Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
anmeldelser
This War of Mine

This War Of Mine

Ekte krig er ikke slik den fremstilles i Hollywood-filmer. Ekte krig er brutal og hensynsløs, og i This War Of Mine får vi se den gjennom de uskyldiges traumatiserte øyne...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Marko gråter. Da Bruno og Pavle våknet fant de ham på gulvet ved inngangsdøra. Han hulket ut noen ord om kvelden før, men har ikke flyttet på seg siden. Bruno river opp bøker og bruker papiret til å fyre opp i den primitive ovnen. Det er vennegjengens første måltid på flere dager, men Marko nekter å spise.

I This War of Mine ser du en borgerkrig fra de siviles perspektiv, og du må forsøke å overleve i byen som nå rives i stykker av kamper mellom militæret og opprørere.

This War of Mine

Bruno og Marko har bestandig vært venner og da borgerkrigen brøt ut holdt de sammen. Byen er beleiret og blir beskytt nesten hver kveld, mens separatistenes snikskyttere gjemmer seg i ruinene og gjør det livsfarlig å gå ut mens solen er oppe. Matforsyninger og medisiner blokkeres av militæret eller stjeles av separatistene og de sivile må kjempe om det lille som er å finne i stengte butikker og i hverandres hjem. Venneparet møtte Pavle da de lette etter forsyninger og gjenkjente ham som en av landets stjernefotballspillere. Nå er han bare enda én av krigens hjemløse ofre.

Dette er en annonse:

For å skape en virkelighetsnær opplevelse leste utviklerne flere tusen sider med vitnemål fra folk som har opplevd krig de siste 100 årene. 11 Bit Studios har blant annet snakket med overlevende fra den 1425 dager lange beleiringen av Sarajevo (den lengste i moderne historie), som krevde minst 11,500 menneskeliv. Det merkes at de har tatt siviles opplevelser av krig på alvor.

Da vi slo oss ned i det krigsherjede huset for noen dager siden var det rot over alt. Bygningen har sår fra gatekampene. Et hull i veggen strekker seg fra første til andre etasje og restene av veggen lå spredd ut over gulvet i hauger. I øverste etasje har deler av taket kollapset, men heldigvis har temperaturen så langt holdt seg over frysepunktet og vi har ryddet bort flesteparten av haugene.

This War of Mine

Blant tapetbiter, knekte planker og stein fant vi materialer som vi la til side - mekaniske deler, treplanker, noen smykker vi kan bruke til å handle med andre overlevende. Etter at haugene var ryddet bort begynte vi å forberede oss på et mer langsiktig opphold. Vi kan bygge et verksted og etter hvert også våpen, slik at vi kan forsvare oss mot regimets soldater, separatistene og de andre overlevende, som bryter seg inn for å rane oss. Arbeidet som gjenstår er betydelig, men hvis vi klarer å overleve lenge nok til å få finne materialer kan vi bygge regnfangere, ovn og senger. Vi kan også få tak i en radio og nyhetssendinger som kan gi oss en forvarsel på når problemer nærmer seg eller en TV, som kanskje kan løfte den tunge stemningen. Men for å få til det trenger vi materialer - tre, komponenter, elektroniske og mekaniske deler. Samtidig kan vi når som helst tvinges ut. Vi lever fra hånd til munn og risikerer livet hver gang vi forlater huset for å lete etter forsyninger. Husets eiere la igjen noe - litt rå mat, to flasker relativt rent vann - men allerede på tredje natten bryter andre overlevende seg inn og stjeler maten. Bruno er skadet etter innbruddet og Pavle, som knapt har spist de siste dagene, begynner å bli syk.

Dette er en annonse:

Den tidligere brannmannen Marko vet det er farlig gå forlate huset, men han må ut å skaffe mat og bandasjer for å holde vennene i live. Han har allerede brutt seg inn i et forlatt hus hvor det bare var å forsyne seg av det lille som lå igjen, men i kveld kan han ikke ta sjansen på å komme hjem tomhendt: Marko må bryte seg inn i et hus hvor det bor en familie. Der har de bandasjer og mat. Marko tar med seg noen smykker han fant i huset i tilfelle beboerne er villige til å forhandle om ressursene og en kniv som lå i en skuff i det forlatte huset han besøkte den første kvelden.

This War of Mine

This War of Mine lagres etter hvert døgn du overlever, men det er ikke mulig å lagre manuelt. Det gjør det vrient å jukse seg forbi krevende situasjoner, men det kan også frustrere: dersom du går ut av spillet i løpet av døgnsyklusen, stilles klokken tilbake og du må begynne fra morgenen av når du skal fortsette. Hvert døgn varer bare rundt syv minutter, så skaden er minimal, men det er synd utviklerne ikke kom på en lurere løsning. Det er mulig å se slutten på borgerkrigen hvis du overlever lenge nok, men det er umulig å vite hvor lenge du må overleve, da dette endres hver gang du spiller.

Marko lister seg bort til inngangsdøra i andre etasje og kikker gjennom nøkkelhullet. Tomt. Det tar noen sekunder å dirke opp døren og snike seg inn. Ved kjøkkendøren stopper han opp. En lyd, ovenfra. De er våkne, men hvis jeg snur her går vi sultne i morgen. Pavle har allerede gått flere dager uten mat og hvis jeg ikke klarer å få tak i bandasje kan Brunos sår bli infisert. På kjøkkenet roter jeg gjennom kjøleskapet og finner litt mat - rått kjøtt, vann og grønnsaker - nok til å overleve i et par dager. Men ingen bandasje. Nede i kjelleren seg jeg en kommode bak noen skrothauger. Kanskje kan klærne brukes som bandasje. Jeg romsterer i skrothaugen for å rydde vei til kommoden.

This War of Mine

Mannen som plutselig kommer ned kjellerstigen overrasker meg. Han holder en hagle som peker på meg. Jeg drar fram kniven og vifter den mot ham, men han kommer nærmere. Jeg stikker ham. Først én gang, så igjen. Han faller sammen på kjellergulvet. Jeg snur meg mot stigen, men stopper opp da jeg hører noen komme løpende i etasjen over. Det finnes ingen andre utveier. To personer klatrer ned kjellerstigen. Mannens gråhårede foreldre skriker at jeg er en drapsmann. Moren kneler ved siden av sin sønn. Faren kommer mot meg. Jeg er alene og føler meg truet, men jeg må få med meg maten og bandasjen fra skapet for at vennene mine ikke skal sulte eller dø. Kniven tar et nytt liv. Jeg har en bitter smak i munnen. Jeg tenkte ikke over det da jeg brøt meg inn, men dette er deres hjem. Uten sønnen vil de neppe overleve. Jeg har ikke lyst til å skade dem, men jeg er allerede igang. Faren faller sammen og før det helt går opp for meg hva jeg gjør har jeg snudd meg og stukket moren også. Alle er døde, men det føles ikke ut som en seier. Jeg angrer allerede. Kanskje kunne jeg ha kommet meg ut hvis jeg hadde løpt. Viste de egentlig tegn til å ville skade meg? Volden virker med ett unødvendig og barbarisk. Vi var naboer som heller burde ha samarbeidet, men det er for sent nå. Krigen har allerede endret meg. Den eneste trøsten er at maten i huset kan holde oss i live i noen dager til.

This War of Mine er en nervepirrende opplevelse som får hvert liv til å føles dyrebart. Å finne medisinflasken du trenger for å redde vennene dine, eller pistolen som kan holde huset trygt mens du leter etter forsyninger, gir en lykkerus som lar deg senke skuldrene, til neste krise sniker seg innpå. Du kan gå fra å være en gruppe sultende sivile som kjemper for sine liv med bare knyttnevene til å bli tungt bevæpnede overlevende iført skuddsikre vester som dyrker egen mat og lager sprit de kan bruke for å bytte til seg det de trenger. Men dersom veien dit krever at du trår over lik, skader det psyken til de overlevende, som blir preget tydelig av sine opplevelser. Det gjør at du over tid blir stadig mer emosjonelt investert i disse folkene fengslet av en borgerkrig de håper snart tar slutt...

09 Gamereactor Norge
9 / 10
+
Stilren grafikk og bakgrunnsmusikk som framhever atmosfæren. De overlevende preges av sine opplevelser og biografi-sidene oppdateres slik at du blir bedre kjent med dem etter hvert. Du er aldri trygg.
-
Mangelen på manuell hurtiglagring er frustrerende.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

5
This War Of MineScore

This War Of Mine

ANMELDELSE. Skrevet av Fredrik Walløe

Ekte krig er ikke slik den fremstilles i Hollywood-filmer. Ekte krig er brutal og hensynsløs, og i This War Of Mine får vi se den gjennom de uskyldiges traumatiserte øyne...Loading next content