Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
artikler
League of Legends

Alt du trenger å vite om LoL Championship Series

Når det gjelder proffspilling er ingen titler større en League of Legends. Vi gir deg en rapport fra den europeiske ligaen, og et lynkurs til verden best organiserte esport...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

I dag begynner den nest siste uken av gruppespillet i den europeiske utgaven av League of Legends Championship Series (LCS). Med andre ord skal sluttspillet igang før vi vet ordet av det, og derfor er det på sin plass med en rask guide til den utvilsomt mest velorganiserte og profesjonelle esport-ligaen vi har.

Til forskjell fra de aller fleste andre esport-ligaer styres nemlig LCS av spillets utvikler, altså Riot Games. Mens ligaene knyttet til eksempelvis Counter-Strike, Dota 2 og Starcraft typisk arrangeres av en tredjepart, med varierende deltagelse fra utviklernes side, har derfor Riot lang bedre kontroll over League of Legends-spilling på proffnivå.

Denne kontrollen har både fordele og ulemper knyttet til seg, men uansett hvordan man vrir og vender på det er det en stor fordel for publikum at LCS preges av en viss regelmessighet. Mens eksempelvis Counter-Strike-arrangementer gjennomføres nokså vilkårlig, og er knyttet til flere ligaer som løper side ved side (ofte med de samme lagene), finnes det bare én Leage og Legends-liga per region. Innad i disse ligaene spilles dessuten kampene etter et fast skjema. LCS er derfor langt mer ryddig, og minner mer om ligaene knyttet til tradisjonell idrett som fotball og håndball. Da blir det letter å følge med på matchene gjennom sesongen.

Og det er ikke noen hemmelighet at stadig flere følger esport aktivt og jevnlig. Hvis du allerede er bitt av LCS-bassillen vil det ikke være så mye nytt for deg i denne artikkelen. Hvis du derimot er blant de mange som lurer på hva alt oppstyret dreier seg om, les videre!

Dette er en annonse:
League of Legends
Alle gruppekampene blir spilt i Riot Games' lokaler i Berlin. Foto: Riot Games.

Hvordan er LCS strukturert?
League of Legends-året er delt opp i tre såkalte "splits", vår-splittet, sommer-splittet og verdensmesterskapet, eller "Worlds" på høsten. Hver split er en slags minisesong, som består av ni uker med gruppespill etterfulgt av et sluttspill for de seks beste lagene. Utover sjansen til å spille om æren av å være Europas beste lag, gir en plassering i sluttspillet en slant med såkalte Championship-poeng. Disse trenger man for å kvalifisere seg til Worlds. Unntaket er hvis man vinner sommer-splittet, da dét sikrer laget automatisk deltagelse.

Hvordan blir et lag med i LCS?
Under Championship Series ligger Challenger Series, og LCS-lagene som ikke kommer videre til sluttspillet i hver split, altså de tre dårligste da det er ni lag til sammen, må konkurrere i en ned/opprykksturnering sammen med de to beste Challenger-lagene.

Å sikre seg en plass i Challenger Series, altså det man kan kalle andredivisjon, er en annen sak. For å bli vurdert som deltagerlag må ligge trygt og godt i toppen av League of Legend-rangeringslistene for lag med fem spillere. Da blir man til slutt invitert til en kvalifiseringsturnering, som bestemmer om man kommer med eller ikke.

Dette er en annonse:

Å jobbe seg frem til en plass i LCS er også lukrativt. Alle lagene i ligaen får utbetalt faste beløp i spillerlønninger fra Riot. I tillegg kommer eventuelle premier og sponsoravtaler, og der ligger det mye penger. Da Dignitas eksempelvis ble nødt til å selge laget som i dag heter Splyce, fikk de tilbud på helt opp til 500 000 dollar. Det tilsvarer over 4 millioner kroner.

HQ

Hva er stillingen, hvem er favoritter og hvem spiller?
For øyeblikket ligger tre lag på delt førsteplass i EU LCS. Disse er G2 Esports, Vitality og H2k Gaming, alle med elleve seire og tre nederlag før denne ukens matcher. Denne stillstanden vil imidlertid trolig ta slutt denne uken, ettersom G2 og Vitality skal møte hverandre i dag, torsdag, mens H2k møter Team Roccat på nest sisteplass. På fredag skal dessuten G2 møte bunnlaget Giants Gaming, mens H2k skal spille mot Splyce (syvendeplass) og Vitality møter Fnatic (femteplass).

Det er verdt å merke seg at både G2 og Vitality er nye lag i LCS-sammenheng i år. G2 rykket opp fra Challenger Series til årets vår-split, og med seg har laget den tidligere Unicorns of Love-spilleren Kikis. Kikis tok det forrige laget sitt til sluttspillet to ganger, og nå har han også to koreanske veteraner, Trick og Emperor, ved sin side. Derfor ser G2 ekstra sterke ut selv laget nettopp rykket opp.

Vivality er på sin side et helt nytt lag, som kjøpte LCS-plassen til Gambit Gaming. Deres lag består av erfarne spillere som alle har mist ett LCS-år bak seg, og i spissen står profilerte Kasing som spilte H2k til Worlds i fjor.

League of Legends
Kikis har hjulpet både G" og Unicorns of Love til sterke resultater i LCS. Foto: Roit Games.

På tross av at Kasing har gått videre har for øvrig resten av H2k gjort det konsekvent bra de siste årene. Laget sikret seg tredjepassen både i vår- og sommer-splitten i fjor, og de kom også med i Worlds. Der røyk de imidlertid hurtig ut da de havnet i gruppe med koreanske SK Telekom T1 (som ble verdensmestre), samt det kinesiske topplaget Edward Gaming. I ettertid har imidlertid stjernespilleren Forg1ven sluttet seg til H2k.

Like bak de tre lagene som deler førsteplassen finner vi Unicorns of Love på fjerdeplass, etterfulgt av Fnatic på femte og Origen på sjetteplass. På samme måte som i fjor har Unicorns of Love spilt godt, på tross av visa-problemer og en ustabil startoppstilling. Mye av nøkkelen ligger nok i deres kaotiske spillestil, som ofte setter ut motstanderne de møter. Videre hadde Fnatic en fantastisk sesong i fjor, og de fortsetter å hevde seg selv om mange av spillerne deres, deriblant Rookie of the Year-vinneren Huni, har gått videre til amerikanske lag.

Til slutt har vi Origen, som strengt tatt gjør det dårligere i år enn tidligere. Så langt har de tapt like mange kamper som de har vunnet, noe som står i sterk kontrast til plasseringen som nummer to både i gruppe- og sluttspillet i sommer-splitten i fjor. Forrige sesong kom de seg også til semifinale i Worlds, som de tapte mot SK Telecom T1. Det spekuleres i at årsaken til Origens fall er at den tidligere verdensmesteren XPeke har blitt plassert på benken til fordel for PowerofEvil, da resten av laget er nokså uendret.

HQ

Hvor og når spilles kampene?
LCS EU-kampene blir spilt på torsdager og fredager fra kl 18.00, og du kan blant annet følge dem på Twitch.

Hvor mange andre LoL-ligaer finnes det?
Ved siden av LCS-ligaen i Nord-Amerika har vi Korea (LCK), Kina (LPL) og en felles liga for Taiwan, Hong-Kong og Macau (LMS). Alle disse er støttet av Roit Games, og de sender alle lag til Worlds. I tillegg har vi utviklingsligaer i Brasil, Tyrkia, Japan , Latin-Amerika og Sørøst-Asia.

HQ

Relaterte teksterLoading next content