Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Microsoft Sidewinder X8

Microsoft har endelig sluppet sin lovede teknologirevolusjon også til gamere, og vi i Gamereactor er svært spente på å se resultatet. Den nye musen deres Sidwinder X8 er utstyrt med deres nye BlueTrack-teknologi som de hevder vil gjøre vanlige optiske- og laserbaserte mus avleggs.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Foruten den nye sporingsteknologien er X8 også på andre måter fullspekket med teknologi. En egen LCD-skjerm er ikke hverdagskost selv på avanserte gamingmus, ei heller hele syv macroknapper. I tillegg er musen trådløs, noe gamere er uenige om verdien av. Mange er glad for å slippe en ledning som henger seg opp i de mest avgjørende øyeblikk, men svært mange forbanner også millisekundene de er vant til å miste på grunn av forsinkelsen i trådløs tilkobling og som kan være svært avgjørende for om du i spill ender opp med et nytt headshot, eller et hull gjennom egen skalle. Microsoft forsøker derfor å berolige med at de har løst problemet og kan tilby laggfri spilling.

HQ

Innpakkning
Sidewinder X8 kommer som sine forgjengere i serien innpakket i aggressiv rødfarge, preget med Microsofts Sidewinder-logo og med motiver fra blant annet Halo-spillserien. Selv om innpakkingen er omstendelig og detaljert er det likevel en rask og enkel jobb å få frem musen. Pakken har et stort volum, men så snart man har åpnet den blir man klar over at innholdet er beregnet for raskt og enkelt å komme i gang. I pakken finner du selve musen, den hockeypucklignende kombinerte laderen og signalmottakeren og en pappinnfattning for de medfølgende manualheftene og CD-disken med programvaren.

Komme i gang
For å utnytte musens mange funksjoner er man nødt til å installere Microsofts IntelliPoint programvare som følger med på CD, med kompatibilitet for både Microsoft og Mac. De tre medfølgende heftene, skrevet på fra seks språk og oppover - norsk språk ikke inkludert, består av en generell guide for hvordan kvitte seg med elektronisk avfall, en generell guide for å unngå skader på, og ved bruk av, alle mulige Microsoft-produkter og en foldermanual med en, til Microsoft å være, overraskende brukervennlig og kortfattet femtrinns komme-i-gang-guide og nitrinns beskrivelse av musens ulike funksjoner.

Å installere den medfølgende programvaren går overraskende raskt og enkelt. Det kommer opp et par dialogbokser der du må akseptere den vanlige lisensavtalen og markere hvilket produkt du har for å få de riktige innstillingene for dette produktet, da programvaren på CD-en er den samme for alle Microsofts nyere mus. Men etter et par museklikk og nesten overraskende kort installasjonstid får man beskjed om at installasjonen er fullført. Men det er da man får det slaget i ansiktet som man er kommet til å forvente fra Microsoft. Her står det nemlig at når du trykker "fullført" kan du bli bedt om å restarte maskinen. Heldigvis viste det seg samtlige av de tre gangene da undertegnede installerte programvaren på forskjellige datamaskiner at dette ikke skjedde, og musen fungerte utmerket uten noen form for restart.

Musen fungerer selvsagt også uten programvaren installert, om enn uten macroer og innstillingsmuligheter.

Dette er en annonse:

Spekket med teknologi
Microsoft har utstyrt musen med sin helt nye BlueTrack-teknologi som skal yte fra 250 dpi til hele 4000 dpi og som ved hjelp av de tre knappene på oversiden av scrollehjulet skal kunne stilles inn "on the fly". X8s andre trumfkort er LCD-skjermen, som i følge Microsoft er den største som er plassert på en mus, og som skal gi deg informasjon om antall dpi, batteristatus og macroer mens du spiller. Den trådløse teknologien er også noe Microsoft er svært stolte av, selv om ikke alle FPS-gamere er like fornøyde med akkurat det punktet. Til gjengjeld har musen mulighet for å programmere hele syv macroer, ideelt for spill som World of Warcraft. Musen har også, som alle Microsofts Sidewinder-produkter, en egen knapp som i Windows Vista starter Vista Game Explorer og i XP starter IntelliPoint programvinduet.

I bruk
I bruk merker man raskt at Microsoft har gjort en skikkelig jobb med denne musen. Med 4000 dpi og bildeprosessering på 13 000 bilder per sekund er det ingenting å si på nøyaktigheten. Med de tre knappene som kan innstilles til å gi deg ønskede valgmuligheter av dpi kan du i det ene øyeblikket krysse skjermen med en liten flikk av lillefingeren for deretter ved et klikk å få presisjonen og nøyaktigheten verdig en ekte sniper.

Ifølge Microsoft er det revolusjonerende ved BlueTrack-teknologien, foruten presisjonen, det faktum at den skal fungere på nær sagt alle overflater. Utenom glass og speil (av åpenbare grunner). Undertegnede har ingen motforestillinger mot dette og etter testing har musen vist seg formidabel på overlater fra bukselåret innom bilderamme og gulv, til en skikkelig musematte beregnet for gaming.

Som en følge av dette har Microsoft utstyrt musen med utskiftbare museføtter. I laderen finner man to sett med ekstra museføtter, i forskjellige fargefremtoninger for at du skal kunne skille mellom dem. Om man vil ha bruk for dem er derimot et annet spørsmål, for selv om det er mulig å merke forskjell i glien mellom settene, vil nok de fleste gamere benytte musen på en musematte beregnet på spilling. I det minste kan man bytte ut museføttene om et sett skulle forsvinne i kampens hete.

Dette er en annonse:

Uansett museføtter, har musen en ergonomi og vekt som gjør at den glir veldig godt over alle overflater. Sammenlignet med Logitechs G5 og MX518 mus var det enda lettere å flytte X8 musen og det skal veldig lite kraft til for å få musen på gli.

Musens scrollehjul kjennes behagelig og glir svært lett, og kan uten mye kraft trykkes ned eller til høyre og venstre. Dessverre er scrollehjulet ikke trinnløst, for de som foretrekker det. Likevel er det svært mye bedre enn scrollehjulet på X8s, forgjenger Sidewinder X5. Der kunne man ikke scrolle til siden, og den var vesentlig krappere ved scrolling og hardere å presse ned. Scrollehjulet på X8 er dessuten metallisk og mønstret, noe som gir følelsen av bedre kvalitet og gjør det mer responsivt.

Av totalt tolv knapper har musen også mulighet for å programmere syv macroer. Dette inkluderer høyre og venstre museknapp - så i realiteten vil det være fem praktiske macroknapper tilgjengelig - noe som fremdeles er imponerende. Særlig i spill som World of Warcraft kommer macroene til nytte, der én enkelt knapp kan utføre samme kommando som en serie knapper på tastaturet. Disse macroene kan programmeres i IntelliPoint programmet, eller man kan ta opp macroer underveis i et spill ved å trykke inn opptaksknappen på venstre side av musen. Macroer kan lagres for flere spill samtidig i IntelliPoint programvaren og musen husker hvilke innstillinger du har valgt for hvert spill.

Foruten at man kan redefinere funksjonen til de to museknappene, er de andre museknappene med mulighet for macroer de tre funksjonene til scrollehjulet (høyre, venstre og trykk), og de to tommelknappene på venstre side av musen. Her har Microsoft valgt en annen løsning for de to knappene enn konkurrentene. I stedenfor å sette opp tommelknappene bortenfor hverandre har Microsoft fortsatt med å sette dem opp vertikalt. Knappene er helt klart bedre enn hva de var på Sidewinder X5. Nå er knappene lave og tette og man trykker dem simpelthen ved å vri litt på tommelen, i motsetning til de svære klumpene på X5 som krevde at du løftet tommelen for å trykke en macro. Mange vil nok likevel savne løsningen som for eksempel Logitech har gjort, der tommelknappene er satt horisontalt. Dette gjør at man ikke like lett kommer borti knappene med uhell, og tommelen får et bedre grep.

Etter å ha testet musen i spill som World of Warcraft, Assassin's Creed, Medieval II: Total War, Half-Life 2, Portal og Team Fortress 2 kan jeg konstatere at musen fungerer strålende, og det er ingenting merkbart å utsette på nøyaktighet eller presisjon. Da musen ble utsatt for test i Counter Strike var det derimot mulig å ane en ørliten forsinkelse som trolig skyldes den trådløse forbindelsen. Musen reagerer litt tregere enn sin trådete forgjenger X5, men det vil trolig ikke plage den jevne gamer i noen særlig grad. Til gjengjeld er det en stor lettelse å kunne slippe kaoset ved en USB-ledning i strategispill som Medieval II: Total War og i Team Fortress 2 der ledninger som har hengt seg opp flere ganger har kostet et liv.

Grep
På en spillmus er grepet spesielt viktig, og Sidewinder X8 er absolutt god å holde i. Musen er stor, større enn Sidewinder X5, omtrent samme størrelse som den originale Sidewinder Mouse. Musen ligger svært godt i hånden og høyre og venstre musetast er utformet slik at pekefinger og langefinger hviler svært godt på musen. Gropene i museknappene gjør at man aldri mister orienteringen om hvor musetasten er. Høyre og venstre musetast er bedre utformet og mer behagelige enn på Logitechs G5 mus. Derimot har G5 bedre støtte for tommelen, der man på X8 har omtrent ingen støtte og tommelen hviler på tommelknappene som man samtidig må unngå å trykke inn ved uhell. På motsatt side føles også støtten for ringefinger og lillefinger noe feil plassert og utformet. Det kanskje største ankepunktet for mange gamere vil likevel være mangelen på støtte for håndleddet. Fra Logitechs mus er mange blitt vant med god støtte til håndleddet og en ru overflate som skaper grep for hånden. På X8 er derimot bakdelen på musen mye mer avrundet, noe som ikke gir støtte for håndleddet og man ender stort sett opp med å støtte hånden på musematten.

Batteri og rekkevidde
Med musen følger et enkelt oppladbart batteri og en "hockeypuck" som fungerer både som lader, mottaker og oppbevaring for de ekstra museføttene. USB-ledningen som kobler mottakeren til PCen er lang og skulle ikke skape noen problemer. At Microsoft på tross av bestrebelsene for å gjøre musen trådløs har gjort mottakeren til en såpass stor innrettning med egen ledning var en overraskelse. Det går imidlertid greit å gjemme unna laderen, og ladeledningen som er surret rundt midten på mottakeren er god og lang, og gir muligheten til å lade mens musen er i bruk for uavbrutt spilling. Batteriet skal holde til aktiv bruk i opptil 30 timer, noe som absolutt er upåklagelig og ved inaktivitet er det en knapp på undersiden der man kan skru av strømmen.

Rekkevidden på musen er ikke oppgitt, men den 2,4 GHz trådløse teknologien har den til felles med andre Microsoft-mus, og de ni meterne rekkevidde som er oppgitt for Microsoft Explorer Mouse ikke er usannsynlig at også denne musen deler. Under test var det derfor intet problem å styre musepekeren fra rommet ved siden av.

Design
Musen har et stilfullt og aggressivt design, ikke ulikt dens forgjengere i Sidewinder-serien. Den litt gråblå fargenyansen passer ypperlig sammen med profilen som er litt høyere og mer avrundet enn dens forgjengere. LCD-skjermen og bakenden lyser som resten av Sidewinder-serien i aggressivt rødt, noe som absolutt ser tøft ut, selv om man kanskje kunne ønske at lyset var blått for å stå bedre til musens utforming. Som sin forgjenger har musen en karakteristisk vingeformet underside som nærmest understreker at dette er en mus som skal tåle ekstreme hastigheter. Det ser veldig tøft ut, men i motsetning til sin forgjenger har den ikke røde LED-lys på undersiden som gir den stilige gløden rundt musen, ei heller avgir BlueTrack-teknologien nok lys til å gi en blå glød. Byggekvaliteten i musen virker upåklagelig. Microsoft leverer musen med en 3 års begrenset garanti.

Oppsummering
Jeg kan ikke annet enn være imponert over det resultatet Microsoft har levert. Sidewinder X8 er en god mus, også for gaming. Ikke mange konkurrenter kan skilte med 4000 dpi, og selv om de færreste, selv blant gamere, vil ha bruk for å kunne stille hastigheten til mer enn 3200 dpi, er det utvilsomt et positivt aspekt for teknologifanatikere. For vanlige dødelige gamere vil forsinkelsen i det trådløse signalet knapt være merkbar, men for innbitte FPS-fanatikere som spiller på CRT-skjermer for å slippe å miste verdifulle millisekunder, vil den trådløse opplevelsen fremdeles ikke leve opp til den trådete teknologien. Likevel kan det fastslås at Microsoft har levert en mus med solid ytelse og så nær trådete mus' reaksjonstid som overhodet mulig.

Vi kan ikke annet enn gi Microsoft rett i at BlueTrack er nestegenerasjons sporingsteknologi for mus. For å sikre deg herligheten må du ut med fra rundt 700 kroner i norske nettbutikker. En ganske stiv pris, og mye av prisen ligger nok i de ekstra (og for mange unødvendige) dpi-spesifikasjonene og den trådløse teknologien.

Microsoft Sidewinder X8
Microsoft Sidewinder X8
08 Gamereactor Norge
8 / 10
+
Design, trådløs, stilig og nyttig LCD-skjerm, nøyaktig, BlueTrack, macroer
-
Ørliten forsinkelse i den trådløse teknologien, ikke trinnløst scrollehjul, ikke støtte for håndleddet, vertikale tommelknapper, ikke støtte for tommelen
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

Test: Microsoft Sidewinder X8

Test: Microsoft Sidewinder X8

HARDWARE-TEKST. Skrevet av Ole-Kristian Lima Anfinsen

Den nye Microsoft-musen Sidwinder X8 er utstyrt med deres nye BlueTrack-teknologi som de hevder vil gjøre vanlige optiske- og laserbaserte mus avleggs. Vi har testet!Loading next content