Det blir dyr(t)
Hvis man går rundt med ekte filantrop gjemt inne i seg, kan man alltid kaste seg over et av de mange tycoon spillene. Alt etter humør er det mulig å styre et flyselskap, en fornøyelsespark, en jernbane og mye annet. Nå kan du også sette deg i direktørstolen for en zoologisk hage, noe som er langt fra noen simpel oppgave. Det er nemlig mange flere ting å holde styr på, enn man skulle trodd. Men det er jo også spillets styrke.
Gjør folk glade!
Ved første øyekast virker Zoo Tycoon ganske lett, fordi konseptet varierer synderlig lite fra andre spill i Tycoon serien. Det handler fortsatt om å lede virksomheten sin - i dette tilfellet en zoologisk hage - slik at den går med overskudd og at det er brede smil på kundenes ansikter. Kundene, det vil si publikum, skal ha noe å se på, steder de kan sitte, steder der de kan kjøpe mat og drikke og steder der de kan slappe av i naturens ro og mak.
Utover det skal det ansettes diverse personale, til blant annet å sørge for rengjøring. Det skal plantes trær, anlegges blomsterbedd, plasseres fontener og diverse statuer slik at publikum føler seg bra. Grafikken følger standarden innenfor sjangeren, så man skal ikke forvente det helt store - men det ser jo ganske flott og hyggelig ut.
Grådige dyr
Det blir ikke skikkelig komplisert før man setter dyr inn i ligningen, for de er vanskelige å tilfredsstille. Faktisk er de fleste dyrene veldig utakknemlige, slik som menneskene stiller de krav til omgivelsene sine, og så har de matvaner som de gjerne vil ha oppfylt. Noen vil ha gress i deres innhegninger, andre vil ha sagflis eller jord. Noen vil ha rennende vann i innhegningen, og de fleste vil også ha store trær, mens de litt mer spesielle dyrene vil ha masse busker og klipper i sin innhegning.
Noen dyr kan godt leve alene mens andre er sosialnarkomane, som synker sammen hvis de er alene i innhegningen. Innhegningen skal man også tenke på, om den skal være høy eller lav, skal den være av tre eller betong? Et alminnelig metallgjerde er nok billig, men store dyr, slik som bjørner, har ikke store vanskeligheter med å bryte seg ut, noe publikum er mindre glade for. Så man kan velge å bruke betongelementer i stedet, men det er ganske dyrt. Som dyrepasser er det faktisk mange ting man må ta høyde for...
Alt under kontroll?
Hvis du så var en kaldhjertet filantrop av typen som vil selge sin egen bestemor for penger, så hadde du nok sett stort på dyrenes krav og publikums sikkerhet, men det går ikke i Zoo Tycoon. Dyrenes velfærd henger nemlig nøye sammen med inntekten din, og hvis dyrene ikke har det bra, blir de trøtte og begynner å henge med hodet.
Sånt liker ikke publikum, og da lufter de misnøyen sin. Det betyr at du daler i popularitet, noe som gir færre besøkende, og det kan faktisk gå så galt at du blir meldt til diverse dyrevernsforeninger og politi for grov forsømmelse av dyrene dine, og da må du stenge. Det er altså snakk om en ytterst delikat balanse, som må opprettholdes, hvis ikke alt skal rase ned rundt ørene på deg.
Etter humør og evne
Zoo tycoon kan spilles på to forskjellige måter - Freeplay eller scenario og det er en god ide å starte med sistnevnte. Her gjemmer det seg en rekke tutourials, som stiller noen små overkommelige mål som du skal oppfylle, alt samtidig med at en rekke tekstbokser konstant dukker opp og forteller hvilke knapper du skal trykke på, hva de gjør, hva du skal være oppmerksom på, og så videre.
Når du så føler deg klar kan du velge et mer utfordrene scenario eller gå i gang med å bygge opp din egen zoo i Freeplay-mode, hvor du på luksuriøst vis selv kan bestemme din egen startkapital.
In the jungle...
Å være direktør for en zoologisk hage, om den ligger i en liten provinsby eller i en stor og larmende storby, kan høres ut som litt av en munnfull og ta ikke feil - det er det også. Det krever stort overblikk å holde både dyr og mennesker tilfredse, og det er da mange ting man må gjøre riktig for å få suksess - men det var jo heller ingen som har sagt at det skulle bli lett!?
Zoo Tycoon er ikke lett, men det er heller ikke unødvendig vanskelig. Man skal sette pris på genren for å nyte spillet og alle de smarte aspektene det rommer.