Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Razer Spectre Starcraft II

Vi har testet mus, tastatur og hodetelefoner spesielt beregnet på Starcraft II-entusiaster. Her er anmeldelsen av musen.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Razer Spectre er en mus kompromissløst dedikert til Starcraft II og med gode kapasiteter for strategispillet på papiret. Men klarer Razer å leve opp til standarden vi er vant til fra denne produsenten?

Lisensiert utstyr for enkeltspill er blitt relativt vanlig med tiden. Særlig til Blizzards mest populære spill dukker det stadig opp merkede produkter rettet spesielt mot spillets fans. Det finnes et utall musematter, mus og tastatur med World of Warcraft-tema. Nå også fra Razer et sett produkter med Starcraft II-tema.

Først ut av våre tester er Razer Spectre. Dette er Starcraft-musen. Den har et rimelig firkantet design, med kanter i stedet for en avrundet formfaktor. Tross at den ser litt flat ut ligger den greit i hånden, og den er tro mot Razers vante former. Den er likevel såpass liten at kanten bak kan bli irriterende i håndflaten til tider. Det industrielle designet er nok der for å reflektere enhetene som figurerer i Starcraft-serien.

Razer Spectre
Razer Spectre ikke en omfangsrik mus. Foto: Ole-Kristian Anfinsen

Musen er kledd helt i sølvgrå plast lik tastaturet og hodetelefonene. Der håndflaten skal ligge er det inngravert Starcraft II-logoen for å gjøre det klart, helt og holdent, at dette er en mus beregnet på det svært populære spillet. Logoen lyses opp med LED-belysning når musen er slått på. Også på undersiden av musen er det plassert en LED, samt tre LED-opplyste striper på hver av dens flanker.

Dette er en annonse:

Siden musen ikke er trådløs, slipper man vekten av batteri. Razer Spectre føles svært lett sammenlignet med mange tilsvarende spillmus - for lett. At den er mindre enn andre mus og i kombinasjon mer mobil veier ikke opp. Plastikken og den lave vekten gjør at musen føles billig. Som alle Razers nyere produkter har den en flettet ledning, som føles mye tryggere enn de sårbare gummiledningene brukt av mange konkurrenter, men hvorfor Razer har gitt selve musen et så plastisk og billig ytre er et mysterium. Musen gir rett og slett ikke den rette følelsen i hånden og i bruk.

Musen er utstyrt med 5 knapper. Høyre og venstre museknapp som vanlig, et musehjul som kan trykkes ned, og to knapper på venstre side som betjenes med tommelen. I programvaren kan man konfigurere samtlige knapper med selvvalgte funksjoner. En 5600 dpi lasersensor registrerer musens bevegelse over musematten med topp presisjon. De to tommelknappene er derimot ikke helt heldig plassert, og kan ofte være vanskelige å betjene, noe som absolutt ikke er bra.

Razer Spectre
Musen har en ganske firkantet layout. Kanten bakerst kan tidvis bli ubehagelig mot håndflaten under spilløkter. Foto: Ole-Kristian Anfinsen

Under musen finnes også en bryter som lar deg justere hvilken motstand venstre museknapp skal gi. Dette er for de mest krevende spillerne som ikke finner seg til rette med en hvilken som helst mus. Dersom du har behov for å ha en mus med finjustert motstand i museknappen, så er dette den eneste musen jeg har kommet over som lar deg justere motstanden selv. Tre trinn lar deg velge mellom lav, middels og høy motstand. Dette er en funksjon jeg absolutt likte, og noe jeg ikke ville hatt noe i mot å se i flere andre spillmus.

Dette er en annonse:

Musen fungerer fint uten drivere. Programvaren trenger ikke å forhåndsinnstalleres. Det følger heller ikke med noen CD-plate med drivere. For å nyte godt av musens funksjoner utover det grunnleggende må du dog gå til Razers hjemmesider og laste ned driverne, som finnes både til Windows og Mac OS. Programvaremenyen har tre tabs, én for hvert av de tre produktene i serien, musen tastaturet og hodesettet. Dersom du mangler eller ikke har koblet til et av produktene vil taben vare mørk og ikke mulig å åpne. Programvaren som enkelt og brukervennlig lar alle produktene konfigureres fra samme meny er ett av Razers blinkskudd med denne produktrekken. Det er noe både Razer selv og andre produsenter godt kan lære av også i andre produkter.

I drivermenyene kan du konfigurere alt som Razer ellers pleier å la deg justere, pluss en del ekstra. Du kan opprette profiler med ulike knappekonfigurasjoner, som starter i det du kjører et bestemt spills .exe-fil. Du kan konfigurere alle de fem knappene, pluss scrollehjulets to retninger til å utføre en hvilken som helst funksjon eller macro. Du kan også lagre opptil fem trinn dpi-hastigheter for justering mens du spiller. Du kan konfigurere overføringsfrekvensen til 250 Hz, 500 Hz eller 1000 Hz. Du kan også justere hvert av de tre lysene til å lyse en hvilken som helst farge i hele spekteret. De tre lysene kan også lyse i forskjellige farger uavhengig av hverandre. Det som mangler fra Razers øvrige spillmus er innebygget minne, noe Razer Spectre altså gjør. Du kan derfor ikke like lett bruke musen med flere maskiner, med mindre du gjør hele prosessen med å konfigurere den på hver enkelt maskin. Med tanke på at Razer vanligvis spanderer på sine mus litt minne ombord er dette uvant og et steg tilbake.

Razer Spectre
Ledningen er beskyttet av trygt flettet materiale og gir overføringshastigheter på opptil 1ms. Foto: Ole-Kristian Anfinsen

Det kanskje kuleste for enhver Starcraft II-entusiast er nok likevel at denne musen kommuniserer med spillet mens du spiller. Spillet registrerer hvor mange handlinger du utfører i spillet per minutt, såkalt APM (actions-per-minute) dette registrerer musen og lyser opp i en bestemt farge ettersom hvilken APM du ligger på i øyeblikket. Du kan velge selv hvilken farge som skal representere hvilken APM, men du du kan ved hjelp av dette systemet holde øye med suksessen og ferdighetene dine i spillet. En høy APM er ganske avgjørende for en god Starcraft-spiller.

Musen kan også konfigureres til å varsle deg om hendelser i spillet. For eksempel vil den kunne blinke rødt tre ganger når basen din er under angrep, blått to ganger når en alliert enhet er under angrep osv.

Dette gjør musen til et brukbart tilbehør til RTS-spillet Starcraft II, men hvor godt egner den seg til andre spill?
Først og fremst skytespill krever svært mye av en mus. Her kan godt muligheten til å velge motstand på venstre museknapp komme godt med, men musen ligger ikke godt nok i hånden eller mot underlaget til å gjøre nytten. Med fem knapper mot de etterhvert rimelig standard 7, er den heller ikke fullgod til mange oppgaver. Jeg savner å ha to ekstra macro-knapper i tillegg til justering av dpi i farten. Til MMO-spill vil den lett bukke under mot Razers egen knappebefengte Naga og de fleste andre spillmus.

Razer Spectre
Razer Spectre har fem fullt konfigurerbare knapper. Foto: Ole-Krisitan Anfinsen

Razer Spectre fungerer greit for deg som bare spiller RTS og først og fremst Starcraft 2 dersom du kan se forbi den billige følelsen og det ikke helt komfortable grepet. Det stilige, og avanserte systemet for å holde øye med APM er både nyttig og morsomt for lidenskapelige Starcraft II-spillere. Med APM-systemet kan du utfordre deg selv til å bli raskere, og i så måte trene deg i Starcraft 2, men Spectre vil ikke på andre måter gjøre deg til en bedre spiller enn du alt er. Spillet selv gir også god nok tilbakemelding på hendelser og ferdigheter i sanntid via lyder og meldinger til at alle LED-lysene strengt tatt ikke er av særlig nytteverdi. Stilig er det dog. Musen er heller ikke integrert med selve spillet på andre måter enn visning av APM og varsler, noe du egentlig får nok informasjon om på skjermen og i form av varsellyder mens du spiller. Dersom du har gitt alle fem knappene en praktisk funksjon er det ikke mulig å skifte profil eller gjøre justeringer mens du er inne i spillet.

Til skytespill har musen hverken utformingen eller vektbalansen til å være et aktuelt valg i det hele tatt, og i en rekke oppgaver vil du kunne savne knapp nummer seks og syv. Razer Spectre er først og fremst en mus for dem som ikke spiller stort annet enn Starcraft II. Vil du ha en fleksibel mus med flere kapasiteter er det andre mus du bør ta en titt på. Razer Spectre er litt som en tatovering. Sålenge Starcraft II er spillet og Inga er den eneste, så er det et produkt du kan smykke deg med. Men om to år skal du kanskje oppdage andre spillsjangre, og kanskje Inga ikke lenger er "forever".

Razer Spectre
04 Gamereactor Norge
4 / 10
+
APM-tilbakemelding, LED-lys, drivermenyer
-
Form, vekt, materiale, pris
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte teksterLoading next content