Norsk
Gamereactor
forspill
Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Hideo Kojima er en av spillverdenens største dramatikere. Nå avslutter han sitt 20 år gamle epos!

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Hideo Kojima er blant de spillprodusentene som med god samvittighet kan sette navnet sitt på omslagene til sine spill. En slik status har han ikke oppnådd ved en tilfeldighet og han bør regnes blant de mest interessante spillskaperne de siste 20 årene. Ikke bare fordi alt han har rørt ved har blitt til gull, men det er få personer i bransjen som besitter det samme kunstneriske stilspråket og en så moderne tilnærming til spill. Eller postmoderne, for den del, dersom man skal våge å ta i bruk et så feilanvendt uttrykk.

Metal Gear Solid 4: Guns of the PatriotsMetal Gear Solid 4: Guns of the PatriotsMetal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Det finnes få hovedkarakterer med så mye personlighet som Solid Snake. Han vinner ingen priser for sin sjarm, men han har noe andre usjarmerende karakterer mangler - menneskelighet, gjemt under et tykt lag av bitterhet. Der hvor andre spillpersonligheter, som Jack Carver og Marcus Fenix, bare framstår som usympatiske bøller, har Hideo Kojima klart kunststykket å forvandle sin kjederøkende supersoldat til et troverdig menneske. Så troverdig det går an å framstå når man tilbringer mesteparten av tiden til å slåss med gigantiske roboter, feite menn på rulleskøyter eller cyber-ninjaer. I 20 år har vi fulgt Solid Snakes kamp mot Metal Gear. Neste år kommer den store finalen.

De som hadde håpet på ny, fyldig informasjon om Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots under årets E3, blir dessverre skuffa. Det eneste som ble vist var en helt ny trailer. Noen spillbar versjon var ikke tilgjengelig. Det som likevel ble slått fast, var at spillet definitivt er eksklusivt for Playstation 3, noe som effektivt bør drepe alle ryktene om at Konami skal ha fått kalde føtter og bestemt seg for å slippe det til Xbox 360 også.

Dette er en annonse:
Metal Gear Solid 4: Guns of the PatriotsMetal Gear Solid 4: Guns of the PatriotsMetal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Traileren avslørte heller ikke noe særlig, utenom visse detaljer av handlingen. Ni år har gått siden hendelsene på Shadow Moses, den politiske situasjonen har knapt forbedret seg etter hendelsene på Big Shell og hele verdensøkonomien holdes i live av ulike kriger og de virksomhetene som tjener på dem. Solid Snake, nå en gammel mann, har dratt ut på sitt siste oppdrag - for en gang for alle å ta livet av Liquid Snake - noe som leder ham rett inn i en aktiv krigssone. Vi fikk også bekreftet at gamle karakterer som Vamp, Raiden, Roy Campbell og Meryl vender tilbake for å spille en rolle i Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, i tillegg til at Harry Gregson-Williams nok en gang lager musikken.

Metal Gear Solid 4: Sons of the Patriots utvikles under slagordet "no place to hide", noe som nok vil gjøre de fleste av seriens tilhengere panikkslagne, da spillet alltid har handlet om å gjemme seg vekk på kreative måter. Den store forskjellen ligger i at Snake nå beveger seg gjennom aktive krigssoner hvor ulike fraksjoner kjemper mot hverandre. Under presentasjonen som Kojima viste fram ei uke etter E3, fikk vi se eksempler på det og løsninger Snake nå kan benytte seg av; det inkluderer hans Octocamo-rustning som bytter farge og tekstur avhengig av situasjonen.

Metal Gear Solid 4: Guns of the PatriotsMetal Gear Solid 4: Guns of the PatriotsMetal Gear Solid 4: Guns of the Patriots
Dette er en annonse:

Snake har i tillegg fått en rekke nye bevegelser for å hjelpe spilleren, eksempelvis kan han nå rulle over på rygg når han ligger nede for lettere å nå fiender bak seg. En ny kameravinkel, lignende den i Resident Evil 4, der kameraet plasseres skrått bak Snakes rygg, har blitt lagt til, og det går til og med an å spille hele spillet i førsteperson for den som foretrekker det. Utviklerne har virkelig finslipt hele spillmekanikken til noe som, flere måneder før det ferdige spillet når oss, nærmest virker perfekt. Rent grafisk er det fantastisk vakkert, men så har jo Metal Gear-spillene alltid vært blant de mest praktfulle spillene - også i den forrige spillgenerasjonen.

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

De tre siste spillene om Solid Snake har etterlatt oss med en hel del spørsmål som nå skal få sine svar. Vi har vel alle våre teorier, men med tanke på Kojimas forkjærlighet for å uventet vri og vende på sine historier tar nok de fleste av oss feil. Det føles litt vemodig når man tenker på det, og det store spørsmålet er vel om dette virkelig blir slutten - på samme vis som vi lurer på om Solid Snake faktisk begår selvmord i traileren Konami viste fram på E3 2006. Samtidig blir det herlig endelig å få klarhet, og selv om Kojima alltid har jobbet med andre spill parallelt med Metal Gear-serien, skal det bli spennende å se hva han går over til i framtiden. Om han nå snakker sant denne gangen, da han ikke akkurat er kjent for alltid å holde det han lover.

Metal Gear Solid 4 ser for øyeblikket ut til å bli en verdig avslutning på en av spillhistoriens mest dramatiske serier.

Relaterte tekster



Loading next content