Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Xcom 2

Xcom 2

Motstandsbevegelsen har slitt de siste 20 årene, men de har ikke gitt opp kampen. I Xcom 2 er det din jobb å redde planeten vår én gang for alle...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Det har gått tjue år siden romvesenene kom for å legge beslag på jorda. De vant, og følgende ble katastrofale. Ja, i Xcom 2 har menneskeheten det rimelig tøft. I et hardt samfunn styrt av de utenomjordiske prøver alle og enhver å overleve som best de kan. Det hjelper heller ikke at Xcom-organisasjonen, som i strengt tatt er menneskehetens eneste håp, har blitt forrådt av de Forente Statene, som i praksis har overlatt planeten til de fremmede.

HQ

De tok avgjørelsen for hindre "rettslige" konsekvenser fra romvesenenes side. Det er forståelig, men likevel ikke noe som kan godtas. Det er på høy tid å slå tilbake, og du har kommandoen. Oppdraget er å sette sammen en enhet som kan gjenerobre planeten vår én gang for alle, hverken mer eller mindre. Velkommen til 2035. Velkommen til den mobile kommandosentralen "The Avenger". Og lykke til.

Det som er igjen av Xcom begir seg ut på oppdrag for å sikre "The Advent Converter". Hensikten med oppdraget er å skaffe innsikt i hvordan Advent-vesenene tenker, og svekke kontrollen deres gjennom tilgang på intern informasjon. Det er spennende, selv om oppsettet og spillingen forløper seg som et hvilket som helst annet strategispill. Du ser laget ditt ovenfra, og plassere soldater slik at du skal få overtaket. Romvesenene forsøker å gjøre det samme. Det hele er turbasert, og når du har gjort dine trekk overtar fienden. Du må da hjelpeløst sitte å se på frem til det er din tur, og håpe at valgene du tok var de rette. Var det riktig å gå til frontalangrep og tømme magasinene, eller burde du heller ha brukt turen til å posisjonere deg bedre? Burde du heller sendt avgårde "rangeren" din for å ta ut slemmingen med sverdet? Det finnes flere typer soldater, så det kan være lurt å ta slike valg med omhu.

Dette er en annonse:
Xcom 2Xcom 2Xcom 2

Jeg forsøker å holde en forsiktig linje mens jeg spiller, men ting går ikke alltid min vei likevel. Flere forsøk starter dog bra. Jeg plasserer agentene mine på det jeg anser som strategiske steder og prøver å forutsi valgene de utenomjordiske vil ta. Noen ganger treffer jeg "spot on", og suksessen er et faktum. Andre ganger skjer noe helt annet enn jeg forventet når "Alien Activity" lyser opp på skjermen, og jeg blir overrumplet. Men jeg lar meg ikke kue, og starter planleggingen av nye grep som jeg håper vil være mer fruktbare. Å bruke de små grå er nøkkelordet her, og man må ikke miste troen selv om man skulle støte på den triste "mission failed"-meldingen er par ganger.

HQ

Presentasjonen er minimalistisk, men informativ. Det er tydelig hvilken spiller som er aktiv, hvilke soldater man har, hvilke våpen disse har tilgang på, og hvor mye liv de har igjen. Navigeringen er dessuten tilsvarende enkel. Blått markerer at ting er innenfor rekkevidde, mens rødt viser at du er for langt unna. Når du gir en spesifikk kommando dannes det i tillegg blå streker og andre symboler på slagmarken, slik at du kan se hvilke manøvre som kjøres igang når turen din er over. Det er et enkelt og oversiktlig system som bare funker.

Dette er en annonse:

Ok, nok snakk om feltarbeidet. Mellom slagene tas du nemlig med tilbake til det mobile hovedkvarteret "The Avenger". Tross navnet har ikke basen noe med Marvel å gjøre, så ikke forvent å støte på Iron-Man eller Captain America i korridorene. Det du derimot kan forvente er muligheter til å oppgradere soldatene dine, samt å rekruttere nye. Også her er det nødvendig med en god strategi, da død og nederlag er permanent i Xcom 2. Hvis du mister en agent i felten er vedkommende borte for alltid, og skulle han/hun ha med seg et kraftig våpen (som du kanskje har brukt ressurser på å oppgradere) forsvinner dette også. Det gjelder derfor å bruke rett mannskap og rett utstyr til hver oppdrag.

Xcom 2Xcom 2

På den estetiske siden er naturligvis Xcom 2 futuristisk og sci-fi-duftende. Ser for deg det klassiske Star Trek, bare x-antall år inn i fremtiden. Kjøretøyene er ikke så fryktelig ulike dagens, men fiendens fotsoldater ser ut som de er inspirert av Robocop. Ellers er stilen litt tegnet, noe som fungerer godt for det meste. Jeg savner litt detaljer i folks ansikter, men jevn over har jeg lite å klage på. Fargene er sterke og miljøene er fulle av kontraster. Alt er pent, men ingenting er superpent, med unntak av de ferdiglagde mellomsekvensene. Der viser Firaxis Games at de definitivt mestrer å lage god spillgrafikk hvis de setter av nok tid til det.

Når det gjelder lyden har jeg heller ingen store klager å komme med. Stemmeskuespillerne gjør en fin innsats, og gurglingen fra romvesenene høres ikke hverken mer eller mindre teit ut enn i andre spill/filmer der romvesener opptrer. Jeg har hørt bedre, men jeg har også hørt langt verre. Dessuten er lydene fra omgivelsene troverdige, og effektene sitter for det meste godt.

Xcom 2

I det hele tatt er Xcom 2 kompetent på den tekniske siden. Jeg testet spillet med maksimum innstillinger, og de gangene bildeoppdateringen falt under 60 var det PCen min som var årsaken og ikke spillet. Heldigvis støtte jeg ikke på noen store bugs eller feil underveis heller.

Jeg føler meg derfor sikker på at jeg og Xcom 2 vil komme godt overens i fremtiden. Jeg liker særlig godt at spillet kan nytes av forskjellige typer spillere. Hvis man liker å fordype seg i timevis mens man bygger opp hæren sin, står Xcom 2 parat til å glede deg. Samtidig er det også moro å hoppe rett ut i enkel match uten de helt store forberedelsene. Hvis du ønsker å bygge en elitehær er det nesten obligatorisk å være sparsom og strategisk med soldatene dine (og heller spesialisere dem på et par områder), men det er også fullt mulig å lage seg et team med råtasser som du tar med i kamp uansett forhold. Xcom 2 forteller deg ikke hvordan</> du skal sparke utenomjordisk rumpe, bare at du <i>skal gjøre det.

Xcom 2Xcom 2Xcom 2Xcom 2

Så, bør du gå for Xcom 2? Hvis du liker strategispill, romvesener og Star Trek-inspirerte omgivelser, er svaret helt klart ja. Faktisk kan det godt tenkes at dette faller i smak selv hvis du er litt lunken til disse tingene, ettersom Xcom 2 er så godt snekret sammen. Selv er jeg ikke en fyr som elsker strategispill, men heller en som spiller dem nå og da. Jeg har ikke angret et sekund på at jeg prøvde meg denne gangen, og med mindre du skyr strategispill som pesten tror jeg ikke du kommer til å gjøre det heller. Dessuten må jo noen ta jobben med å redde jordkloden, tross alt.

HQ
08 Gamereactor Norge
8 / 10
+
Masse innhold, utfordrende, bra teknisk, belønnende spillsystem, høy gjenspillingsverdi.
-
Noe utydelige spillmarkeringer i snø, middels grafikk, lite banebrytende nytt over forgjengeren.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

0
Xcom 2 - Shen's Last GiftScore

Xcom 2 - Shen's Last Gift

ANMELDELSE. Skrevet av Mike Holmes

Vi plukket opp det nydelige Xcom 2 igjen, for å se om DLC-pakkene lever opp til grunnspillet. Den siste av dem kommer nokså nærme...

1
Xcom 2Score

Xcom 2

ANMELDELSE. Skrevet av Andreas Blom

Motstandsbevegelsen har slitt de siste 20 årene, men de har ikke gitt opp kampen. I Xcom 2 er det din jobb å redde planeten vår én gang for alle...Loading next content