Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Razer Naga

Vi har kastet blikket på det MMO-orienterte knappemonsteret fra Razer. En spillmus med gjennomført design og god funksjonalitet. Her er vår anmeldelse...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Razer sikter seg med Naga inn på MMO-spillere spesielt, med dens tommelkontrollerte keypad og imponerende macro-muligheter. Spiller man for alvor MMO (massively multiplayer online) eller andre spill der store mengder macroer er en fordel, kan denne musen virkelig være noe for deg. Videre kan Naga skryte på seg en avansert lasersensor i stand til å yte 5600 dpi, og overføring med 1ms responstid.

Razer Naga

Førsteinntrykket mitt var at dette utvilsomt er et relativt gjennomtenkt produkt rettet mot den kvalitetsbevisste. Designet står frem som særdeles pent, med den opplyste keypaden og scrollehjulet, samt pulserende Razer-logo i blått. Byggekvaliteten virker robust, og med mindre du behandler ustyret ditt unormalt røft vil den trolig holde i mange år. En detalj jeg likte svært godt var den flettede kabelen, som sammen med den gullbelagte USB-kontakten tilfører det lille ekstra utseende- og kvalitetsmessig, samt er skadeforebyggende. I motsetning til noen av Razers andre mus har man ikke mulighet til å velge mellom å bruke denne med eller uten kabel - her er kablet tilkobling eneste alternativ.

Razer Naga
Razer Naga er omhyggelig designet. Foto: Ole-Christian Johansen

Den ligger godt og behagelig i hånden, og vekten synes jeg er akkurat passe med dens 108 gram. Den føles ikke billig lett, samtidig som den heller ikke er slitsomt tung. Det er tydelig at den er beregnet på medium til ganske store hender, og jeg fant den personlig noe liten. Det skal dog sies at jeg har ganske lange fingre. Det er god støtte for peke-, lang- og ringfinger, men ingen støtte for lillefingeren og tommelen. Ofte er naturligvis tommelen i bruk på keypaden, men så fort denne ikke benyttes vil den ligge slapt mot underlaget. Dette skaper fort visse presisjonsproblemer hvis du attpåtil blir litt klam på fingrene, litt avhengig av underlaget. Den er beregnet på høyrehendte, og det er dessverre ingen mulighet for å kunne benytte seg av funskjonene dens som venstrehendt.

Dette er en annonse:

Hvis man som meg har såpass store hender kan fort tommelknappene bli litt vriene å få tilgang til. Tommelen ligger såpass langt frem på musen at den bakerste raden blir mer eller mindre utilgjengelig uten at man flytter hånden bakover hver gang man vil bruke dem. Dette er dog ikke et veldig stort problem, med tanke på at det i MMO-spill og lignende ikke er like essensielt med ufeilbarlig presisjon og konstant kontroll som i eksempelvis førstepersons skytespill. Noe som er særdeles irriterende med knappeoppsettet er de to knappene rett til venstre for venstre museklikk. På grunn av en liten forhøyning mellom museklikket og disse blir man nødt til å løfte hele hånden fra musen for å kunne bruke dem. Dette gjør dem mer eller mindre ubrukelige til mer omfattende oppgaver enn stilling av dpi og lignende.

Razer Naga
Ved nærmere ettersyn er ikke musen så stor som den synes på offisielle bilder. Foto: Ole-Christian Johansen

Å lære seg hvor alle de ulike knappene befinner seg tar overraskende kort tid. Razer selv hevder at den gjennomsnittlige spiller vil trenge omkring 18 timer med spilling for å venne seg til dem. Jeg ville si at dette trolig er litt i meste laget for de fleste. Dersom man derimot har problemer med å temme keypaden har Razer inkludert små gummiknotter man kan plassere strategisk på utvalgte knapper. Dette gjør det en hel del lettere å memorisere hvor man finner dem, og knottene kan fjernes så fort man mestrer den fullstendig (det anbefales at de fjernes for å få en mer komfortabel spillopplevelse). Noen vil kanskje bekymre seg for at man ved uhell kan komme til å trykke inn noen av tommelknappene, men det kreves såpass med kraft for å trykke dem inn at dette aldri ble et problem.

Razer Naga
Razer Naga er et knappemonster med hele 17 konfigurerbare knapper. Foto: Ole-Christian Johansen
Dette er en annonse:

Når det kommer til programvare, fulgte det ikke med noen drivere eller lignende i selve esken, men det var en smal sak å finne de seneste driverne på Razers nettside. Disse fungerer helt greit, og jeg opplevde ingen bugs eller andre problemer. Kontrollsenteret gir deg mulighet til å stille inn dpi fra og med 100 og helt opp til 5600 i trinn på 100. Det finnes ingen dedikerte knapper for dette på selve musen, men det er en smal sak å tilegne denne egenskapen til de to kronglete knappene til venstre for venstre museklikk. Polling rate kan settes til henholdsvis 125hz, 500hz og 1000hz, og X-Y-sensitiviteten kan stilles inn uavhengig av hverandre. Man har også muligheten til å skru av eller på lyset i logoen eller keypaden/scrollehjulet. Videre tilbyr den også en enkel måte å søke etter driveroppdateringer på.

Razer Naga
Slik ser den ut i mørket. Foto: Ole-Christian Johansen

Den mest interessante funksjonen i kontrollpanelet er dog de såkalte add-ons. Disse tillater deg å skreddersy brukergrensesnittet innad i spillene til dine behov. Det finnes eksempelvis add-ons designet for WoW. En av hovedfunksjonene til denne er at den gjør det mulig å tilegne keypaden egenskaper uavhengig av tastaturet. Uten add-onen vil man for eksempel kunne flytte numpaden fra tastaturet og over til Naga, men man ville ikke kunne bruke numpaden på tastaturet etterpå.

Knappene er heller ikke beregnet utelukkende til spilling, iallfall ikke fullstendig. De kan bindes til bestemte oppgaver i en hvilken som helst applikasjon. Spesielt i programmer som Photoshop kan et stort utvalg programmerbare knapper lett tilgjengelig være svært fordelaktig.

Med tanke på at Naga er bygget spesielt for MMO-spill og andre RPG-spill kommer det ikke som en voldsom overraskelse at den ikke fungerer optimalt i andre spillsjangre. Spesielt i førstepersons skytespill er som nevnt presisjonen begrenset. Hovedsynderen er den slappe tommelen, og vekten blir litt i overkant for denne typen spill. Dessuten gjør motstanden i tommelknappene at man dytter hele musen bortover når man trykker dem inn, og dette påvirker nøyaktigheten markant. De to hovedknappene er forøvrig ikke særlig godt egnet til gjentatt trykking i rask rekkefølge, som man ofte gjør i førstepersons skytespill. Det er litt for lang vandring på dem, og de fjærer litt for mye.

Razer Naga er i bunn og grunn en MMO-mus, og her innfrir den utvilsomt forventningene. Akkurat hvor nyttig keypaden virkelig er kommer i stor grad an på den individuelle spillestilen, men jeg tviler ikke et sekund på at en rekke MMO-spillere vil kunne dra svært store fordeler av den. Den faller dessverre litt flatt i andre spillsjangre, men veier til dels opp med nyttige funskjoner også i programmer utenom spill. Kvaliteten er upåklagelig, med robuste materialer og flettet USB-kabel. Den ligger godt i hånden, og til tross for at jeg ideelt sett ville hatt den noe større, ble den aldri ukomfortabel selv med svært utstrakt bruk. Prismessig faller den litt over i det dyrere sjiktet, men jeg føler at man i stor grad får hva man betaler for.

Razer Naga
Naga er utstyrt med en flettet ledning som vitner om kvalitet. Foto: Ole-Christian Johansen
08 Gamereactor Norge
8 / 10
+
De 12 macroknappene, ligger godt i hånden, god kvalitet, flettet kabel, pen å se på og tøff innpakning.
-
Dårlig presisjon, kommer litt til kort i FPS-spill, og knappene til venstre for museklikket er håpløse.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

Test: Razer Naga

Test: Razer Naga

HARDWARE-TEKST. Skrevet av Ole-Christian Johansen

Vi har kastet blikket på det MMO-orienterte knappemonsteret fra Razer. En spillmus med gjennomført design og god funksjonalitet. Her er anmeldelsen...

3
Razer Naga - mange knapper

Razer Naga - mange knapper

HARDWARE-TEKST. Skrevet av Ole-Kristian Anfinsen

Razer har nok en gang lansert en ny spillmus. Kort tid etter lanseringen av den mer mobile musen Razer Orochi, lanseres nå Razer Naga som den nye ultimate musen for MMORPG-spillere.Loading next content