Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Valkyria Revolution

Valkyria Revolution

Det har kanskje ordet revolusjon i tittelen, men ikke la deg lure: Valkyria Revolution er verken revolusjonerende, nyskapende eller underholdende ...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

En av de eksklusive titlene til Playstation 3 som kanskje ikke fikk like mye oppmerksomhet ved lansering som det fortjente var Valkyria Chronicles fra 2008, et spill hvor Sega videreutviklet formelen de hadde etablert på 90-tallet med den Japan-eksklusive serien Sakura Wars. Med sin alternative tilnærming til Europa anno 1935, verdenskrig og teknologisk utvikling presenterte spillet oss for solid turbasert strategi. Det hele var til gjengjeld pakket inn i den unike grafikkmotoren CANVAS, som fikk det hele til å ligne en håndtegnet og nydelig tegnefilm uten at det tok bort dybden eller tyngden i innhold eller historie.

Valkyria Chronicles fikk to oppfølgere til PSP, hvor det beste av dem (Valkyria Chronicles 3) aldri fikk en offisiell engelsk utgave, noe Sega har begrunnet med dårlige salgstall for Sonys håndholdte i vestlige land. Markedet for PS4 og Xbox One er derimot betydelig større, noe som sørger for at vi nå kan spille et nytt spill i Valkyria-serien.

Valkyria Revolution
Hvorfor ikke like gjerne se bra ut når man skal ut i krigen? Praktiske klær? Pytt, hvem trenger den slags?

Valkyria Revolution henter mye av inspirasjonen sin fra Valkyria Chronicles, men bør likevel betraktes som en uavhengig og selvstendig tittel. For det første stifter vi her bekjentskap med et nytt alternativt Europa, denne gangen under en industriell revolusjon på 1850-tallet. Ressursen ragnite, som i originalserien fungerte som en erstatning for vår olje, har i dette spillet et magisk potensial så vel som et industrielt. Det magiske potensialet åpner opp for bruken av elementærmagi i spillet. For det andre er spillmekanikken vesensforskjellig i Valkyria Revolution. Der de tre forrige Valkyria-spillene var turbaserte strategispill som kunne minne om en mer actionfylt variant av Fire Emblem, Final Fantasy Tactics eller The Banner Saga, er Valkyria Revolution mer et action-orientert hack-and-slash-spill som minner om mekanikken man finner i spill som Dynasty Warriors (og spin off-titler som Hyrule Warriors) eller fjorårets God Eater 2: Rage Burst.

Dette er en annonse:

At spillet forsøker seg på noe helt nytt er ikke negativt i seg selv. Det er lite som hemmer innovasjon i spillindustrien like mye som årlige oppfølgere som mer eller mindre følger samme formel som sist. Samtidig bør forsøk på nyskapning være godt gjennomført og resultere i et godt sluttprodukt, gjerne et som er bedre enn sine forgjengere. Her feiler dessverre Valkyria Revolution på de aller fleste områder.

Utgangspunktet for historien og spillet er i og for seg greit. Historien blir fortalt fra perspektivet til to historikere som ser tilbake på begivenheter som hendte hundre år tidligere, hvor de forsøker å komme frem til den egentlige historien som historiebøkene ikke forteller om. Vi tas med til et alternativt Europa på 1850-tallet, hvor industriell utvikling knyttet til ressursen ragnite også skaper nye konflikter og våpen. Den lille staten Jutland, som i en årrekke har overlevd i et Europa dominert av fire stormakter, går til krig mot det østlige imperiet Ruz for å komme seg på beina igjen etter en økonomisk blokade. I virkeligheten er krigen derimot drevet frem av fem individer, deriblant hovedpersonen Amleth Grønkjær (et navn verken de engelske eller japanske stemmeskuespillerne klarer å uttale), som ønsker hevn over Ruz-imperiet etter at barnehjemmet de vokste opp i ble brent til grunnen for mange år siden. Vi følger Amleth og hans Anti-Valkyria-skvadron i konflikten mellom Jutland og Ruz, en konflikt som etter hvert påvirker maktbalansen i hele Europa.

Valkyria Revolution
Dette burde vært moro. Det er det ikke.

Premisset er med andre ord helt greit, og fremstillingen av et alternativt Europa har mye interessant ved seg, ikke minst estetisk sett. Det er også noen små øyeblikk her og der hvor historien eller musikken kicker inn med helt akseptabelt innhold. Likevel tar det ikke lang tid før det hele faller sammen som et korthus, og det er historien, rollefigurene og regien man merker det på først.

Dette er en annonse:

Valkyria Revolution er et spill hvor man bruker relativt liten tid på faktisk å spille, og mesteparten av tiden på å se filmsekvenser og dialoger. Det er ikke en liten mengde filmsekvenser heller: Her snakker vi om en mengde med filmsekvenser mellom hvert oppdrag som setter selveste Hideo Kojima i skyggen. I løpet av spillets første time består hele 50 minutter av filmsekvenser, mens de resterende ti minuttene plasserer deg i et enkelt opplæringsoppdrag. Stort bedre blir det heller ikke underveis, og for å gjøre det hele verre er både historien og regien særdeles dårlig. Dialogen er eksepsjonelt svulstig og pompøs, og den klarer ikke å skjule at innholdet mangler dybde, originalitet og engasjement. Rollefigurene er særdeles platte og kjedelige uten den minste anelse av karisma eller dybde, og de stakkars stemmeskuespillerne har et dårlig manus å jobbe med, noe som også gjør utslag på prestasjonene deres. Ansiktsuttrykk kan du nesten bare glemme, og alle kroppsbevegelser er stive og kunstige. Det er for eksempel påfallende hvordan alle figurene liker å snu seg 180 grader og stå stille i to sekunder før de går videre fra en samtale, selv i ikke-militære kontekster. Hvis du synes Mass Effect: Andromeda slet når det gjaldt manus og animasjoner, vent til du har spilt Valkyria Revolution!

Det som likevel er med å drepe både historien og filmsekvensene er at regien er fryktelig dårlig. Da tenker jeg ikke bare på manus, men elementære ting som kameravinkler, animasjoner og ansiktsuttrykk. Ofte kan kameraet stå fullstendig stille i en filmsekvens og fokusere på én enkelt rollefigur som står helt i ro, selv om det er flere som snakker og stemmene tydelig indikerer at her ville man normalt brukt kroppsspråk. Én særlig scene tjener som eksempel: Amleth kommer inn på den lokale baren hvor flere av soldatene hans sitter. I stedet for å fokusere på soldatene som drikker, snakker og krangler seg imellom, fokuserer kameraet kun på Amleth der han står og ser på soldatene sine. Slik står han fullstendig i ro i ett minutt og ser/hører på før han går videre og neste scene kicker inn. Her vitner utviklerne om en fullstendig mangel på kunnskap om elementær filmregi, og den fullstendige mangelen på gode animasjoner hjelper dessverre ikke.

Valkyria Revolution
Mellom oppdragene kan man se på verdenskartet og velge mellom frie oppdrag og historieoppdrag.

Grafikken makter heller aldri å imponere. Der Valkyria Chronicles i sin tid imponerte med sin grafikkmotor, Canvas, er Goauche-motoren som ligger til grunn for Valkyria Revolution ikke like spektakulær. Spillet sliter som sagt med ansiktsanimasjoner og bevegelser, som til enhver tid har et stivt og kunstig preg over seg. Det skal heller ikke mye til før antall bilder per sekund går ned. Mest av alt sliter motoren likevel med lys og skygge, særlig i skoger og andre naturområder hvor skygger ofte er i bevegelse som følge av vinden. Estetikken i det alternative Europa er stilig nok, særlig i byområdene, men ikke noe sensasjonelt, og den totale mangelen på uniformsplikt i Jutland-hæren er bare pinlig.

Mye av tiden i spillet går som sagt med på å kjede seg gjennom lange og tørre filmsekvenser, men mye kan tilgis hvis spillmekanikkene i det minste er underholdende. Men også her svikter Valkyria Revolution. Her plasseres du på en slagmark hvor du velger fire soldater i troppen din, som deretter småjogger mot motstanderne og meier dem ned med våpenet ditt. I tillegg til et standard slagangrep kan du også unnvike, blokkere eller bruke magiske angrep. Troppemedlemmene du ikke styrer i øyeblikket kan du gi enkle, generelle kommandoer med skulderknappene, uten at det akkurat tilfører noe strategisk element til spillet. Det hele kan minne om en lettversjon av Dynasty Warriors-spillene, men underholdningsverdien som Warriors-formelen kan by på uteblir. Det hele går ufattelig tregt, og mangelen på lange komborekker som gjør de fysiske angrepene varierte ser vi ingenting til. Så å si alle oppdrag er fullstendig like, enten det er frie oppdrag eller historieoppdrag, og den høye gjenbruken av brett og motstandere dreper den lille motivasjonen man måtte ha. Noen små triumfer av å få til vanskelige enkeltkamper kan man riktignok regne med, men i et spill hvor man må regne med minst 35 timers spilletid er det ikke nok med noen enkle øyeblikk av glede.

Valkyria Revolution
Filmsekvensene og vandrende roboter får deg kanskje til å tro at dette er et Metal Gear Solid-spill. Hadde det bare vært så vel ...

Valkyria Revolution er enkelt og greit skuffende. Spillet fremstår som en selvstendig tittel som skal føre Valkyria-serien inn i neste konsollgenerasjon, men realiteten er at spillet bringer serien flere skritt tilbake. Hvis man er på jakt etter et Dynasty Warriors-lignende spill med enklere vanskelighetsgrad eller lar seg lokke av grafikkstilen i spillet, er det kanskje noe å hente her. Skjønt, hvis det er estetikken og grafikken i spillet som frister deg vil jeg heller anbefale fjorårets Valkyria Chronicles Remastered, og hva nyere actionfylte spill angår fremstår for eksempel Nier: Automata som et langt bedre alternativ.

04 Gamereactor Norge
4 / 10
+
Et forsøk på å fornye serien, godt utgangspunkt, noen små glimt av gode øyeblikk i historien og musikken.
-
Pompøs og svulstig manus som pakker inn et særdeles tynt innhold, dårlig regi, treg og gjentakende spillmekanikk uten dybde eller utfordring, teknisk svakt.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

1
Valkyria RevolutionScore

Valkyria Revolution

ANMELDELSE. Skrevet av Ingar Takanobu Hauge

Det har kanskje ordet revolusjon i tittelen, men ikke la deg lure: Valkyria Revolution er verken revolusjonerende, nyskapende eller underholdende ...

0
GR Live i dag: Valkyria Revolution

GR Live i dag: Valkyria Revolution

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Da vi anmeldte Valkyria Revolution i forrige uke, satte vår anmelder karakteren 4/10 og skrev at det var et skritt tilbake for spillserien. I dagens sending av...

0
Nye bilder fra Valkyria Revolution

Nye bilder fra Valkyria Revolution

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Valkyria Chronicles ble etter hvert veldig populært på Playstation 3 da det ble sluppet på den gamle konsollen for mange år siden, og det er derfor mange som er spente på...

1
Japansk Valkyria Revolution-demo ute nå

Japansk Valkyria Revolution-demo ute nå

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Her kommer redningen for deg som ser frem til Valkyria Revolution og ikke har lyst til å vente til neste år med å teste spillet. Det har nemlig blitt sluppet en japansk...

6
Nye bilder fra Valkyria Revolution

Nye bilder fra Valkyria Revolution

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Valkyria-serien er tilbake i begynnelsen av neste år, for da kommer Valkyria Revolution. Denne gangen er det dog ikke snakk om et strategisk japansk rollespille, men i...Loading next content