Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
forspill
Call of Duty: Black Ops 3

Call of Duty: Black Ops 3

Vi har testet det tredje spillet i rekken av bestselgende Call of Duty-spill, og her skal vi prøve å forklare hvor lovende Black Ops 3 egentlig er...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Infinity Ward var studioet som startet fenomenet Call of Duty (ikke serien, men fenomenet), men etter at de ga ut Black Ops, har Treyarch for alvor definert serien. Det første spillet i Black Ops-rekken brøt alle mulige rekorder, som siden ble overgått av Call of Duty: Black Ops 2. Det var for tre år siden, og i etterkant har mye skjedd. Activision har endret strukturen på utviklingen fra toårige til treårige sykluser, en ny konsollgenerasjon har ankommet, og Treyarch er nå ett av tre team som utvikler CoD-spill i tur og orden. De andre teamene finner du hos Infinity Ward og Sledgehammer Games.

Sistnevnte team stod for fjorårets Call of Duty: Advanced Warfare, som løftet serien på en måte vi ikke hadde sett maken til siden det første Modern Warfare-spillet. Treyarch står derfor overfor en formidabel oppgave med årets Call of Duty: Black Ops 3, men takket være lenger utviklingstid og ny maskinvare ligger forholdene igjen til rette for et Call of Duty fremstår som et helt nytt spill fremfor en marginal oppdatering.

Call of Duty: Black Ops 3

Da Gamereactor tidligere denne uken ble invitert hjem til Treyarch, som et av de første mediehusene i verden, fikk vi faktisk mulighet til å teste ut det nye spillet. Vi fikk også et innblikk i hvordan utviklingsprossessen har vært denne gangen kontra tidligere år. Med lengre tid på seg har nemlig utviklerne vært i stand til å eksperimentere mer denne gangen. Det har rett og slett vært tid til å prøve ut nye ideer, og selv om noen viste seg å være ubrukelig, endte andre opp som fornuftige tillegg til spillet. Eksempelvis byr Black Ops 3 på helt nye måter å bevege seg på.

Dette er en annonse:

Men før vi kommer så langt må vi snakke litt om de grunnleggende rammene for spillet. I Black Ops 3 er det nemlig en science fiction-krig som venter. Vi fikk en liten smak av det allerede i Black Ops 2, men nå har verden falt sammen fullstendig i kjølvannet av krig og miljøødeleggelser har en kamp om de gjenværende ressursene oppstått. I hovedsak er det snakk om to koalisjoner som er i konflikt hverandre, etter at en elitegruppe forsvant og store mengder data kom på avveie. Og det er naturligvis opp til deg å rydde opp i kaoset.

I Treyarchs fremtidsvisjon er soldater blitt det man nesten kan kalle cybernetiske dyr med mekaniske kroppsdeler. Det betyr i praksis at du har tilgang til funksjoner som en jetpack som gir hoppene dine ekstra høyde, samtidig som du kan løpe på vegger og lignende. På denne måten er spillet en videreutvikling av Advanced Warfare og trenden med større bevegelsesfrihet som ble startet av Titanfall.

Call of Duty: Black Ops 3

Kampene er likevel klassisk Call of Duty, ettersom et stort skjold mot luftangrep er blitt etablert siden forgjengeren. Derfor ligger fokuset fremdeles på kampene nede på bakken, mann til mann. Det passer meg i grunnen utmerket, da det er denne delen som er mest underholdende uansett.

Dette er en annonse:

For underholdende er Call of Duty, og når sant skal sies er det merkbart at Treyarch er blitt seriens flaggskiputvikler. Hovedprodusentene snakker selvhøytidelig om alt arbeidet som er blitt lagt ned i hver eneste nye funksjon. Det virker utrolig gjennomtenkt alt sammen, og etter å ha fått prøvespille selv kjøper mye av det som blir sagt. Dette er et løft for serien, ingen tvil om det.

Enspilleren har for eksempel fått en rekke nye etterlengtede tillegg som snur mye av Call of Duty-oppskriften på hode. Den inkluderer co-op for opptil fire personer der man har evnen til å se hva de andre spillerne se. På den måten kan du dra nytte av mange forskjellige vinkler på slagmarken og se hvor fienden gjemmer seg, forutsatt at gruppen fungerer som et team og posisjonerer seg riktig.

Call of Duty: Black Ops 3

For å gjøre dette mer enn en gimmick, er områdene betydelig større denne gangen. Glem de klaustrofobiske korridorene seriens tidligere innslag er kjent for, her er det den åpne slagmarken som gjelder. Og ikke nok med dét, Treyarch har også droppet mange av de klassiske skriptede sekvensene. Du kommer eksempelvis aldri til standardsekvensen der du skal fly en drone. I stedet kan du gjøre slike manøvre på eget initiativ når behovet er tilstede

For å skape gjenspillingsverdi og gjøre enspilleren til noe du faktisk ønsker å komme tilbake til, tjener man på sedvanlig vis opp erfaringspoeng. Disse kan du deretter bruke for å låse opp nye evner og våpen, og ettersom selve kampanjen er så mye mer åpen er det mye mer å hente i å ta en ny runde med bedre utstyr denne gangen. Vi får se et bevis på dette på et brett som tilsynelatende hører hjemme omtrent i midten av eventyret, på Ramses Station i Kairo.

Call of Duty: Black Ops 3

Vi er under angrep av en høyteknologisk fiende som får støtte fra roboter som kan minner om stålskjelettene vi husker fra Terminator-filmene. Blandingen av fiender som oppfører seg på forskjellige måter skaper en interessant dynamikk. Roboter er ikke så interessert i å søke dekning som fiender bestående av kjøtt og blod, og motsatt. Derfor kommer robotene innpå deg veldig fort, mens menneskelige fiender kan gjemme seg og overraske deg. Treyarch forteller stolt at de forsøker å skape en målrettet kunstig intelligens denne gangen, slik at det faktisk finnes fiender som har andre mål enn bare å skyte deg. Jeg jobbet meg gjennom på et vis, og jeg kjente umiddelbart at jeg kunne tenke meg å prøve en gang til for å teste ut andre muligheter, gjerne med nytt utstyr i sekken min.

Samtidig som gameplayet føles friskt har også lyden fått et skikkelig løft. Det merket jeg veldig tidlig da alt fra store eksplosjoner til lyden av tomme patroner som treffer bakken høres mer troverdig ut enn før. Grafikken har dessuten også hevet seg enda ett hakk fra Advanced Warfare, uten å ofre seriens alltid høye bildeoppdatering på 60 fps. Går du for PC-versjonen kan du dessuten forvente deg flere innstillingsmuligheter enn noen gang i et CoD-spill, samt god optimalisering og 4K-støtte!

Call of Duty: Black Ops 3

Men, nå får det være nok snikksnakk om enspilleren og annet småtteri. Det er tross alt flerspilleren som har gjort Call of Duty til fenomenet det er i dag. Treyarch jobber tett med eSport-miljøet, og de planlegger også en beta for alle som forhåndsbestiller. På denne måten skal de sikre at opplevelsen blir balansert og gjennomtenkt, ved hjelp av tilbakemeldinger fra ildsjeler som kjenner Call of Duty bedre enn noen andre. Dette er også en nødvendighet, ettersom mye nytt og innovativt står på menyen her.

Det aller viktigste er spillkontrolleren, som nå er strømlinjeformet selv om flere funksjoner er lagt til. Som i Halo 5: Guardians griper du automatisk ta tak i kanter når du hopper mot dem, og takket være jetpacken kan du løper på vegger. Du kan også bruke jetpacken til både lange og høye hopp, og den sørger for at du nå kan sprinte så langt du vil uten å bli sliten. Uansett hvordan du bruker den står du imidlertid fritt til sikte og skyte til enhver tid. Det nye bevegelsesmønsteret gir Call of Duty: Black Ops 3 et langt større potensiale til å overraskelse fiender, samtidig som du smidig, lett og ledig kan unnslippe kinkige situasjoner.

I tillegg skal det nevnes at vi skal få innta rollen som en av ni ulike elitesoldater med spesialvåpen og evner, og du må velge enten våpen eller evne som du senere kan aktivere i kampen. Treyarch forklarer at de tidligere bonusene sjelden ble oppnådd av nybegynnere, men at dette vil gi deg muligheten til å bli ekstra mektig minst én gang i løpet av kampen. Måleren som avgjør dette lades opp med tid og poeng, så gode spillere vil få bruke bonusen oftere.

Call of Duty: Black Ops 3

Fire elitesoldater blir vist frem, mens de fem andre vil bli avslørt senere. Vi får blant annet se Ruin som har et ‘gravitasjonsangrep' som dreper fiender som står i nærheten når han kommer fra oven. Seraphi har våpenet Annihilator, et våpen som sender tankene våre til Golden Gun fra Golden Eye 007. Den dreper ganske enkelt med kun ett skudd. Min personlige favoritt er Reaper, som er en robot med en minigun og muligheten til å manipulere tiden. Jeg velger ofte minigun-varianten som viser seg å være et glimrende verktøy for å holde det ryddig rundt flaggene i modusen Domination.

Disse elitesoldatene vil også kunne oppgraderes på ulike måter, og Treyarch har i tillegg lagt ned mye arbeid i at man skal kunne bygge sine egne våpen. Ett sikte, fem tilbehør, lakk og kamuflasje kan legges til hvert våpen, og verktøet du bruker for å modifisere minner egentlig litt om opplegget i Forza Motorsport 5. Det er naturligvis en positiv ting, og det betyr at vi vil få se en rekke kreasjoner på nett etter lansering.

Call of Duty: Black Ops 3

Jeg rekker å spille tre runder i flerespilleren, og det slår meg at alle nyvinningene tilfører noe uten at spillet mister den følelsen som gjorde Call of Duty til det fenomenet det faktisk er i dag. Det betyr i klartekst at vi ikke får se noen kjøretøy, men til gjengjeld et skyhøyt tempo, kart uten de store høydeforskjellene og en rekke steder som vil bli ekstra rammet av skuddvekslinger.

Spillkontrollen føles fortreffelig allerede på dette tidlige stadiet, og følelsen av å fiske frem Reapers minigun og meie ned fire-fem motstandere samtidig er ubeskrivelig tilfredsstillende. Det fungerer dessuten utmerket med en ekstra verden under overflaten via undervannskampene, og det gir en ekstra dimensjon til krigingen. Det skal sies at jeg mistenker at det dypere spillsystemet vil skremme bort nye spillere, men Treyarch avfeier dette når jeg konfronterer dem. Det gjenstår å se hvordan det blir med den saken, men at bonusen med elitesoldatene aktiveres etter tid vil i det minste gi nybegynnere en liten selvtillitsboost.

Jeg synes imidlertid at de rullende, målsøkende minene som dukker opp etter en god scorestreak trenger å balanseres. Disse er irriterende enten jeg bruker dem selv eller blir drept av dem. Foruten dem er Call of Duty: Black Ops 3 så morsomt at det er mot ville protester jeg blir bedt om å legge fra meg kontrollene og stikke hjem igjen.

Call of Duty: Black Ops 3

Det ser virkelig ut til at Treyarch har tenkt på alt denne gangen. De har endelig fått den tiden de trenger for å lage sitt drømmespill, og resultatet virker svært så lovende. Jeg tror nok at mange av dere vil føle dette som en videreutvikling av konseptet i Advanced Warfare (som igjen føltes inspirert av Titanfall), og jeg skal innrømme at jeg i utgangspunktet hadde håpet på noe annet enn nok en sci-fi-krig med supermennesker.

Etter å ha spilt spillet har jeg imidlertid endret mening. Treyarch kan Call of Duty bedre enn noen andre, og i Call of Duty: Black Ops 3 viser de hvorfor deres spill har blitt så populære. De årlige Call of Duty-spillenes treårssyklus har gjort underverker i form av utvikling i hver nye del, og spillhøsten 2015 ble nettopp mye med interessant for min del enn den allerede var.

Relaterte tekster

Call of Duty: Black Ops 3Score

Call of Duty: Black Ops 3

ANMELDELSE. Skrevet av Jonas Mäki

De kommer hvert år og leverer stort sett de samme opplevelsene. I år er det imidlertid annerledes. I år blåste Call of Duty oss fullstendig av banen!Loading next content