Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Steelseries Shift

Hvis du er av typen som gjerne skulle hatt et eget knappesett til hvert spill, er Steelseries' Shift verdt en titt.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Noen av dere er kanskje kjent med de gamle Zboard-tastaturene. Det store med disse var at de var såkalte modulære tastatur. Det vil i praksis si at man kan fjerne knappesettet fra tastaturet, og skifte det ut med andre sett. Dette er særlig godt egnet for spillingens verden, ettersom det muliggjør egne tastesett for spesifikke spill. Shift satser på å videreføre Zboard-konseptet i en langt mer robust og stilren form.

For den allsidige spilleren burde et modulært tastatur være en hel del mer praktisk enn tastaturene utelukkende designet for ett enkelt spill, som Razers Marauder for Starcraft II. Det finnes for eksempel egne sett til World of Warcraft og Starcraft II. Det fokuseres hovedsakelig på spill innen rolle- og strategispillsjangrene, med tanke på at det i stor grad er disse som faktisk vil kunne få noe særlig ut av egne tastesett. Det betyr for øvrig ikke det at andre typer spill ekskluderes helt. Blant andre Medal of Honor beæres med et helt eget sett.

Steelseries Shift
Shift har et veldig stilrent og anonymt design i sin standardform. Foto: Ole-Christian Johansen

Det første som slår en om Shift er byggekvaliteten. Det er svært tungt og massivt, og føles umiddelbart eksepsjonelt godt sammensatt og robust. Til tross for at knappesettet er modulært, merkes aldri dette under bruk. Det er overhodet ingen slark å spore, og den solide byggekvaliteten skinner umiddelbart igjennom. Dette er dog ikke et tastatur jeg gjerne ville tatt med på LAN, da det rett og slett blir i største og tyngste laget. Utseendemessig ser det relativt ordinært, nesten minimalistisk ut. Rett ut av esken er det ingen glitrende farger eller andre iøynefallende elementer. Altså ulikt spilletastatur flest, som gjerne brauter seg med masse lys, spektakulære former eller andre merksnodige ting og tang. Rett og slett forfriskende å se et dedikert spilltastatur med et litt mer anonymt og stilrent design.

Steelseries Shift
Fjerning av et knappesett er en enkel sak, og krever kun at man frigjør en klips på høyre kant, og deretter løfter hele remsa av. Foto: Ole-Christian Johansen
Dette er en annonse:

Selve knappeoppsettet er stort sett ganske nært tastaturer flest. Ingen taster er flyttet til merkelige plasser, og man har komplett numpad på standardoppsettet. Det er denne delen av tastaturet som hovedsakelig er endret på de alternative knappesettene, altså seksjonen med piltastene og numpaden. Noe som for øvrig plaget meg etter ekstensiv bruk av tastaturet er at spacetasten er delt. Dette er på grunn av at tastesettet er delt inn i tre ledd, for å gjøre det lettere å fjerne det. Stort sett treffer tomlene hver sin del del av spacetasten, men det hender at man blir noe satt ut og enten treffer midt imellom dem eller tastene rett til høyre for den. Ville mye heller sett at det var delt inn i færre eller flere ledd for å slippe å dele opp space. Det er verdt å bemerke at det kun er standardsettet med taster som er grunnlaget for denne testen. De ulike tastesettene som finnes til ulike spill selges separat og vi har ikke testet tastaturet med disse i denne omgang.

Steelseries Shift
Det finnes en rekke dedikerte tastesett til spesifikke spill. Foto: Ole-Christian Johansen

Noe annet som fort legges merke til rent ergonomisk, som en direkte følge av størrelsen, er at tastaturet er i overkant høyt. Det skal sies at støtten for håndleddene hjelper en god del, men det er fortsatt ikke særlig behagelig for håndleddene i lengden. Det er heller ikke direkte vondt på noen som helst måte, men det kunne fint ha vært litt mer fokus på komfort. Skal tastaturet primært benyttes til kontorapplikasjoner er det altså ingen grunn til umiddelbar begeistring.

Langs øvre og venstre kant av tastaturet sitter de stasjonære funksjonsknappene. Disse er ikke en del av det modulære knappesettet, og vil alltid være der. På toppen er det 12 knapper, som kan tilegnes en hvilken som helst funksjon, inkludert makroer. Knappene langs venstre kant er alle mediaknappene. Her finner man start/pause, frem/tilbake, volumjustering og mulighet til å slå av lyden. Plasseringen av disse er særlig fin, og den lette tilgjengeligheten når man skriver normalt på tastaturet gjør at de brukes svært hyppig.

Dette er en annonse:

Det medfølger ingen programvaredisk med selve tastaturet, dette må lastes ned fra SteelSeries' nettside. Forsåvidt ingenting i veien med dette, og man finner lett frem til korrekt nedlasting. Denne programvaren er rett og slett essensiell for at tastaturen skal fungere ordentlig. Årsaken til dette er at tastaturet praktisk talt er en eneste stor makrotast. Hver eneste tast kan tilegnes en hvilken som helst funksjon, og det er nettopp dette som danner grunnlaget for de spesaillagede tastesettene. Det sitter en liten brikke i disse, som informerer tastaturet om hva hver enkelt knapps oppgave skal være.

Steelseries Shift
Hver eneste tast kan tilegnes en spesifikk funksjon. Foto: Ole-Christian Johansen

Selve programvaren gir deg, naturligvis, muligheten til å tilegne disse makroene. Det hele er lagt opp omtrent så intuitivt som overhodet mulig. Du klikker ganske enkelt på den tasten du ønsker å tilegne en makro, og setter makroen. Det er det. Annet enn å tilegne makroer er det ikke stort progamvaren til et tastatur egentlig kan gjøre. En interessant funksjon er dog at det føres en statistikk over hvor ofte du trykker ned hver enkelt tast. Så hvis du lurer på hvor ofte du bruker F, space eller backspace, er altså dette muligheten til å finne det ut.

Steelseries Shift
Tastaturet har to USB 2.0, en lydutgang og en mikrofoninngang. Foto: Ole-Christian Johansen

Tastaturet kobles til PCen via en USB2.0-kabel. I enden splittes denne opp i ytterligere én USB-kontakt (to totalt) og to kontakter for lyd inn og lyd ut. Disse tre ekstra kontaktene kan kobles til ved behov og gir deg da mulighet til å koble i for eksempel en spillmus rett i tastaturet og en minnepinne eller USB-hodetelefoner. Lydkontaktene fungerer som en forlengelse av lydkontaktene i PCen og lar deg koble til hodetelefoner uten om å gå veien om et eksternt lydkort innebygget i tastaturet. Dersom du har et godt lydkort i PCen er dette absolutt en nett funksjon da tastaturet dramatisk reduserer kabelrotet på skrivebordet.

Steelseries Shift
Tastaturet kobles til PCen med to USB-kontakter, og to lydkontakter. Foto: Ole-Christian Johansen

Alt i alt er Shift et tastatur for de aller mest dedikerte spillerne der ute. Ekstensiv makrofunksjonalitet og spesialdesignete knappesett for spesifikke spill gjør at nær sagt alle behov burde kunne tilfredsstilles. Også standardsettet som medfølger fungerer ypperlig til spilling, men ergonomien og den delte spacetasten gjør at dersom tastaturet skal brukes til mye annet enn spilling vil det trolig være lurt å vende blikket i andre retninger. Prismessig faller det litt over blant dyrere tasaturer, men med tanke på mulighetene det tilbyr er denne mer enn forsvarlig. De ekstra knappesettene koster også omkring 200 kroner, og vil trolig være mer enn verdt det for spesielt interesserte.

Hele konseptet med modulære tastesett er gjennomført svært godt, med en overbevisende stødig konstruksjon. Rett og slett i en helt annen klasse enn tidligere modulære tastaturer, som Zboardene. Dersom du spiller en del Starcraft eller World of Warcraft kan dette absolutt være noe for deg. Hvis spill i andre sjangre er mer interessant, finnes det bedre alternativ, som for eksempel Logitech G510. Et godt tastatur for spesielt interesserte, kort sagt.

07 Gamereactor Norge
7 / 10
+
Fremragende byggekvalitet, ekstensiv makrofunksjonalitet, modulære tastesett, stilig statistikkfunksjon, ekstra USB-kontakter, kabelorganisering
-
Tvilsom ergonomi, delt spacetast, for stort, ikke godt egnet for vanlige Windows-applikasjoner
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte teksterLoading next content