Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
anmeldelser
The Lab

The Lab

Er du oppslukt av VR uten å vite helt hvor du skal begynne? Da er Valves The Lab noe for deg. Det er som et introduksjonskurs til Virtual Reality, i høyeste grad interaktivt...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Den siste tiden har VR-feberen herjet over spillbransjen. Ved hver anledning vi får, griper vi tak i HTC Vive-headsettet, for å teste ut de siste titlene innenfor Virtual Reality-sfæren. På Gamereactor-hovedkontoret er det nesten alltid én som står og vifter med armene som en idiot, totalt uvitende om alle som står rundt og ser på mens de holder igjen latteren. Når dét er sagt har ikke bølgen av VR-spill kommet skikkelig igang ennå, og det er forståelig hvis du ikke vet helt hvor du skal starte VR-reisen. Det er her The Lab kommer inn i bilde.

The Lab tilbyr en god måte å lære seg sitt headset og den virtuelle virkelighet å kjenne. Spillet er som en guide både til de fysiske mekanikkene og de ikke fullt så fysiske følelsene du vil støte på underveis. Det er som en virtuell lekegrind. Å ta på seg et VR-headset for første gang kan være en smule overveldende, og derfor passer det utmerket med en litt myk start.

The Lab
The LabThe LabThe Lab

Min reise inn i det virtuelle med The Lab, starter med en helt fantastisk utsikt. Jeg er plassert høyt oppe i fjellheimen, og det eneste jeg kan høre er en mild sus fra vinden. Likevel er jeg ikke alene. Ved føttene mine løper en liten og søt robot som kan minne om en hund. Helt instinktivt går jeg bort til en bunke med pinner, som jeg kaster avgårde i en klassisk apport-lek med hunden. Allerede her blir jeg bergtatt av hvor naturlige bevegelsene mine føles. Jeg legger fra meg pinnene, og tar en siste titt på utsikten, før jeg trykker på menyknappen på kontrolleren. En boble dukker opp foran meg. Når jeg løfter den opp og trekker den ned over hodet mitt, transporteres jeg til et nytt sted. Plutselig er jeg i de kliniske lokalene til Aperture Science, kjent fra Valves Portal-spill.

Dette er en annonse:

Aperture Science utgjør basen for The Lab. Herfra kan jeg velge mellom åtte forskjellige minispill, og transportere meg til dem. Jeg kan reise ut i verdensrommet og utforske planeter, eller gå motsatt vei og granske den menneskelige kropp. Jeg kan også forsøke å forsvare en gammel borg med pil og bue, eller svinge innom et interessant sted kalt The Secret Shop.

Den hemmelige butikken er inspirert av forretningen med samme navn i Dota 2 (et annet Valve-spill). Som jeg nevnte tidligere introduserer ikke The Lab deg bare for mekanikkene til HTC Vive-hodesettet, men også til følelsesregisteret som aktiveres av VR. Det skal nemlig ikke mye til før jeg føler meg en smule utsatt eller truet. Det er ingen steder å gjemme seg når man har Viven over hodet, ingen puter man kan trekke opp foran ansiktet. Ikke engang hendene dine kan du gjemme deg bak. Resultatet er at alt som skjer føles mer ekte og nært. Hvis du møter noen står du ansikt til ansikt med vedkommende. Du står ikke ansikt til TV-skjerm. Poenget mitt er at VR-opplevelsen tok tak i meg med én gang jeg gikk inn i den mystiske butikken, og fikk kjenne den uhyggelige stemningen på kroppen.

En stor mann møter meg rett innenfor dører og gir meg en lampe, slik at jeg bedre kan se meg rundt i de mørke lokalene. Jeg tar meg en runde og oppdager at butikken er full av merkelige gjenstander og sære dyr. Jeg får også muligheten til å oppleve butikken fra flere perspektiver, da jeg kan teleportere meg ned til en liten miniatyrutgave av meg selv. Jeg startet på skrivebordet, og jobbet meg opp i vinduskarmen og til slutt opp til en hylle høyt oppe på veggen.

The Lab
Dette er en annonse:
The LabThe LabThe Lab

Takket være innlevelsen VR gir var butikken spennende, men minispillet som fanget interessen min mest av alt het Robot Repair. Dette spillet tok meg tilbake til Aperture Science, til en sekvens tidligere utgitt i VR-demoen Portal Stories: VR.

I kjent Portal-stil blir jeg ønsket velkommen av en robotstemme, som forteller meg hva jeg skal gjøre. En annen robot blir deretter fraktet inn i lokalet, og min oppgave er altså å reparere den. Jeg lykkes ikke med denne oppgaven, men jeg mistenker at dette var meningen. Idet jeg feiler åpner nemlig midtseksjonen av gulvet seg, og det som én gang var en stolt robot blir revet i stykker av en slags kvern under gulvet. Deretter åpner veggen seg foran meg, og jeg står plutselig ansikt til ansikt med noen jeg kjenner fra tidligere. Jeg gjenkjenner straks straks GLaDOS' stemme, og den sarkastiske humoren til den morderiske roboten. Rommet endrer seg etter hennes ordre og plutselig befinner jeg meg i et typisk Portal-testkammer. Et stykke bortenfor ligger en "Companion Cube", men før jeg rekker bort til den faller taket ned i hodet mitt og spillet slutter.

The Lab
The LabThe LabThe Lab

Portal i VR-stil var høydepunktet til The Lab, men et par andre minispill bør nevnes. I Zortex skal man eksempelvis styre et slags romskip, mens Slingshot lar deg vise presisjonen din med sprettert.

The Lab er med andre ord et slags koldtbord hva VR angår. Spennvidden og variasjonen i minispillene er stor, men samtidig er ikke dette noe man vil spille om og om igjen. Hvert av dem varer ikke stort lengre enn i ti-femten minutter, og uten noen konkrete oppgaver å utføre blir ting kjedelig nokså raskt. Det er tydelig at The Lab ikke prøver å formidle dype historier eller spennende karakterer, men heller en smakebit på hva VR er istand til. The Lab er et slags innføringskurs i den nye teknologien som er på vei inn i spillbransjen, og på dette området gjør The Lab jobben sin godt. Det er ikke meningen at dette skal være et omfattende spill du går gjennom gang på gang, selv om humoren i Portal-delen er god nok til å fortjene en reprise. Til slutt hører det til historien at The Lab er helt gratis, og da er det jo begrenset hvor kravstor man kan tillate seg å være.

Hvis du er i besittelse av et HTC Vive-hodesett er The Lab definitivt noe du bør svinge innom, særlig hvis du føler deg litt usikker på hva VR egentlig er og hvordan det oppleves. Takket være The Lab har jeg fått en god start på min VR-reise, og jeg kjenner meg bedre utrustet til å gå løs på mer omfattende VR-eventyr i fremtiden.

HQ
07 Gamereactor Norge
7 / 10
+
En god introduksjon til VR, god humor, gratis.
-
Blir kjedelig i lengden.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

0
The LabScore

The Lab

ANMELDELSE. Skrevet av Katrine Baumgardt

Er du oppslukt av VR uten å vite helt hvor du skal begynne? Da er Valves The Lab noe for deg. Det er som et introduksjonskurs til Virtual Reality, i høyeste grad interaktivt...

0
Vi tester HTC Vive på GDC

Vi tester HTC Vive på GDC

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Vi testet Valves The Lab og en kort Star Wars-demo fra ILM, og vårt viktigste verktøy var virtual reality-headsettet HTC Vive. Se videoer fra begge seansene her: ...Loading next content