Capsunlocked CU80v3
Photo: Capsunlocked

Inni blir det hele drevet av QMK-basert firmware. Dette gjør at man enkelt kan tilpasse hvordan tastaturet fungerer akkurat slik du vil. Alle tastene kan endres på, inkludert å sette opp snarveier, makroer, forskjellige "lag" for ekstra funksjonalitet, ja det meste egentlig.
Man kan også kontrollere RGB-lyset fra QMK, så om man foretrekker enkelte farger eller ingen i det hele tatt er dette mulig. Synes du det blir mye styr er det bare å senke skuldrene, da standardfirmwaren fra Capsunlocked fungerer helt fint.

En anbefaling dog er at man bør sette seg inn i hva flashing av firmware innebærer og risikoen det medfører. Nå skal det godt gjøres å ødelegge et tastatur helt, men da jeg lekte med det greide jeg å laste inn feil firmware som gjorde tastaturet uresponsivt. Da måtte jeg skru det opp for å trykke på reset-bryteren direkte på kretskortet. En kabinettfestet knapp her hadde vært kjekt, men jeg skjønner at de ikke ville ødelegge det stilrene designet.

Capsunlocked CU80v3
Photo: Capsunlocked

Det er få ting jeg misliker med dette tastaturet egentlig. Jeg har et par ting jeg ønsker meg, som et dedikert volumhjul eller lignende, samt tidligere nevnte reset-knapp. Men utenom det blir det ekstremt vanskelig å finne feil. Graden man kan tilpasse tastaturet er enorm og det kiler i teknologinerdfingrene mine etter å se hva jeg selv kan få til med et slikt.
Eventuelle minuspoeng må isåfall komme fra personlige preferanser. At jeg helst vil ha et 75% layout, eller at jeg selv foretrekker lukkede kabinett istedenfor de åpne men faen heller det blir slemt å trekke de i poeng for det.

Om du er på utkikk etter et forholdsvis billig førstesteg inn i pengesluket som er entusiastnivå mekaniske tastatur (og det kommer fra en Warhammer 40k-spiller!) er dette definitivt tastaturet for deg. For en tredjedel av vanlig prisnivå får du et tastatur og ikkeno' knussel. En stilren arbeidshest som du lett kan tilpasse så du får akkurat den opplevelsen du selv ønsker.

Gruppekjøpet startet som nevnt bare for få dager siden og varer helt frem til den 16. september.

OPPDATERING 08:44
Grunnet tekniske problemer har Capsunlocked måtte utsette gruppekjøpet sitt midlertidig.
For å gjøre opp for dette har de lagd en skjema hvor du kan melde deg på for å få gratis frakt ved neste gruppekjøp.

Skjema for gratis frakt

Tastaturet kan du finne her: https://caps-unlocked.com/cu80-round-3/
Ved kontakt kan du finne de både på Twitter og Instagram.

Capsunlocked CU80v3Capsunlocked CU80v3
Photo: Capsunlocked
Photo: Capsunlocked
09 Gamereactor Norge
9 / 10
+
Stilrent, høy byggekvalitet, hot-swappable brytere, QMK firmware.
-
Mangler et dedikert volumhjul.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte teksterLoading next content