Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
forspill
FIFA 16

FIFA 16

Vi har fått en prøvesmak på gressmatta i FIFA 16, som byr på justeringer og raffineringer fremfor påstått banebrytende nye funksjoner. I tillegg er damene med denne gangen...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

FIFA-presentasjoner har alltid vært preget av "buzzwords". PR-snakk som er designet for å målbinde oss med lovnader om hvor mye bedre årets spill er enn fjoråret. Dette er også tilfelle for FIFA 16, men ikke i like stor grad som tidligere. Det er rom for forbedringer, og utviklerne vet det. FIFA 15 var et spill som over tid fremstod som ubalansert, og med FIFA 16 akter de å snu denne utviklingen.

For å få til dette har EA Sports valgt en annen innfallsvinkel i år. De har tonet ned mengden med nye funksjoner og mekanikker for heller å justere og balansere grunnlaget som allerede ligger der. Etter testøkten med spillet fleipet vi med gameplay-regissør Arron McHardy og omtalte FIFA 16 som den mest omfattende FIFA 15-patchen noensinne, og selv om han naturligvis påpekte at overgangen er større enn som så, er denne tankegangen i prinsippet korrekt.

HQ

Når det er sagt klager vi ikke på det. Faktisk stiller vi oss bak det. Fjorårets spill var solid på enkelte områder, men det var langt unna perfekt. Det gjenstod åpenbart arbeid med balanseringen for å gjøre opplevelsen bedre som helhet, og det EA Sports gjør nå er å sette denne raffineringen som hovedmålet sitt. For å trekke en parallell til treningsfeltet har de valgt å ta en økt der de pusser på de grunnleggende ferdighetene fremfor å øve inn nye trekk for dødballer. Det fremstår som en lur avgjørelse i lys av det forrige spillet, da spillet definitivt trenger mer intensitet på midtbanen, samtidig som maktforholdet mellom angrep og forsvar bør jevnes ut betraktelig.

Dette er en annonse:

Noen nyheter er likevel på plass i år også, og den åpenbart største kunngjøringen er inkluderingen av kvinnefotballen. Den vil jeg imidlertid komme tilbake til senere, da det også finnes et par andre justeringer her.

Det første endringen vi la merke til var av kosmetisk art. Det første man lærer på fotballtrening er at man skal "se på ballen", og nå har omsider denne hovedregelen funnet veien til EAs kontorer. I FIFA 16 følger nemlig spillerne ballen i langt større grad enn før, med både øynene og hele hodet. Dette har ikke så mye å si for gameplay, men det gir kampene et langt mer virkelighetsnært inntrykk.

FIFA 16FIFA 16

Videre merket vi fort at EA har justert pasningssystemet. Mer spesifikt kam man spille raskere og mer presise pasninger med RB/R1-knappen, og dette kommer godt med ettersom fokuset på å se spillet og spillernes bevegelser er mer vesentlig enn tidligere. Forsvarerne du spiller mot har blitt ivrigere på å snappe ballen, og det nytter ikke lenger å bare pumpe kula fremover mot spissene dine. Derfor må man legge litt mer omtanke i pasningene sine.

Dette er en annonse:

Slikt krever trening og av denne grunn har EA Sports inkludert en ny tutorial-modus denne gangen. Her vil man kunne lære alt fra det grunnleggende til det avanserte å kjenne, gjennom symboler som viser mulighetene du har i et gitt øyeblikk. Til å begynne med er det så simpelt som hvilken knapp som resulterer i pasning eller skudd, men etter hvert som du går opp i nivå ble mer avanserte teknikker presentert.

Da de snakket om de ytterligere endringene presiserte EA at de har jobbet mye for å gjøre keeperne mer menneskelige, samtidig som de har ønsket innovasjon i spillet over hele banen.

I forsvar har de fokusert på det de kaller "confidence in defending", som vil si at laget er flinkere til å hjelpe hverandre bakover på egen banehalvdel. Sikring, et annet ord fra læreboka i fotball, er med andre ord omsider relevant, selv om vi ikke har spilt nok ennå til å slå fast om systemet fungerer tilfredsstillende. Ved siden av dette vil forsvarerne nå være raskere til å komme seg på bena hvis de bommer med en takling, og det går også an a "fake" en takling (litt som en skuddfinte uten ball) for å forvirre ballfører.

HQ
FIFA 16FIFA 16FIFA 16FIFA 16

I midtbane- og angrepsspillet er den største nyheten no-touch dribbling. Dette systemet innfører kroppsfinter av typen Messi er så god på, der bevegelsene ofte blir gjort uten at man nødvendigvis flytter ballen noe særlig. Samtidig har det mer aggressive forsvaret, samt de nye pasningsmulighetene mye å si for angrepsspillet. Det sikrer at man ikke kan storme fremover på banen med en god spiller, parkere alt av motstand og banke ballen i mål rett fra avspark. EA ønsker fortsatt å gjenskape de "magisk øyeblikkene" fra fotballen, men det later til å være et større fokus på fotballen som lagsport. Det er forfriskende!

Ok, la oss spole litt tilbake. Tidligere nevnte jeg at den store nyheten var inkluderingen av et knippe kvinnelige landslag. Dette stemmer for såvidt fremdeles, og det er en velkommen nyhet, men det er ikke så fryktelig mye mer å si om saken. Damene beveger seg litt saktere enn mennene, men utover dette forløper spillet seg likt som for mennene. Det er i grunnen ikke så rart, siden de tross alt holder på med den samme sporten, men det betyr også at damenes inntog først og fremst er av kosmetisk art.

FIFA 16FIFA 16FIFA 16

Det skal dog nevnes at inkluderingen av damefotball har ført med seg mer realistisk simulering av spillernes hår, noe som også kommer mannlige uttøverne med lengre hår til gode. Det finnes jo en og annen fotballspiller som er opptatt av håret sitt også blant herrene, og systemet som i utgangspunktet ble skapt for kvinnelige spillere med hestehaler og lignende, kommer i så måte mannlige spillere til gode også. Resultatet er at spillere som Zlatan Ibrahimović aldri har vært mer like sine digitale selv.

For å ta oppsummeringen er inkluderingen av kvinnefotballen et flott grep som bidrar til likestilling i spillbransjen, samtidig som den er nokså uvesentlig i forhold til gameplay. Hvordan FIFA 16 spilles og føles blir heller styrt av de mindre grepene EA har gjort for å bedre balansen. Forhåpentligvis resulterer det hele i at FIFA 16 blir spillet FIFA 15 egentlig burde vært.

HQ

Relaterte tekster

2
FIFA 16Score

FIFA 16

ANMELDELSE. Skrevet av Ricardo C. Esteves

Til forskjell fra tidligere år har EA lovet at FIFA 16 skulle fokusere på selve fotballen og ikke på sirkuset på sidelinjen. Har de klart å holde løftene sine? Vi har satt karakter...

1
Ukens FIFA-match: Arsenal vs. Chelsea

Ukens FIFA-match: Arsenal vs. Chelsea

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Vi spurte fjorårets FIFA om hvem som vil vinne av Arsenal og Chelsea, i forkant av kveldens oppgjør i virkeligheten. Resultatet kan du se i videoen nedenfor, og vi...

0
Ukens FIFA-kamp - Barcelona vs. Atletico

Ukens FIFA-kamp - Barcelona vs. Atletico

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Klokken 22.00 i kveld skal Barcelona møte Atletico Madrid i La Liga, og etter lagenes siste to oppgjør er det Atletico som har mest å bevise. Vi har imidlertid overlatt...

2
Youtuber straffeforfulgt for FIFA-gambling

Youtuber straffeforfulgt for FIFA-gambling

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Youtuberen NepentheZ har laget mange populære videoer som "#Top20 Fastest Players in #FIFA #17" og "FUTGALAXY - FIFA BETS, FIFA PACKS & FIFA 16 COINS!", der han snakker...

0
Ukens FIFA-match: PSG vs. Arsenal

Ukens FIFA-match: PSG vs. Arsenal

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Tirsdag møttes Paris Saint Germain og Arsenal i Champions League, og vi vet alle hvordan det gikk i forhold til resultat og antall røde kort. I et forsøk på å se hvordan...Loading next content