Nettrollespillsjangeren har vokst drastisk i løpet av de siste årene. Men med de mange spillene kommer også et utall fiaskoer, som gjør det desto vanskeligere å finne frem til de virkelig gode titlene.
Men en av de største tungvekterne innenfor sjangeren er norske Funcom. De står bak titler som Age of Conan og Anarchy Online, og mye tyder på at de virkelig har fått en fulltreffer med The Secret World.
Hele spillet tar utgangspunkt i vår tid, og i en verden der alle konspirasjonsteorier, myter og røverhistorier faktisk er sanne. Her kjemper tre fraksjoner mot de onde kreftene som truer verdenen og hverandre, de alle partene har sine egne ideer og filosofier rundt hvordan verden bør styres. De heter The Illuminati, The Templars og The Dragons.
The Illuminati finner styrke i det glamorøse livet, og har store formuer som gir dem makt. De er basert i New York, og tror på at virkeligheten som vi kjenner den bør omskrives. De mener alle hemmelighetene bør inkorporeres i måten vi lever på. Dette kaller de Reality 2.0.
The Templars, eller tempelridderne, er basert i London med mer militante og strategiske fremgangsmetoder. Tradisjonene går flere tusen år tilbake, og de er derfor ytterst kompetente krigere. Disse bør man ha på sin side i kampen mot de mørke kreftene, siden de er svært farlige å støte på i slagmarken.
The Dragons er nok den mest mystiske av de tre, og holder leir i Seoul. De tror på at hver eneste lille handling får ringvirkninger på det store bildet. Dette prinsippet bruker de for å få mer makt, slik at de til slutt kan styre hele verden.
The Secret World har tre fraksjoner av gode grunner. Utviklerne poengterte at spill med to fraksjoner har en tendens til å miste balansen, da en side fort blir for mektig i forhold til den andre. Den tredje fraksjonen gjør at en av de to partene kan alliere seg, for så å velte den tredje av pinnen.
Interessant nok er dette et nettrollespill uten nivåer og klasser, som i prinsipp vil si at alle spillerne er likestilte. Men det er fremdeles progresjonsbasert, da man kan stige i rang for å få adgang til bedre utstyrsselgere og oppdrag. Mange vil nok si at dette er det samme som nivåøkning, men vi tror likevel at Funcom har en morsom vri på den kjente oppskriften.
Etter hvert fikk jeg se litt gameplay fra PvE-delen av spillet. Her skulle en Illuminati komme til bunns i hvorfor en gruppe mafiosoer hadde forsvunnet fra et parkeringshus. Ved hjelp av moderne teknologi, som mobiltelefoner og evnen til å hacke, finner man en overvåkningsopptakelse der en tempelridder forlater åstedet. Jeg fikk vite at man som tempelridder ville fått mulighet til å se opptakelsesvideoen også, da alle oppdrag kan gjennomføres av hver fraksjon med forskjellig synsvinkel og mål.
Lenger inn i parkeringshuset finner man en hodelykt. Lyset går ut. Nok et eksempel på bruken av moderne teknologi. Hodelykten viste også mer av det dynamiske lyssystemet, som ikke har blitt brukt før i denne sjangeren. Utover å kunne brukes til å finne ting er den også nyttig i kamp, da visse fiender blir tiltrukket av lys. På den måten kan en spiller med bedre beskyttelsesutstyr tiltrekke oppmerksomheten hvis oppdraget skal gjennomføres som en gruppe.
Etter å ha vært i parkeringshuset en stund ser man underlige skygger i hytt og pine. Et par sekunder passerer før vi blir angrepet av en demon. Mafiosoene har blitt forvandlet til blodtørste monstre, og nå må vi finne ut hva som har. Dessverre var det lite å se av kampsystemet, da utviklerne jukset til seg litt tid ved å gjøre spillfiguren sterk nok til å drepe med ett skudd. Man fikk dog se hvordan lys kan brukes mot fienden, da nødbluss kan kastes i området for å distrahere demonene. Det gjør det også lettere å se om batteriet på hodelykten skulle renne ut.
Etter en kortere kamp hører jeg tunge fotskritt stavre ut fra mørket. Plutselig begynner alle billyktene å blinke, og et stort monster på størrelse med en buss åpenbarer seg. Dette er starten på en boss-kamp. Takket være den sterke figuren var kampen over med et par kuler fra maskingeværet, som ga oss tid til å avdekke de to likene som var gjemt i bunnen av parkeringshuset. Plutselig sprang hundrevis av demoner ut fra mørket, og demonstrasjonen endte. Utvikleren poengterte at man ville sett hvorfor krisen fant sted om man spilte som medlem av The Dragons.
I PvE-delen av spillet kan man danne lag på tvers av fraksjonene dersom det dreier seg om å beseire de mørke kreftene. Men det er noe annet om det kommer til verdensmakten, og det er her PvP-modusen begynner. Kraftfulle artefakter er spredd over hele kloden, og fraksjonen som kontrollerer dem får bonuser på tvers av både PvE- og PvP-innhold. Inntil videre kan slagene finne sted over tre områder, og flere vil sannsynligvis bli lagt til etter hvert. Stedene inkluderer Stonehenge, El Dorado og Shambala.
Vi får også vedvarende krigssoner i spillet, da blant annet et tempel i Kina kan gi fraksjonen som eier det mer styrke. Disse sonene krever mer taktisk planlegging, og angriperne må jobbe litt for å få tak i artefaktet. Ut fra det jeg så av spillmodusen virket figuranimasjonene noe stive, men det blir forhåpentligvis forbedret før spillet lander i hyllene.
Alt i alt ser det hele svært interessant ut, og de unike fraksjonene og sammenblandingen av teknologi og magi virker spennende. Det blir også stor fokus på endgame-innhold, slik at spillerne vil bli underholdt når de har nådd nivåtaket.
The Secret World kommer ut i april 2012.