Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
forspill
Halo 5: Guardians

Halo 5: Guardians

Alt om flerspillerbetaen til Halo 5: Guardians og hvorfor dette kan være tronarvingen til kompetitive skytespill.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Jeg har vært en die-hard Halo-fan hele livet. Jeg har vært die-hard Halo-fan på den måten at jeg synes alt i Halo-spillene var bedre før. Spesielt at Halo 2 og Halo 3 var de beste skytespillene man kunne spille på nett. Så kom Halo: Reach og jeg følte at flerspilleren var ødelagt. Hvor ble det av Battle Rifle? Hvorfor finnes det ikke lenger et spennende og motiverende rangeringssystem? Hvorfor er det bloom på våpnene? Hvorfor er det muligheter for å sprinte? Jeg følte at spillet var fremmedgjort for meg. Jeg spilte fremdeles Reach i enorme mengder, men jeg spilte det bare fordi det var en sosial opplevelse, fordi jeg hadde mange andre å spille med. Og fordi det var gøy å spille et spill jeg var god i.

Et par år senere dukket Halo 4 opp. Jeg hadde ingen motivasjon for å kjøpe det, og hadde ingen forventinger. Jeg følte at Bungie hadde ødelagt serien med Reach, og jeg hadde ikke troen på at 343 Industries kunne rette det opp med Halo 4. Det gjorde de ikke heller. Etter at jeg helt likegyldig plukket spillet opp fant jeg raskt ut at dette var enda verre enn Reach. Et enda mindre interessant rangeringssystem. Battle Rifle og DMR var ubalansert i forhold til hverandre. Våpendroppsystemet en irriterende måte å gjøre spillet mer casual på (på bekostning av det kompetitive). Og loadouts med ulike perks og ferdigheter gjorde at avstanden mellom spillere ble større, i stedenfor at alle har likt utgangspunkt. Jeg mistet lysten og spilte knapt spillet i forhold til hva jeg hadde gjort før.

Halo 5: Guardians

Jeg var veldig skeptisk når jeg nå skulle til London for å prøve ut flerspillerbetaen til Halo 5: Guardians. Spillet kunne ikke være verre enn Halo 4, tenkte jeg. Det kunne heller ikke være bedre enn Halo 3, tenkte jeg også. Etter noen timer foran skjermen satt jeg likevel igjen med det etterlatte inntrykket: jo, dette kan faktisk bli bedre enn Halo 3.

Dette er en annonse:

Halo 5: Guardians er på ingen måter et klassisk Halo-spill. Det er faktisk det spillet i serien (inkluderer ikke Halo Wars og Spartan Assault) som er lengst vekk fra de klassiske Halo-spillene, i hvert fall når det kommer til hvordan spillet spilles. Likevel er det Halo i kjernen. Det er fortsatt run-and-gun, det er fortsatt arena-skyting, og det er fortsatt kraftfulle spartanere i episke kamper. Nå har 343 Industries likevel gjort en del grep der de holder på denne kjernen samtidig som de fornyer spillmekanikkene. Og det lover godt, for samtidig som det ikke minner meg om klassisk Halo, så minner det meg heller ikke om Call of Duty, Battlefield, Titanfall eller Destiny. Det er faktisk en stor sannsynlighet for at Halo 5 har klart å finne sin egen greie, og så langt imponerer det.

Først vil jeg snakke litt om bevegelsene i spillet. Tim Longo, kreativ regissør i 343 Industries fortalte i et intervju jeg hadde med ham at et av de viktigste prinsippene var at alle spillere skulle ha det samme utgangspunktet når det kom til bevegelse. Derfor kommer det ikke et loadoutsystem der spillerene kan sette ulike perks, som for eksempel evig sprinting eller hurtig lading av våpen, men at alle bevegelser er integrert i spillmekanikkene helt fra starten av.

Halo 5: Guardians
Alle disse bevegelsene er integrert i spillet, og det å kontrollere disse kommer til å bli en viktig del for å skille de gode spillerene fra de dårlige.

Alle disse bevegelsene er en form for et risk-reward-system, slik Tim Longo definerte det. Det betyr at alle bevegelsene i spillet går på bekostning av noe annet. Man kan for eksempel ikke satse på å sprinte vekk hele tiden, fordi skjoldet ikke regenererer mens man løper. Ground pound bør heller ikke brukes hele tiden fordi man bruker lang tid på å lade det opp, og det betyr dermed at du er veldig sårbar når du gjør det. Stabilizer blir litt det samme. Den gir deg bedre skytekontroll i lufta, men gjør deg veldig eksponert og sårbar. Clamber tillater heller ikke at man skyter mens man klatrer. Så ser man at det viktig å bruke disse ferdighetene på de riktige tidspunktene. Det er ikke lenger bare skyteferdigheter og banekontroll som er dominerende i Halo, nå er det også viktig at man tar de riktige beslutningene.

Dette er en annonse:

Med Halo 5 skal det introduseres et helt nytt rangeringssystem. Vante spillere fra Halo 2 og Halo 3 husker kanskje at spillere ble plassert innenfor 1 (dårligst) til 50 (best) basert på elo-ratingen deres. Dette var et system som effektivt plasserte spillernes ferdigheter slik at man fikk spille med andre folk på sitt nivå. Det var en motivasjonsfaktor, og det gjorde at man alltid hadde noe å streve etter. I Halo 5 går de vekk fra 1-50-systemet. I steden skal Halo 5 har ulike divisjoner som spillerne blir delt inn. Tilsammen skulle det være syv divisjoner, av typen bronze, silver, gold, og så videre. Et system som alle som har spilt League of Legends kjenner seg igjen i. Tim Longo forklarte at spillerne ble delt inn i ulike divisjoner etter hvor gode de var, og at de kunne både gå opp og falle ned i divisjonene. Dessuten er den høyeste divisjonen i spillet kun reservert for de 200 beste spillerene, de som kommer gjennom nåløyet.

I brettene som ble presentert for oss til betaen, var det helt tydelig et fokus på kompetitiv skyteaction. Jeg fikk prøvd ut tre baner, til felles hadde de at de var utformet med symmetri i tankene og for kamper med fire mot fire spillere.

Breakout var et brett som var skapt i forge-modusen til spillet. Bakken var mønstret i ruter i neon, og enkle, geometriske strukturer skapte kontrollposter og utkikkspunkter på banen. På den ene siden av midten var det et mer lukka område som ble flaskehalsen i brettet.

Halo 5: Guardians
Bilde fra Breakout.

Truth er en remake av den klassiske Halo 2 banen Midship. Den er relativt lik, men noen hopp som fantes i Halo 2 eller 3 har blitt fjernet. Noen hopp har også blitt lagt til. Måten å bevege seg på føles altså relativt likt som tidligere, med noen mindre modifikasjoner.

Halo 5: Guardians
Bilde fra Truth.

Empire foregikk på taket av en skyskraper og var semi-symmetrisk, og var favoritten av brettene jeg fikk testet ut. Det var mange lukkede områder som var beregnet på nærkamp, men brettet var også utstyrt med to snipere, som belønner de spillerene som kan klarer å bruke de i nærkamp.

Halo 5: Guardians
Bilde fra Empire

Grafikken har fått et realt løft. Det er et av de peneste spillene per dags dato. Jeg føler at 343 Industries satte en helt ny standard med grafikken i Halo 4, som bare var latterlig pent. Det var imponerende hvordan de metalliske strukturene så ekte ut, hvordan lyseffektene gjorde det hele episk og futuristisk, og hvordan det store fargespekteret gjorde spillet til en visuelt pen opplevelse. Halo 5 bygger videre på Halo 4, og ser på mange måter ut som en enda penere versjon av Halo 4.

Spillet har fått et nytt siktesystem. Et system som ble raskt kritisert av mange. Halo har alltid vært et run-and-gun skytespill, så det at det nå kommer et aim-down-sight-system (ADS) kan skremme en del. La meg bare få det helt klart, for å avskrekke litt: det fungerer veldig godt, og spillet er fortsatt et run-and-gun-skytespill. Etter å ha spilt noen kamper merket jeg i grunn ikke at det var ADS på våpnene fordi det var så lekende lett at jeg ikke frustrerte meg over det. Battle Rifle og DMR føltes fremdeles likt ut. Det var ikke noe vanskeligere å treffe, og jeg følte ikke at jeg hadde mindre oversikt. Det fungerte sømløst.

Halo 5: Guardians
Det er fortsatt de røde mot de blå i Halo 5.

Det som er litt spesielt er at ADS har blitt inkludert på alle våpen jeg prøvde. Det vil si magnum, SMG og assault rifle. Assault rifle var en modifisert utgave av ADS, og du sikter fysisk ikke gjennom noe sikte. Skjermen zoomes likevel litt inn, og våpenet blir mer presist på avstand. Var det noe jeg merket jevnt over, så var det at automatvåpnene i spillet føltes ganske kraftige om man traff mens man siktet inn.

For å kompensere for dette har descoping blitt introdusert igjen. For de som ikke vet hva det innebærer, så betyr det at du faller ut av siktet dersom en motstander treffer deg. Du må dermed sikte inn på nytt. Det å mestre dette kommer helt klart til å være et nøkkelpunkt i dueller. Man må lære seg å ikke bli satt ut av at det skjer, men heller være rask på å sikte inn og skyte igjen.

Halo 5: Guardians
Siktesystemet føles både responsivt og intuitivt. Det er gøy og enkelt å sikte.

Med Halo 5: Guardians tar 343 Industries kompetitv spilling og e-sport alvorlig. De har hyret inn tidligere profesjonelle Halo-spillere for å være med på å utforme og bidra til spillmekanikkene. Av det jeg prøvde i London er jeg svært imponert, og det føles som om ingenting er tilfeldig. De har introdusert gamle og nye mekanikker som gjør at mestringsfølelsen vil føles større, samtidig som spillet holder seg aktuelt og i tråd med moderne skytespill. Personlig er rangeringssystemet noe av det jeg er mest spent på, og selv om betaen ikke inkluderer noe rangeringssytem gleder jeg meg veldig til å spille det igjen nå i desember.

Halo 5: Guardians
Halo 5: Guardians
Halo 5: Guardians
Halo 5: Guardians
Halo 5: Guardians
Halo 5: Guardians
Halo 5: Guardians
Halo 5: Guardians
Halo 5: Guardians
Halo 5: Guardians
Halo 5: Guardians
Halo 5: Guardians
Halo 5: Guardians
Halo 5: Guardians
Halo 5: Guardians
Halo 5: Guardians
Halo 5: Guardians
Halo 5: Guardians
Halo 5: Guardians
Halo 5: Guardians
Halo 5: Guardians
Halo 5: Guardians

Relaterte tekster

Halo 5: GuardiansScore

Halo 5: Guardians

ANMELDELSE. Skrevet av Ruben Jones

Episk. Storslagent. Fenomenalt. Dette er ord jeg har brukt til å beskrive tidligere kapitler i Halo-sagaen. De ordene leser du ikke igjen i denne anmeldelsen. Tre på deg Mjølnir-støvlene, så skal jeg fortelle deg hvorfor.

0
Envy vender tilbake til Halo

Envy vender tilbake til Halo

ESPORTSTEKST. Skrevet av Silje Marie Ruud Slette

Esportorganisasjonen Envy har annonsert at de vender tilbake til kompetitiv Halo. I den overraskende avsløringen presenterte de også fire spillere som blir deres aktive...Loading next content