Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Sandberg USB Surround 5.1 Headset

Sandberg er kanskje ikke den mest kjente innen PC-tilbehør, men den danske produsenten leverer alt fra mus og tastatur og diverse kabler til lydprodukter som hodesettet vi skal se nærmere på nå.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Hovedaspektet ved Sandbergs USB Surround 5.1 Headset er at det har 6 fysiske kanaler i hver hodetelefon. Det er ikke snakk om programvarebasert "surround", som man finner i en rekke andre hodesett som markedsføres som fullverdige surround-hodesett. Hvor stor forskjell dette virkelig utgjør gjenstår å se.

HQ

Hodesettet er en voldsom sak. De 6 fysiske kanalene i hver hodetelefon gjør dem rett og slett massive. De er hele 6 cm i tykkelse, og tyngden er også deretter. Man kjenner at man har dem på hodet, for å si det sånn. Byggekvaliteten er på sin side stort sett svært god. Det føles velbygd og robust tvers igjennom, med gode og tilsynelatende slitesterke materialvalg. Det eneste jeg kan sette fingeren på når det gjelder selve konstruksjonen er at subwooferne later til å sitte litt løst montert. Ved å tappe forsiktig på hodetelefonene med fingeren kan man høre subwooferne vibrere veldig godt. Grunnen til at jeg nevner det er at løse deler har mye lettere for å bli ødelagt.

Sandberg USB Surround 5.1 Headset
En voldsom sak, med et litt utradisjonelt utseende. Foto: Ole-Christian Johansen

Hodesettet er bygget for å lett kunne justeres til å passe ethvert hode. Hver hodetelefon kan justeres opp og ned omkring 3,5 cm, og de kan trekkes mer enn langt nok fra hverandre til at ingen vil få problemer med for stort hode. Det er dog visse problemer med justeringsmekanismen, ettersom den er noe slarkete. Etter en del bruk vil det ikke være nok motstand i den, slik at hodetelefonene glir nedover av seg selv. Den vil ikke bli sittende på noen av de mindre innstillingene. Dette kan lett fikses med å bøye metallstengene litt selv for å skape mer motstand, men det burde strengt tatt ikke være nødvendig. Man har også mulighet til å felle inn øreklokkene for å gjøre det lettere og transportere dem.

Sandberg USB Surround 5.1 Headset
Hodesettet kan felles sammen for lettere transport. Foto: Ole-Christian Johansen
Dette er en annonse:

Mikrofonen er særdeles velbygd, og må kunne beskrives som en av de mest robuste mikrofonene jeg har sett på et hodesett. Den kan bøyes i en hvilken som helst posisjon uten problemer, og er likevel stiv nok til at den blir stående uten å bevege seg. Den kan også roteres helt opp, slik at man lett kan få den ut av veien om man ikke trenger den der og da. Under testing er det heller ingen tvil om at mikrofonen fanger stemmen eksepsjonelt bra med svært lite støy. Faktisk en hel del bedre enn de fleste eksterne PC-mikrofoner.

Sandberg USB Surround 5.1 Headset
Mikrofonen kan lett justeres, og gjør jobben sin knallgodt. Foto: Ole-Christian Johansen

På grunn av at selve hodetelefonene er såpass tykke, men små i diameter blir de raskt ubehagelige under bruk. De er ikke store nok til å dekke hele øret, slik som eksempelvis Steelseries 7H eller Corsair HS1, og klemmer derfor merkbart på flere steder på øret. Etter en stund blir man rett og slett nødt til å ta dem av for å gi ørene en pause på grunn av dette. Ganske synd, ettersom de er behagelige og velegnede for utstrakt bruk sett bort fra det.

Sandberg USB Surround 5.1 Headset
Hodetelefonene er for små til å passe rundt øret, og klemmer derfor ubehagelig etter kort tid, mye på grunn av vekten. Foto: Ole-Christian Johansen
Dette er en annonse:

Omtrent 50 cm ned på ledningen sitter det en kontrollenhet. Denne er stor og relativt tung, noe som gjør den lett å nå og bruke. Den har mulighet til å stille inn henholdsvis bakhøyttalerne, fronthøyttalerne, senteren og subwooferen uavhengig av hverandre. Man har også mulighet til å stille selve volumet, og en på- og av-bryter for mikrofonen. Svært gode innstillingmuligheter til å være en "liten" kontrollenhet på selve hodesettet. Det som derimot gjør den til et enormt irritasjonsmoment er LED-lyset. Et overdrevent stort, blått LED-lys som konstant lyser og blinker. Dette kunne med fordel ha vært mye mindre eller helt fraværende.

Sandberg USB Surround 5.1 Headset
Kontrollenheten tilbyr gode innstillingsmuligheter, men LED-lyset midt på ødelegger mye av moroa. Foto: Ole-Christian Johansen

Hodesettet tilkobles med en USB-kontakt. Det betyr at lyden behandles i et innebygget lydkort i lydkontrolleren og ikke går via lydkortet du har i datamaskinen. Dette kan være en fordel for alle med bærbare maskiner eller integrerte lydkort av laber kvalitet i maskinen sin. Dersom man derimot har et godt lydkort vil dette levere mye bedre lyd enn USB-lydkortet vil kunne. Altså burde brukere med gode lydkort i maskinene sine kanskje vende blikket mot andre hodesett for å få best mulig lyd ut av maskinene sine. Mulighet til å velge mellom enten 3,5 mm kontakter eller USB hadde absolutt ikke vært å forakte.

Det bringer oss over til programvaren som medfølger på CD. Utseendemessig kan den best beskrives som standard, med de mulighetene man kan forvente. Man kan velge mellom flere inndata-innstillinger, altså tokanals, firekanals, sekskanals (5.1) eller åttekanals (7.1) alt ettersom hvilken lydkilde man har. DPS lar deg kontrollere høyttalernes virtuelle posisjon, alt ettersom hvordan du foretrekker dem plassert. Man kan også velge mellom en rekke omgivelser (vanlig rom, auditorium, steinrom også videre) og effekter (dance, rock, jazz osv). Man kan naturligvis også lage sine egne effekter. Ingen voldsomt utstrakt programvarepakke, men den gjør absolutt nytten og er samtidig svært enkel i bruk.

Sandberg USB Surround 5.1 HeadsetSandberg USB Surround 5.1 Headset
Relativt standard oppsett, men brukervennlig. Foto: Ole-Christian Johansen

En merkverdig ting jeg la godt merke til etter utstrakt bruk av hodesettet, er at den høyre øreklokken later til å være overrepresentert i lydbildet. Det er ikke noe som står veldig ut og ødelegger lydopplevelsen mens man lytter til det, men man merker ubalansen i hodet etter en stund. Ved å snu det andre veien, slik at den høyre hodetelefonen havner over det venstre øret kan det bekreftes at den virkelig er mer fremtredende, og at det ikke skyldes noe annet. Dette ser heller ikke ut til å være et engangstilfelle med akkurat dette settet, ettersom en rekke brukere klager på nettopp dette. Jeg har i det minste ikke vært i stand til å finne ut av hva årsaken til dette eventuelt kan være, etter uendelig knoting med programvaren.

Lyden i seg selv er i musikk og film stort sett tilfredsstillende og oppfyller forventningene. Diskanten, altså de høyere tonene, forblir klare og definerte, og ikke anstrengte og ubehagelige som de har lett for å bli. Bassen er på sin side svært god og velrettet, og leverer kraftig og avrundet bass, helt ned i 30Hz. Det er absolutt ikke dårlig, men man forventer heller ikke noe mindre med en fysisk subwoofer bygget inn i hver hodetelefon. Helt fra omtrent halvparten av subwooferens kapasitet begynner det dog å vibrere. Noen synes kanskje at dette er en velkommen funksjon, spesielt i film og spill. Jeg finner derimot kilingen i det indre øret svært irriterende og ukomfortabelt etter kort tid. Det får være en smakssak. Når man hører musikk er det kanskje en fordel å kjøre hodesettet i tokanalsmodus. Personlig liker jeg iallfall dette bedre enn den noe hule og tvilsomme låten når man benytter "hele" hodesettet. I film er derimot den fullstendige surroundopplevelsen absolutt velkommen.

Det er når man spiller at dette hodesettet havner i sitt rette element. Jeg spilte gjennom et utall ulike spill, som innbefattet alt fra Left 4 Dead 2 til Colin McRae: Dirt 2. I førstnevnte er hodesettets evne til å plassere alle hysteriske zombier nøyaktig helt avgjørende for spilleren, og hodesettet gjør en utmerket jobb. I forhold til mindre presise hodesett forenkles spillopplevelsen betraktelig. I helt andre spill, som Call of Duty: Black Ops eller Crysis 2 forblir lydbildet like velplassert og nøyaktig som innledningsvis. Samme er tilfelle i spill som Colin McRae: Dirt 2, som gir hodesettet en helt annen utfordring. Ganske enkelt imponerende ytelse i alle mulige slags spill.

En annen snodig ting er at høyttalerne ikke spiller helt likt hverandre avhengig av hvordan du har hodesettet stilt inn. Hvis man kjører det i tokanalsmodus låter begge hodetelefonene helt fint, og helt likt hverandre. Da er det kun fronthøyttalerne som spiller, og ikke subwooferne eller noen av de andre "satellittene". Hvis man derimot kjører med alle seks kanalene varierer det litt avhengig av hvor mye av høyttalernes kapasitet du benytter. Lyden starter i den venstre hodetelefonen ved 50Hz, beveger seg over i den høyre ved omkring 75Hz, og balanseres ut i begge ved 100Hz. Veldig merkelig, men det er endog slik.

Sandberg USB Surround 5.1 Headset
Den skitne pøbelen av en høyre øreklokke. Foto: Ole-Christian Johansen

Hadde det ikke vært for at hodesettet rett og slett er ukomfortabelt, ville trolig denne konklusjonen sett en hel del annerledes ut. Det hjelper nesten ikke hvor godt et hodesett låter når man knapt orker å ha det på hodet i mer enn en halvtime om gangen. På den andre siden er selve lyden absolutt godkjent, men samtidig finnes de litt merkelige problemene med ujevn lyd og bass. Til tross for dette egner de seg veldig godt til spilling, og vil være et brukbart valg om det er dette du skal bruke dem til. Likevel ville jeg nok anbefale de fleste å vende blikket mot andre hodesett.

05 Gamereactor Norge
5 / 10
+
Stødig konstruksjon, klar diskant, kraftig bass, svært god mikrofon, godt egnet til spill, fysisk 5.1 surround.
-
Ukomfortabelt, ujevn lyd (spesielt bassen), irriterende LED-lys på kontrollenheten, vibrerende bass, kun USB.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

0
Test: Sandberg USB Surround 5.1 Headset

Test: Sandberg USB Surround 5.1 Headset

HARDWARE-TEKST. Skrevet av Ole-Christian Johansen

Sandberg er kanskje ikke den mest kjente innen PC-tilbehør, men den danske produsenten leverer alt fra mus og tastatur og diverse kabler til lydprodukter som hodesettet vi skal se nærmere på nå.Loading next content