Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Razer Marauder StarCraft II

Vi har testet mus, tastatur og hodetelefoner spesielt beregnet på StarCraft II-entusiaster. Her er anmeldelsen av tastaturet.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Razer Marauder er et spilltastatur fra Razer designet og laget for Starcraft-entusiaster. Med omfattende LED-belysning og APM-feedback er det på papiret et kompromissløst tastatur for Starcraft 2-spillere.

Razer Marauder har gjennomgående samme designtrekk som musen Razer Spectre og hodetelefonene Razer Banshee. Den sølvgrå plasten tastaturet er kledd i har med sine skarpe linjer og et rektangulært omriss et industrielt preg. Det er ingen myke krumninger slik mange av Logitechs tastaturer har. Designet er funksjonelt og enkelt, men med de mange lysene, både på sidene, under og bak tastene, samt den dominerende Starcraft 2-logoen er det på ingen måte minimalistisk. Inspirert av rasen Terran i spillet er det et passende, men kanskje noe overdetaljert design.

En ting å merke seg er at testproduktet vårt har amerikansk layout og derfor tastene på hovedtastaturet plassert ganske annerledes fra hva som vil være på de produktene som kommer i salg her i Norge. Razer har forsikret oss at produktet som selges i Norge har norsk layout.

Razer Marauder
Tastaturet du finner i norske butikker vil naturligvis ha norsk layout. Foto: Ole-Kristian Anfinsen

Det første jeg merket meg ved dette tastaturet, var at det er ganske kompakt. Det er adskillig mindre enn de fleste andre fulltastaturer. Razer har etter sigende valgt å komprimere tastaturet for å gjøre det mer mobilt og lettere å bringe med på LAN og turneringer. De har valgt å droppe separate piltaster og har derfor integrert piltastene i Numpaden. Dette reduserer bredden på tastaturet. Men i Starcraft II er alle taster viktige, ikke minst Numpaden og piltastene. Med et nytt og uvant layout og mer komplisert bruk av Numpaden er dette et særdeles dårlig valg fra Razers side. Med et produkt som gir deg tilbakemelding på APM er det paradoksalt at det samme produktet fort ender med å sinke deg i Starcraft II-spillingen. I svært mange andre Windows-programmer og spill vil du også savne den vante layouten og piltastene. Med dette tastaturet vil du antakelig være nødt til å ha et ekstra tastatur for Windows-bruk, og det gjør Razer Marauder rett og slett nesten verdiløst.

Dette er en annonse:
Razer Marauder
Piltastene er integrert i numpaden. Et merkelig valg av Razer. Foto: Ole-Kristian Anfinsen

Selve hovedområdet av tastaturet er derimot romslig, og godt med avstand mellom tastene gjør det lett å orientere seg. Tastene er behagelige og gir akkurat passe med motstand. De er gode både å skrive med og spille med. Særlig Razers ergonomiske utforming av tasteradene er ganske smart. For hver rad bakover blir tastene høyere, noe som gir en mer naturlig manøvrering på tastaturet og avlaster håndleddet.

Et videre svakt punkt ved Razer Marauder er ganske små og lave gummiføtter på undersiden som skal hindre tastaturet i å gli mot underflaten. Disse har så liten flate og stikker så lite ut at de gir lite grep mot underlaget. Uten skikkelige gummiflater hadde tastaturet det med å gli og havne skrått under konsentrert bruk, noe som hverken er godt for ergonomien eller for spillbarheten.

I likhet med Razer Spectre og Razer Banshee har Razer Marauder tre individuelle LED-lys som kan stilles til å lyse i valgfri farge uavhengig av hverandre i drivermenyen. Driverne lastes ned fra Razers hjemmeside. Det følger ingen programvare-CD med tastaturet. Alle som kan tenkes å kjøpe dette produktet har tilgang til internett og tastaturet kan også brukes uten driverne, så det er bare positivt at Razer sparer miljøet og kontorskuffen for nok en software-CD som brukes én gang og deretter rotes bort. Driverne er nødvendige for å få tilgang til de mest avanserte konfigurasjonene og funksjonene.

Dette er en annonse:

Drivermenyen er som sagt i anmeldelsen av Razer Spectre et av de beste punktene ved produktet. De gir enkel og intuitiv konfigurering, og ikke minst muligheten for å programmere alt tilbehøret fra samme programvindu.

Tastaturet er akkurat såpass tungt at det føles solid, men samtidig gir den sølvgrå plasten det er kledd i en litt billig følelse både ved berøring og syn. Det er litt skuffende, da svært få vil bli fornøyd med et såpass high-end produkt som føles billig. Alle LED-lysene gjør imidlertid at tastaturet ser svært stilig ut i mørket. Hele flaten bak tastene er opplyst, og de lasergraverte tastene lyser opp. Med APM-tilbakemelding og innstillinger for alt av tilbakemeldinger fra spillet kan det bli riktig stilig på LAN. Men det har begrenset praktisk betydning da spillet allerede gir god tilbakemelding via lyder og meldinger på skjermen.

Razer Marauder
Tasteradene på Marauder bygges oppover for et bedre ergonomisk grep. Foto: Ole-Kristian Anfinsen

Ofringen av de praktiske piltastene ser ut til også å ha dratt med seg en del andre nyttige knapper og funksjoner, og det føles som om enkelte funksjoner mangler på tastaturet. Det er ingen integrering med Starcraft II bortsett fra de stilige, men ikke særlig nødvendige lysene.

Razer utstyrer stadig sine produkter med slitesterke flettede ledninger, og Marauder har i tillegg hele to gullbelagte USB-kontakter. Mulig dette er for å få nok strøm til alt lyset, for det virker ikke å være noe annet ekstra strømkrevende ved dette tastaturet. Da er det nesten litt dårlig at de ikke har utstyrt tastaturet med én eller flere USB-innganger for å hjelpe på kabelrotet. De to USB-kontaktene gjør derimot at jeg ikke kan koble tastaturet til min spillbærbare ettersom denne ikke har tilstrekkelig mange USB-kontakter dersom jeg også skal koble til mus og headsett. Dermed gjøres det kompakte designet for mobilitet til skamme rett og slett av at den stjeler for mange USB-kontakter.

Razer Marauder
Razer Marauder bruker hele to USB-kontakter for å koble til PCen. Dersom du har mangel på USB-porter kan dette bli et problem. Foto: Ole-Kristian Anfinsen

Razer Marauder lykkes ikke i å fungere som et tastatur hverken for Starcraft II eller annen bruk. Til vanlige Windows-applikasjoner vil det komme til kort pga de håpløst plasserte piltastene. Det er stilig i mørket, men ser billig ut i dagslys selv om det føles solid. Med en høy pris er det skuffende at oppsettet er uegnet både til spilling av Starcraft II og til vanlig Windows-bruk. Vi har testet mange gode produkter fra Razer, men dette er ikke blant dem.

Razer Marauder
Razer Marauder
Razer Marauder
Razer Marauder
Razer Marauder
03 Gamereactor Norge
3 / 10
+
Drivermenyer, APM-tilbakemelding
-
Layout, integrering, Numpad
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte teksterLoading next content