Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Samsung 990 Pro NVMe SSD

Samsung har gitt oss en ny, lynrask M.2-disk, men er den verdt pengene for å oppgradere?

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

M.2-harddisker gir oss kortere lastetider enn før, men det finnes også forskjell på variantene. Samsung har nettopp kommet med etterfølgeren til sin populære 980 Pro, 990 Pro som med PCIe 4.0 leverer raskere hastigheter enn de fleste av konkurrentene. Den kommer også i en utgave med kjøleribbe og en uten. Jeg fikk tilsendt den uten slik at jeg måtte bruke en Icy Box-kjøleribbe for å teste den i min PlayStation 5, uten at det skal ha særlig betydning for funksjonaliteten. Det skal også sies at selv versjonen uten kjøleribbe har godt med kjølefunksjoner som gjør at du fint kan bruke den uten, men for å være på den sikre siden fant jeg ut at det var greit å ha det for bruk i konsollen.

Samsung Pro 990 NVMe SSD

Ettersom mitt nåværende hovedkort dessverre ikke støtter PCIe 4.0 ble ikke testen her veldig sammenlignbar med min nåværende 980 Pro-disk, og det var derfor jeg valgte å installere den i PlayStation 5 som har full støtte, og hvor forskjellen vil merkes bedre.

Det aller første jeg merker meg er at konsollen registrerer en skrivehastighet på 6819 MB/s, som er ca 1000 høyere enn den man har i PS5 fra leverandør. Dette gir meg gode forhåpninger til hva som er i vente. Det er ingen tvil om at harddisken er raskere, og spesielt kopiering ved oppdateringer skjer vesentlig fortere enn før. Mange tenker nok at innlastningstiden forbedres ved oppgradering av harddisk, men mine tester viser at dette ikke er tilfellet. I hovedsak kommer dette av at PlayStation 5 er såpass optimalisert allerede at det er lite å hente. På det jevne opplevde jeg ca ett sekund raskere innlastningstid (fra PS5-menyen til spillmenyen var klar) på Grand Theft Auto V, Assassins Creed Valhalla og Gran Turismo 7. Det var kun ved PlayStation 4-spillet Red Dead Redemption 2 at forskjellen økte til to sekunder, men her var det til gjengjeld langt høyere innlastningstid generelt.

Samsung Pro 990 NVMe SSD
Dette er en annonse:

Har du et hovedkort som støtter PCIe 4.0 vil jeg tro du vil merke forskjellene med denne harddisken langt bedre, og i flere situasjoner, men som en PlayStation 5-disk blir den nok litt overkill i så måte. Vil du ha det beste av det beste er det ingenting å lure på sådan. Her sikrer du deg at harddisken ikke blir flaskehalsen om ikke annet.

På PC, selv uten 4.0-støtte, har du fortsatt tilgang til Samsung Magician som er deres programvare. Her får du all mulig slags informasjon om harddiskens status, og muligheter til å justere ting som strømbruk.

Samsung Pro 990 NVMe SSD
Du kan velge selv om du vil ha en versjon med eller uten kjøleribbe.

Det verste med harddisken per i dag er prisen. I skrivende stund må du ut med snaue 2000 kroner for 1TB-utgaven som jeg testet, og nesten 3500 kroner for 2TB. Det er det per i dag ikke verdt, men når prisene faller litt på sikt kan den lett anbefales.

Dette er en annonse:

Spesifikasjoner:
Protokoll: PCIe 4.0 x4
Kontroller: Samsung Pascal
DRAM: LPDDR4
Flashminne: 176-lags V-NAND TLC
Sekvensiell lesehastighet: 7450 MBps
Sekvensiell skrivehastighet: 6900 MBps
Sikkerhet: TCG / Opal 2.0
Levetid: 600TB
Høyde med og uten kjøleribbe: 2.3mm / 8.2mm

09 Gamereactor Norge
9 / 10
+
Passer perfekt til PS5. God programvare til PC. Kommer både med og uten kjøleribbe.
-
Altfor dyr.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte teksterLoading next content