Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Corsair Vengeance M60

Vi har testet Corsairs skytespillmus med en unik ny "sniper-knapp".

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Corsair er nykommere til gamet med sine to første spillmus, men de er på ingen måte fremmede for å lage produkter for spillere. De har lenge laget komponenter som var særlig rettet mot entusiaster og spillere og det finnes såvisst et entusiastpreg over deres nye Vengeance-serie.

HQ

Corsair Vengeance M60 er skytespill-musen, så å si, av de to musene Corsair har sluppet til nå. Naturlig nok står M-en i navnet for mus, så denne er i samme delen av serien som det mekaniske tastaturet K60. Det som gjør denne musen så spesiell er den røde knappen ved tommelen på venstre side, som når den holdes inne senker dpi-nivået til 800 dpi, og at den er bygget i aluminium fremfor plast.

Corsair Vengeance M60
Foto: Ole-Kristian Anfinsen

I esken finner man kun selve musen, garantien og en liten brosjyre som forteller hvordan koble den til PCen. Der står også URLen til Corsairs internettside hvor du finner både en brukerguide, og drivere for musen. Det er ingen programvare i esken, men musen fungerer uten programvare selv om programvare er påkrevet for å få utnyttet musen til fulle. Macroknappen på siden og dpi-justering ligger dog på musens innebygde minne, og fungerer derfor uten at du trenger å installere programvaren.

Det er ikke lagt noe spesiell prestisje i innpakkingen. Det er en standard minimalistisk innpakking i hard plast, transparent for å vise frem musen. Det er funksjonelt og etterlater lite embalasje å kaste. Med nesten all dokumentasjonen på internettsiden til Corsair er det også lite å holde styr på som kan bli mistet.

Dette er en annonse:
Corsair Vengeance M60Corsair Vengeance M60Corsair Vengeance M60
Foto: Ole-Kristian Anfinsen

Designet til Vengeance-serien er gjennomgående i aluminium, med et industrielt preg på samtlige av produktene. Men M60 skiller seg likevel ut. Corsairs tre seil sitter som et stolt heraldisk symbol på musens rygg, og den åpne utformingen som synliggjør aluminiumet gjør at den bakfra minner ikke så rent lite om jetmotoren fra et jagerfly. På tross av at den ser slank og strømlinjeformet ut fra baksiden, er musen faktisk ganske bred. Noe som gir et grep som fyller hele hånden og gir god støtte til fingrene på høyre og venstre museknapp, og et lett sprik mellom fingrene.

Når jeg ser bort på skrivebordet er M60 definitivt den stiligste musen i oppstilling der. Den overgår både søstermusen M90 fra Corsair, Logitechs G500 og Razers Mamba. Designet med elektronikken bygget inn i aluminium gir også musen en svært solid bygning. I tillegg til styrke kombinert med letthet gir aluminiumsbygningen at undersiden ifølge Corsair er uovertruffent jevn. Musen er nemlig skåret ut av ett stykke aluminium med industriell presisjon som gjør at det ikke er noen bulker eller ujevnheter som forstyrrer ferden over museunderlaget. På toppen av dette har den et grep i hard plast som gir et godt håndfeste og ikke blir ukomfortabelt eller glatt i svette hender. Fordi designet er såpass åpent og futuristisk, er det ikke tynne sprekker der svette og støv setter seg fast på samme måte som mange andre mus.

Corsair Vengeance M60
Foto: Ole-Kristian Anfinsen
Dette er en annonse:

Selv om det er en av de bredere musene jeg har testet, gjør materialet og konstruksjonen at den likevel er svært lett. Den har omtrent samme tyngde i hånden som Logitechs G500 og er litt lettere enn Corsairs M90.

På undersiden har musen flere og mer dekkende glatte flater enn mange andre mus. Den har også tre vekter. De er hver på 4.5 gram, til sammen 21 gram. Disse kan tas ut for å endre balansen eller tyngden til musen. Uten disse vektene er den ganske så lett. Det er ingen kasett eller alternative vekter dog. Det er enten eller, og når du har tatt ut vektene bør du finne et egnet sted å oppbevare dem så de ikke forsvinner. De er større enn vektene i Logitechs spillmus, men likevel potensielt lette å rote bort.

Musen er utstyrt med blå LED-lys på toppen som ser stilige ut i mørket, og som også har en praktisk funksjon i at de lyser opp tre streker bak scrollehjulet som indikerer hvilket dpi-nivå du til enhver tid har aktivert. LED-belysningen kan skrus av eller på i programvaren.

Corsair Vengeance M60Corsair Vengeance M60Corsair Vengeance M60Corsair Vengeance M60
Foto: Ole-Kristian Anfinsen

Programvaren som kan lastes ned fra internett og som gir full tilgang til alle musens funksjonaliteter er stilig og oversiktlig utformet. Den er intuitiv og gir en rekke muligheter for individuell tilpassing av musens funksjoner og brukeropplevelsen. Om du ønsker å ha en annen macro istedenfor "sniperknappen" ved tommelen, så er det fullt mulig å velge. Det kan også endres hvilket stadie DPI-nivået skal senkes til når du trykker inn knappen, men for min del fant jeg standardinstillinger 800 DPI akkurat passe. Det gir både passe følsomhet og stabilitet når jeg trekker frem sniperriflen på slagmarken, mens den perfekte undersiden av musen gjør at den aldri rykker i bevegelsene, uansett underlag.

Andre ting som kan tilpasses etter behov er rapport-raten, som kan settes til 8, 4, 2 eller 1 millisekunder. 1000 Hz er den raskeste responsen blant spillmus og likt hva Razer og Logitech bruker. Du kan også velge uavhengig X- og Y-akse for hver DPI-instilling og lagre tre DPI-instillinger mellom 100 og 5700 DPI per profil. Det gjør det mulig å stille inn presisjonen helt etter egen preferanse og det er fremdeles få spillmus som gir markant høyere presisjon enn dette. For de fleste spillere som ikke spiller proffesjonelt eller er helt dedikert til skytespill vil ikke en høyere sensitivitet gjøre all verden forskjell.

I tillegg er det mulig å stille inn løfte-avstanden, altså hvor høyt du kan løfte musen fra musematten mens den fremdeles vil registrere bevegelse. Den kan instillies i fem nivåer fra 1 millimeter til 5 millimeter. Det er særlig aktuelt for de som har mindre musematter eller løfter musen mye rundt når de bruker den.

En litt stilig funksjon er muligheten for å teste overflate-kvaliteten. Altså en funksjon som gir tilbakemelding om hvor godt musematten eller underlaget du bruker fungerer med M60s lasersensor. Det gir deg mulighet til å få konkret oversikt over hvorvidt musematten du bruker er god, eller eventuelt om den er problematisk for lasere og du kan dermed også sammenligne ulike musematter for å finne ut hvilken som gir rett resultat. Jeg testet funksjonen med litt ulike musematter og underlag og fant ut at den gir rimelig pålitelige tilbakemeldinger. Det er praktisk om du vil sørge for å ha det ultimate utstyret eller vil finne ut hvorfor musen kanskje ikke fungerer som den skal.

Corsair Vengeance M60

Du kan velge å lage flere individuelle profiler med litt ulike instillinger, også profiler som kan settes til å velges automatisk når du starter en spesifikk applikasjon på PCen. Disse profilene kan importeres, lastes ned fra nett, eller lagres på musens innebygde minne og brukes over flere PCer. For hver profil har du mulighet for å lagre totalt inntil tre DPI-nivåer pluss et nivå for "Sniper"-knappen.

Dersom du har flere av Corsairs produkter i Vengeance-serien så dukker de opp i samme applikasjonsvindu, noe som gjør produktene mer integrert og er praktisk og effektivt når du skal fininstille spillutstyret. Det er ingen praktisk interaksjon mellom produktene dog, slik Roccat har i blant annet Kone-musen, så du kan få full utnyttelse av produktene hver for seg. Selv om det synes å være en 90-klasse for MMO-orienterte og en 60-klasse for skytespillorienterte, så er det ingen sammenhørighet mellom produktene utover navnet på serien og kategorien.

Det jeg fant litt merkelig var hvordan softwaren og driverne til Corsairs nye produkter svært lenge kun fantes i Beta-versjon. Beta-klassifiseringen har fått en litt annen status etter Googles årelange bruk av den på nettleseren og webmailen sin, men det indikerer fremdeles en mindre stabil programvare i utprøvingsfasen. Når jeg spiller Battlefield 3 eller deltar på konkurranser på LAN, så vil jeg ikke at softwaren til musen min skal være upålitelig. Siden har de heldigvis oppdatert driverne til ferdige versjoner, og stabilitet er ikke en bekymring utover enkelte tregheter i programvaren og i forbindelse med profilskifter.

Corsair Vengeance M60Corsair Vengeance M60Corsair Vengeance M60Corsair Vengeance M60

Makrofunksjonaliteten lar samtlige knapper bli omprogrammert til ulike funksjoner og makroer, inkludert museknappene og sniper-knappen. Det er avanserte muligheter for å tilpasse responstiden, forsinkelse, repetisjon og varighet av makroene, om de skal aktiveres til du trykker igjen, sålenge du holder knappen inne eller en rask handling. Totalt er det åtte fullt programmerbare knapper på musen, inkludert musehjulet, to knapper bak musehjulet, sniper-knappen og to andre knapper som oppereres med tommelen.

De tre tommelknappene er plassert slik at de er lette å operere i kampens hete, og de gir en tydelig respons. De gir hverken for mye eller lite motstand. De andre knappene er også velbalanserte og gir god respons selv om knappene bak musehjulet, som fra fabrikken har fått funksjonen å endre DPI-nivå , gjør at man må flytte litt på hånden for å nå dit. Dette er dog ikke ulikt de fleste andre mus. Noen vil antakelig foretrekke å ha DPI-instillingene operert med knapper plassert i hjørnet av venstre museknapp slik både M90 og Logitechs G500 har, men sniper-knappen eliminerer behovet for raskere DPI-veksling. En annen ting er at indikatorlyset for DPI-nivået føles ut som en knapp, hvilket kan føre til at man bommer når man skal trykke. Slike ting venner man seg likevel raskt til etter å ha hatt musen i bruk en periode.

I bruk er M60 helt på høyde med det beste konkurrentene har å by på. Det er sterkt av en produsent som tidligere har holdt på med helt andre produkter, men ikke så overraskende ettersom selskapet har karret til seg folk som har vært sentrale i utviklingen av Logitechs G-serie og oppbyggingen av Razer.

Grepet om musen er godt og den fyller hånden bra, men er ikke like stor som Logitechs G500 og gir ikke fullt så god støtte til håndleddet. Til gjengjeld er formen mer egnet dersom du har et fingerspissgrep om musen fremfor å hvile fingrene på museknappene. Jeg vil likevel tro at denne musen fungerer best beregnet for et mer hvilende grep. Med en utforming et sted mellom Logitechs G500 og G9 egner den seg til begge de to vanlige musegrepene. Bredden til musen gjør faktisk også at ringefingeren og lillefingeren får bedre støtte enn på de fleste mus fordi fingrene blir liggende mot siden, med et naturlig sprik.

Corsair Vengeance M60
Foto: Ole-Kristian Anfinsen

Mulighetene for å justere vektene, samt de mange programmerbare instillingsmulighetene gjør at du kan tilpasse musen til din bruk, og også til ulike typer oppgaver eller spill. Den gode responsen i alle knappene gir en kvalitetsfølelse som bare styrker inntrykket fra byggematerialene. Og det luftige utseendet med åpent design bak er en velsignelse for en med svettende håndflate som undertegnede.

Responsen til musen og den generelle kvaliteten viser seg helt på høyde med de sterkeste konkurrentene, mens den røde sniper-knappen er en stilig nyhet som også har ganske store praktiske implikasjoner særlig i skytespill og som viser seg svært hendig med jevne mellomrom. Med en så naturlig plassering er den absolutt i seg selv en grunn til å ta en nøye titt på denne musen.

Corsair Vengeance M60
Foto: Ole-Kristian Anfinsen

En liten ting å sette fingeren på var at USB-kontakten, selv om den tydelig var av kvalitetsmteriale, raskt ble litt løs, noe som gjorde at den ved et par annledninger falt ut av USB-kontakten uten grunn. Dette var ikke et problem med noen av de andre av produktene fra Corsair. Det kan være et lite problem dersom du har USB-porter på mindre fordelaktige steder eller en tendens til å komme borti ledningen, men det kan også godt hende jeg var uheldig med min testenhet.

Konklusjonen er at denne musen er det ultimate Corsair har å by på. Selv med færre macroknapper stiller den søsteren M90 litt i skyggen både utseendemessig og funksjonelt. Den gir også produsenter som Roccat, Logitech of Razer hard konkurranse ved å være helt på høyde med det beste fra disse ytelsesmessig, og i tillegg bringe noe nytt både konstruksjonsmessig og funksjonelt. "Sniper-knappen" er forbausende nyttig og gir musen en veldig attraktiv posisjon for alle som er glade i skytespill. Spiller du som sniper kan jeg nesten si at dette er musen du må ha. Du vil ikke angre. Flettet ledning og aluminiumbygning gir både en kvalitetsfølelse og løfter om at denne musen skal kunne holde ut mange lange økter.

Corsair Vengeance M60
Corsair Vengeance M60
10 Gamereactor Norge
10 / 10
+
5700 DPI, omfattende og intuitiv software, vekter, flott design, bygget i solid aluminium unibody
-
Ingen spesielle
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

0
Titt på Corsair Vengeance M60

Titt på Corsair Vengeance M60

HARDWARE-TEKST. Skrevet av Ole-Kristian Anfinsen

Corsair Vengeance M60 er sammen med Corsair Vengeance M90 Corsairs første mus på markedet. Som det meste av Corsairs portefølje er de rettet spesielt mot entusiaster og spillere.



Loading next content