Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Unravel

Unravel

Svenske Coldwood Interactive har latt seg inspirere av nordisk natur, og skapt et spill som føles utrolig hjertevarmende og ekte...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

For de åpenbart talentfulle folkene hos Coldwood Interactive fra Umeå i Sverige, har Unravel vært en prosjekt av lidenskap. Det er like tydelig som at solen står opp hver morgen, og jeg merket det etter bare noen øyeblikk. Når det er sagt skal det nevnes at det 6-7 timer lange eventyret Martin Sahlin personlig presenterte fra EA-senen, var spillet jeg husket aller best fra fjorårets E3-messe. Ikke bare fordi spillet så veldig unikt ut, men også fordi mannen var så nervøs at han kunne kollapset når som helst.

HQ
UnravelUnravelUnravel

Det gjorde han ikke, og han ga oss heller ikke det vanlige PR-snakket om "innovation" og "immersive gamplay". I stedet lot han spillet snakke for seg selv, mens han med barnlig entusiasme fortale om en campingtur med familien. Det var denne turen som ble inspirasjonen til å skape figuren Yarny. Han gikk så langt som å lage figuren på ordentlig, for å kunne fotograferte den vesle tassen i ulike situasjoner i den nordsvenske naturen. Disse bildene la grunnlaget for prosjektet, som altså er gjennomsyret av kjærlighet. Hvis man er fra Skandinavia er det også et spill der omgivelsene og settingen føles mer hjemme enn det aller meste man har vært borti.

Dette er en annonse:
UnravelUnravelUnravelUnravel

Rent teknisk er Unravel et plattformspill, der Yarny får sjansen til å gjenoppleve minnene til en gammel dame. Disse minnene er fordel over ulike temaer, som spesifikke følelser, steder eller hendelser. Spillet tar opp et bredt repertoar av viktige budskaper, som betydningen av lykke, familie og et hjem å gå til. Samtidig tas også mørkere temaer opp, deriblant død, tap, anger og ødeleggelsen av miljøet vårt. Dette er ting som har blitt behandlet i mange spill tidligere, men måten det gjøres på i Uravel er unik. Her får man ikke noe som helst servert med teskje. I stedet er det meste nokså vagt, og det er opp til deg å fylle tomrommene med dine egne erfaringer, minner og følelser. Spillet fikk meg til å huske og reflektere over minner begravd dypt inne i hodet mitt. Minner som turene til Halland-skogen, der jeg og familien min har hytte. Mens jeg satt og spilte kunne jeg nesten kjenne lukten av peisbål og pinnebrød. Unravel vekket en del av meg som lå og sov, og det har derfor blitt et personlig spill for meg også.

Vakkert som himmelriket er spillet også. Det hender ofte at vi spilljournalister fokuserer mye på original estetikk. Vi lar oss målbinde av umulige utopier og dystopier. Unravel har ikke noe sånt, men viser oss heller at grenseløse skjønnhet finnes overalt rundt oss. Vi må bare huske å se litt nærmere. Dette spillet er fullstendig basert på miljøene vi selv bor i, og det er fullt av hverdagslige gjenstander vi har i husholdningen. Unravel er utrolig jordnært på den måten, og det strekker seg sjelden utover grensene for hva vi vil anse som normalt. En silkemyk bildeoppdatering og nesten fotorealistisk grafikk gjør likevel dette til noe særdeles oppslukende. Det er som å oppleve sin egen bakgård fra et helt nytt perspektiv.

UnravelUnravel
Dette er en annonse:
HQ

Samtidig ligger det ikke bare en vakker opplevelse med lekker grafikk og et hjertvarmende budskap her, men også et morsomt spill. Det er som sagt et puzzle- og plattformspill med størst tyngde på det første. Den som hadde håpet på noe i retning Super Meat Boy, som handler om perfekt timede hopp, vil bli skuffet. Det er heller ikke som Ori and the Blind Forest, for Unravel er veldig lineært med brett som må takles i en bestemt rekkefølge. Det er nok mer rettferdig å sammenligne spillet med Limbo fra danske Playdead.

Oppgavene du måt løse i Unravel er som oftest fysikkbaserte, og det hele er smart satt sammen. Spilleren plasseres i vanskelig situasjoner der man må benytte garnlassoen til å manipulere omgivelsene, og på denne måten kan man sende Yarny videre. Det kan være å bygge en liten bro av garn som lar deg frakte en boks til den andre siden av et søkk, og deretter benytte den som en plattform til å nå høyere. Det kan også være noe så enkelt som å svinge seg fra gren til gren i et tre. Det som er unikt med Yarny som figur er at han alltid er fastbundet til starten av brettet, og han må finne nytt garn på veien for å kunne komme videre. Går han for langt uten garn er han ikke lenger et nøste, som altså tittelen spiller på. Til slutt har du altså etterlatt deg et tydelig spor som viser fremdriften din. Kall det gjerne den røde tråden i fortellingen din.

UnravelUnravel

Det er veldig sjelden man gjør noen store plattformfeil, for Yarny kan alltid klatre opp sin egen tråd igjen, og miljøene viser ofte tydelig hva du må gjøre for å komme deg forbi hindringene. Utfordringen handler derfor mest om å vite nøyaktig hvordan du skal gå frem, og jeg syntes puzzlene var akkurat passe vanskelige. Coldwood har også vært snille nok til å gi oss en knapp for å starte på nytt, og denne tar deg tilbake til forrige lagringspunkt. Det hendte at jeg gikk meg fast uten en anelse om hva jeg gjorde feil, og da hjalp det mange ganger å begynne på nytt med et annet perspektiv (spesielt siden Yarny har en tendens til å rote til miljøene med tråden han legger igjen etter seg).

Jeg nøt virkelig min tid med Unravel. Det var et veldig spesielt spill med snedige puzzles, akkurat passe lengde, herlig estetikk og en god spillkontroll. Men hvis det er noe å trekke for, så er det antageligvis gjennkjennelsesfaktoren.

Unravel

Jeg merker at jeg har forsert de fleste av hindringene allerede i andre spill, og garnfigurer er ikke lenger noe unikt. Likevel kunne jeg ikke brydd meg noe særlig mindre om dette når alt kommer til alt. Det finnes mer orginale spillideer enn Unravel der ute, men spillet er bare så utrolig fornøyelig. Denne kyniske spillkritikeren ble forvandlet til en ung gutt full av undring og entusiasme for livet, og for undertegnede betyr det mye for et spill som Unravel.

Selv om Unravel kanskje ikke er det mest unike spillet som slippes i år, så er det en av de fineste spillopplevelsene du kan kjøpe for penger akkurat nå. Coldwood Interactive har til tross for navnet sitt skapt noe som varmer like mye som det underholder, og jeg gir det og dem stående applaus. Godt jobbet.

UnravelUnravelUnravelUnravel
HQ
09 Gamereactor Norge
9 / 10
+
Fantastisk grafikk, snedige gåter, masse personlighet, og lengde, fin musikk, lekker estetikk, et spill som varmer hjertet.
-
De fleste ideene er lånt fra andre steder.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

5
UnravelScore

Unravel

ANMELDELSE. Skrevet av Oliver Thulin

Svenske Coldwood Interactive har latt seg inspirere av nordisk natur, og skapt et spill som føles utrolig hjertevarmende og ekte...

0
Unravel-oppfølger annonsert

Unravel-oppfølger annonsert

NYHET. Skrevet av Eirik Hyldbakk Furu

Da Unravel ble offentliggjort under EAs pressekonferanse på fjorårets E3-messe lot mange seg sjarmerede av den vesle garnfiguren og eventyrene hans. Selve spillet fikk...

1
To timer med Unravel

To timer med Unravel

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

EA og Coldwood Interactive slapp denne uken det tvers gjennom sjarmerende plattformspillet Unravel, og GRTVs myke Dóri måtte selvfølgelig gi det en sjanse. Her kan du se...

0
Gamereactor Live spiller Unravel

Gamereactor Live spiller Unravel

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

I dagens sending av Gamereactor Live skal vi sjekke ut Coldwood Interactives hjertevarmende puzzle- og plattformspill, Unravel. Spillet slippes til Playstation 4, Xbox...

0
EA Access gir deg to brett fra Unravel

EA Access gir deg to brett fra Unravel

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Forrige uke kunne vi fortelle når alle som betaler for tjenesten EA Access vil kunne starte spillingen av Plants vs Zombies: Garden Warfare 2, UFC 2 og Unravel. Vanligvis...

0
Se EA Access-datoene for kommende spill

Se EA Access-datoene for kommende spill

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Hvis du abonnerer på Xbox One-tjenesten EA Access, er du sikkert nysgjerrig på når du kan tjuvstarte eventyret i det sjarmerende Unravel, oppleve flerspillergalskap i...Loading next content