Norsk
Gamereactor
artikler
World of Warcraft: Wrath of the Lich King

Førsteinntrykk av Lich King!

Vi har vært hjemme hos Blizzard og spilt World of Warcraft: Wrath of the Lich King, og fått en prat med utviklerne. Her forteller vi alt vi vet om den etterlengtede utvidelsen!

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Silver steg motvillig av skipet og gikk langs bryggen inn mot Valiance Keep. Hun hutret. Ikke på grunn av kulden - hun hadde vokst opp i Winterspring og var vant med minusgrader. Men dette var Northrend, Arthas kontinent, og ondskapen hans gjennomsyret hver minste stein.

World of Warcraft: Wrath of the Lich King

Krigsforberedelsene var i full gang, og fra et provisorisk oppsatt bord snirklet lange køer av frivillige fra Azeroth seg. "Hva jobbet du med tidligere?", spurte rekrutteringsbefalet søvnig. "Skredder". "Snekker". De ferske fotsoldatene gikk videre for å utruste seg da befalet fikk øye på Silver. "Hei der! Du er ingen vanlig soldat... dra opp til lederen vår i fortet". Samtidig hørtes småsure stemmer fra køen: "hvem tror den krigeren at hun er egentlig?"

Hvor mye rekker man på fem timer? Tja, mange spill kan rundes på den tiden, mens når det gjelder World of Warcraft vil fem timer bare såvidt skrape i overflaten. Jeg fikk muligheten til å utforske de første fire sonene i Wrath of the Lich King, og her forteller jeg om alt det jeg rakk å se.

Dette er en annonse:

Northrend er bygd opp annerledes enn Outland. I stedet for én sone der alle spillerne velter inn fra første dag, finnes det to: Borean Tundra og Howling Fjord. Dette skal lette trengselen noe. Du kan fritt velge hvor du vil begynne, og det finnes smidig transport mellom dem om du angrer på valget ditt. Jeg valgte altså Valiance Keep i Borean Tundra, lengst nede i sørvest.

La meg begynne med å påpeke at alle kartene som har blitt offentliggjort til nå er mer eller mindre uferdige. Den omtrentlige strukturen stemmer, men om mine beskrivelser ikke stemmer overens med det dere har sett - så er det jeg som har rett.

World of Warcraft: Wrath of the Lich KingWorld of Warcraft: Wrath of the Lich King

Det første jeg merker er at alle klassiske Alliance- og Horde-bygninger har fått en overhaling. Vertshusene ser helt annerledes ut, og de ulike typene fort har en ny layout og en mer pompøs og friskere stil. De udøde har til og med sin egen arkitektur (i stedet for vanlige menneskehus med spindelvev), og orkene har byttet stil til en mer brutal, stålgrå sådan i stedet for Thralls mer primitive rødt-og-horn-design. Akkurat dét byttet har sin forklaring. Garrosh Hellscream, sønn av Gorm Hellscream, leder Northrend-orkene. Han er formelt sett underlagt Thrall, men har sine egne motiver og er betydelig mer krigersk enn Thrall.

Dette er en annonse:
World of Warcraft: Wrath of the Lich KingWorld of Warcraft: Wrath of the Lich King

På Alliance-siden finner han sin motpart i Bolvar Fordragon, om dere husker ham. Helten fra Onyxia-slaget har nå gitt seg i kamp med Arthas. Verdt å påpeke er det også at, ja, kong Varian Wrynn kommer til å vende tilbake! Tegneserien som nå gis ut i USA følger hans vei mot friheten, og speiler på mange måter Thralls historie. Det blir interessant å se rollen hans i Wrath of the Lich King, men Blizzard bekrefter at han kommer til å vende tilbake til Stormwind.

Uansett, jeg drar nordover for å utforske. Uten bestemte mål (oppdrag er meningsløse når jeg har så kort spilletid) prøver jeg å finne så mye som mulig. Borean Tundra er et like vidåpent område som navnet antyder, fullt av blekt gress, rauker (steinformasjoner, red. anm.) og geysirer. I begynnelsen føles det trist, men det viser seg å kunne tilby mange interessante steder. Gnomene har bygget en flyplass, og der er det verdt å påpeke at man bruker fly i stedet for de vanlige griffene. I sør finnes en tuskarr-by som angripes av det trollignende vrykul-folket. Utallige vikinglignende skip kommer inn mot stranden og setter i land vrykul som gir seg i kamp med hvalrossfolket.

World of Warcraft: Wrath of the Lich KingWorld of Warcraft: Wrath of the Lich King
Tuskarr er en av spillets nye raser. De er nøytrale og inspirert av inuitter.

Jeg begir meg heller videre nord og treffer på en lystig gjeng. D.E.H.T.A., eller "Druids for the Ethical and Humane Treatment of Animals". Denne Cenarion-relaterte gruppen har som erkefiende en viss Hemet Nesingwary, og vil ikke lenger tillate at han sender ut eventyrere for å drepe en masse uskyldige dyr. For alle oss som har gjennomført de sykt strevsomme jobbene hans kommer det til å bli herlig å ta igjen...

Coldarra er et separat område i nordvest styrt av de blå dragene. Der finnes også instancen Nexus, som er en lekker blanding av blå ild og spiralformede klipper. Blizzard kjørte en presentasjon der jeg fikk se innsiden: frossen vegetasjon og helter som mislyktes. På høyere nivåer skal man kunne utfordre de blå dragene i en kamp langt oppe i spiralen. Der skal man redde andre tilfangetatte drager som man deretter kan ri på mot slutten av kampen.

World of Warcraft: Wrath of the Lich KingWorld of Warcraft: Wrath of the Lich King
World of Warcraft: Wrath of the Lich KingWorld of Warcraft: Wrath of the Lich King

Jo, Blizzard har implementert en ny kjøretøysmekanikk som kommer til å brukes flittig både i PVP og i andre kamper. Man kan hoppe inn i diverse kjøretøy og dermed få tilgang til nye egenskaper. Dette blir også en funksjon der spillere som har specs som ikke passer bra for en spesifikk PVP kan delta og bidra aktivt. Rundt om i Northrend ser jeg massevis med slåssing i luften, og denne delen vil med stor sannsynlighet bli et friskt pust.

Nord for Borean Tundra ligger Sholazar Basin. Jeg fikk ikke gå inn der, men en demonstrasjon viser et miljø som på mange måter minner om Un'Goro Crater. Begge stedene beskrives som "titanenes petriskål", et sted der de gjennom tidene har eksperimentert seg frem til nye vesener. Sholazar er fylt med underlige trær, fosser og to nye folkeslag som vi kommer til å kunne samarbeide med. Wolvar er humanoide jerver, mens gorlocs er en utviklet type murlocs. Vi har sett lignende trekk før, som i Desolace, men denne gangen skal det være mulig, og faktisk også oppmuntret til, å bytte side for å spille ut sidene mot hverandre.

World of Warcraft: Wrath of the Lich KingWorld of Warcraft: Wrath of the Lich King

Jeg vendte i stedet nesen østover, til Dragonblight. Denne store sonen utgjør den midterste delen av søndre Northrend, og minner delvis om et mer snødekt Plaguelands. Arthas innflytelse har naturlig nok ødelagt mye i en sone som i utgangspunktet var dragenes lekeplass. De fem ulike dragetypene har sine egne helligdommer der de kommer for å dø, men alle er mer eller mindre beleiret av udøde. Jeg våget meg ned i de røde dragenes helligdom (området er et sted på nivå 74, mens jeg fortsatt var 70) og støtte på en ny type udøde som kravler fremover langs bakken.

World of Warcraft: Wrath of the Lich KingWorld of Warcraft: Wrath of the Lich King

Men det finnes mye annet interessant i Dragonblight. I nordvest finnes Wrathgate, porten til Icecrown, sentrum for Arthas makt. Her har både Fordragon og Garrosh bygd opp skanser for å kunne slå til mot heksemesteren, og her kommer også viktige scener i handlingen til å utspille seg når vi får møte Arthas selv omtrent halvveis inn i ekspansjonen. På vei til Wrathgate støtte jeg også på en liten nattalveleir, der jeg traff en helt ny type dryader.

Et annet sentralt punkt i Dragonblight er Wyrmrest, et viktig sted for dragene der de ulike delene holder råd. Her får vi også fly litt drage mellom de forskjellige bygningene, og man kan også gi seg i kast med en instance her litt senere.

Nordover ligger et område dekket av tykk is og dype bresprekker. Mens jeg krysset frem og tilbake over disse måtte jeg unnvike enorme larver og diverse iskjemper, til slutt måtte jeg gi opp. Nord for dette stedet, Crystal Vice, ligger grensen til Storm Peaks og der var det også stengt. Jeg fikk likevel et glimt av spygrønne, piggete trær og et tempel som minner litt om Felwood.

Også i nordøst er det stopp. Der ligger veien til Zul'Drak. Som navnet antyder er den befolket av troll, men Zul'Drak er større enn noe vi har sett tidligere, og dekker en hel sone. Her bygde frosttrollene opp sin sivilisasjon før noen andre raser ankom Northrend, og akkurat som sine sydlige kusiner i Zul'Aman og Zul'Gurub dyrket de ulike dyreguder. Men når Scourge ankom forsøkte trollene å få mer makt ved å ofre gudene sine, noe som heller ikke gikk spesielt bra. Når vi ankommer til Zul'Drak består det for det meste av ruiner, der de gjenlevende trollene slåss mot vandøde.

World of Warcraft: Wrath of the Lich KingWorld of Warcraft: Wrath of the Lich King

Tanken bak Zul'Drak, og det meste av Northrend egentlig, er å knytte sammen alle instance i en sone med det som skjer i selve sonen. Det skal bli et klimaks etter man har vært gjennom alle oppdragene i området. Man har Westfall og Deadmines som et utmerket eksempel på hvordan det fungerer på sitt beste. En liten gjennomflyvning i tempelet Drak'Theron i Zul'Drak avslørte flere imponerende steder, blant annet en bosskamp der en lich hele tiden vekker til live døde troll som velter nedover trappene for å angripe. En slags omvendt variant av kampen i Zul'Farrak.

World of Warcraft: Wrath of the Lich KingWorld of Warcraft: Wrath of the Lich King

For mitt vedkommende går i stedet veien rett øst, inn i Grizzly Hills. Her merker man ikke så mye til korrupsjonen, selv om bakken enkelte steder har et underlig lilla skjær. Det er et naturpent område, med fossefall og bjørner på fiskejakt. Jeg så også en flokk ville hester i full gallopp. På en åskam fant jeg en gjeng som kaller seg Solstice, som var hyggelig da jeg først møtte dem, men senere viste seg å være varulver. Historietråden om worgen og Arugal gjenopptas, ettersom Arthas har vekket Arugal til live igjen som sin tjener.

World of Warcraft: Wrath of the Lich KingWorld of Warcraft: Wrath of the Lich King

Sentralt i Grizzly Hills ligger Vordrassil. Som Teldrassil var det et forsøk på å skape et nytt verdenstre, men å plassere det i Northrend var ingen bra idé. Langt under kontinentet hviler nemlig en gammel gud, som lokker ondskap til området. Vordrassil har derfor veltet, og ved foten kjemper nå to furbolgklaner om restene.

World of Warcraft: Wrath of the Lich King

Det morsomste for gamle Alliance-spillere er kanskje et gjensyn fra gamle dager. Takket være spillernes hjelp for lenge siden lykkes Gryan Stoutmantle med å forsvare Westfall, og har nå tatt med seg troppene sine for å hjelpe til mot Arthas. Man kan rusle rundt lenge og prate med gamle bekjente, men dessverre måtte jeg flykte derifra ettersom jeg ble jaget av tre møllspiste elgmammuter som nektet å gi opp forfølgelsen...

Etter å ha bekjempet disse gikk veien så ned til Howling Fjord, en snødekt skog og et nytt startområde. Her er det mye lekkert å se, men hele sonen domineres av Utgarde Keep, som ligger innerst i en dramatisk fjord, dominert av vrykulfolket. På Utgarde finnes flere instance, og området kan sammenliknes med Hellfire Citadel i Burning Crusade.

World of Warcraft: Wrath of the Lich KingWorld of Warcraft: Wrath of the Lich King
Utgarde Keep og fjorden rundt er trolig den mest imponerende plassen i spillet hittill. Det brennende skipet som henger fra byggningene like ved er kronen på verket.

Der slutter reisen min, men jeg fikk også sjansen til å stille masse spørsmål til Blizzard-gjengen. Det som de fleste kanskje lurer på er hvorfor Arthas? Hvorfor allerede nå? J. Allen Brack, produsent for Wrath of the Lich King, er uvanlig ærlig.
- Arthas er kanskje størst akkurat nå, men både historiemessig og i virkeligheten har han bare eksistert i syv år, forteller Brack.
Blizzard ønsker å bygge en mektig historie opp rundt Arthas gjennom hele utvidelsespakken, slik at å beseire han vil bety noe mer enn å bare ha banket nok en boss. Men hvordan skal det gå om Blizzard fortsetter å ta livet av alle supermektige vesener?
- Ingen problem, vi kan lage nye. Det er ikke umulig at spillere kommer til å slåss mot titaner en vakker dag, forklarer Brack.
Men ingen spillere får tilgang til Frostmourne ennå. Jeff Kaplan, sjefdesigneren, påpeker at de ønsker å fortelle mye rundt sverdets historie og hvordan det ble til. Det er godt mulig at det finnes brødre til sverdet, ikke like mektige, men allikevel legendariske våpen som spillerne kan skaffe seg.

11.000 tegn og ikke et ord om Death Knights? Her kommer det du har ventet på.

Death Knights kommer automatisk til å være tilgjengelig om du har en karakter som er på nivå 55 eller høyere. Så enkelt er det. Dessuten kan du lage en ny Death Knight på en valgfri server, noe som er en flott løsning om du vil spille sammen med kompiser som har høyt nivå, for alle Death Knights starter på nivå 55. I stedet for en quest du gjør med din vanlige figur, kommer nye Death Knights til å starte i et eget område der man lærer seg grunnreglene, og i tillegg får en historiebakgrunn.

Og ja, alle raser kan bli Death Knights. Tauren-Death Knights, gnom-Death Knights, draenei-Death Knights... jeg kan nesten høre hvordan RP-spillerne vrir seg i smerte. Men Blizzard ser tydeligvis noe komisk i bildet av en to fot høy Death Knight med rosa musefletter.

Spillmessig kan man beskrive en Death Knight som en tank spesialisert på å slåss mot magikere. De har en rekke ferdigheter for å dele ut skade, både i nærkamp og på avstand, og de kan også skape områder som deler ut skade, og lage zombier av døde fiender. Mest interessant er muligheten til å reanimere en i gruppa, som så får spille som en zombie med nye ferdigheter til han dør igjen, eller blir vekt til live på ordentlig.

Våpenet til en Death Knight kommer til å ha seks plasser der du kan distribuere tre forskjellige runer: frost, blood og unholy. Hver ferdighet tømmer et antall runer, som så fylles opp igjen over tid. Man må derfor velge rett kombinasjon for å kunne yte best mulig i kamp. Selv om jeg ikke fikk teste Death Knight selv, så de svært interessante ut, og jeg regner med at alle som spiller World of Warcraft kommer til å lage seg en Death Knight. Men Blizzard påpeker at det krever mye trening å mestre Death Knight i kamp, og de er per definisjon ikke "bedre" enn de andre klassene i spillet.

En annen del av spillet er selvsagt PVP. Her er Tom Chilton, en annen hoveddesigner i Blizzard, ekspert. Han forteller at det ikke blir noen større endringer i spillsystemet. Man kan vinne utstyr i arenaer på samme måte som før. Vi kommer til å få en helt ny slagmark, bydg opp på omtrent samme måte som den utendørs PVP-sonen i Lake Wintergrasp. Der bytter man på å angripe og forsvare en base, og har tilgang til mange ulike greier som Blizzard har bygd. Området ligger ganske utilgjengelig til, og selv om man automatisk blir flagget for PVP i sonen, er det ikke et område man behøver å reise gjennom for å komme til et annet sted. Det kommer ikke til å dukke opp noen 1-mot-1-arenaer. Chilton mener det blir altfor vanskelig å balansere klassene, og det vil heller ikke dukke opp noen legendariske oransje våpen.

World of Warcraft: Wrath of the Lich KingWorld of Warcraft: Wrath of the Lich KingWorld of Warcraft: Wrath of the Lich King

Jeff Kaplan plapret om mye smått og stort. Blant annet noe som gjør meg som spiller kriger veldig interessert. De tre nye talentene for krigere på høyeste nivå kommer til å få "noe helt nytt, noe ingen andre har" svarer han når jeg klager over at krigere ikke har noen unike ferdigheter. Han lover også at magikere og prester kommer til å få mer makt for å fungere like bra som hybridklassene. Blant annet skal magikeren bli overlegen best på områdebasert skade, og prester skal bli bedre enn shamaner på å helbrede grupper.

En ny finesse som kan få langvarige konsekvenser er att alle raidinstancer kommer til å finnes i to versjoner, en for ti spillere og en for 25 spillere. De to versjonene blir balansert deretter, med bedre belønninger i den største ettersom det er mer utfordrende å organisere et raid med 25 spillere. Dette er et svar på kritikken om at man var "tvunget" til å gjøre Karazhan om og om igjen i mindre grupper for å få bra nok utstyr til å påta seg 25-manns-oppdragene. Nå kan vi velge fritt etter ambisjonsnivå. På spørsmål om hvorvidt det er mulig å beseire Arthas med bare ti spillere, får vi ikke noe svar. Mest sannsynlig ikke, altså.

Naxxramas Necropolis dukker som kjent opp igjen, som en ny raidinstance på nivå 80, og denne gangen som en av de første tilgjengelige. Derfor får flere muligheten til å oppleve en av Blizzards beste instance så langt. Historiemessig passer den også bra i Northrend, og det finns en håndfull andre nekropoler som svever rundt i området som mål for ulike oppdrag.

Ytterligere en liten nyhet som vi allerede vet om er jo muligheten til å bytte frisyre og tattovering. Skal vi dømme utav notatene på kontoret blir denne muligheten kun tilgjengelig for spillere på høye nivåer. Trolig fra nivå 55 og oppover. Men et trivelig tillegg for rollespillere.

Men hva med litt kritikk da? Foruten et nytt kontinent med innhold for ti nye nivåer, nye kamper, nye grafiske effekter og dødsriddere med rosa hår, så er det lite som føles helt nytt. Mer av det samme, kan vi trygt konkludere. Ingen nye minispill, ingen hus man kan kjøpe eller mulighet til å spille musikk og skape relasjoner som i for eksempel Lord of the Rings Online. Ingen achievements eller tilsvarende statistikk. Vi får nye danser, men de gamle rasene blir i stor grad uforandret. Jeg spør om de gamle modellene og animasjonene blir oppgradert, men svaret er nei. Man risikerer at gamle spillerer blir sure, sier Brack.

World of Warcraft: Wrath of the Lich KingWorld of Warcraft: Wrath of the Lich King
Scarlet Crusade är tillbaka och vill förstås utplåna AScarlet Crusade er tilbake og vil selvsagt utslette Arthas (og alle andra). Til og med Argent Dawn vender tilbake, gjenfødt under Tirion Fordring som Silver Hand.
World of Warcraft: Wrath of the Lich KingWorld of Warcraft: Wrath of the Lich King
I Northrend finner vi en ny variant dverger, Iron Dwarves. Disse gutta holder til i Thor Modan, og skal ikke forveksles med Dark Iron Dwarves.

Wrath of the Lich King kommer ikke til å få horder av nye spillere til å strømme til Azeroth. Derimot tør jeg påstå at nesten alle som spiller World of Warcraft, inkludert de som har tatt seg en pause, kommer til å nyte alt som Northrend har å by på. World of Warcraft har ennå ikke nådd toppen, og jeg tror ikke færre kommer til å spille det på grunn av Lich King. Så bra virker tilleggspakken, tross alt.

World of Warcraft: Wrath of the Lich King
World of Warcraft: Wrath of the Lich King
World of Warcraft: Wrath of the Lich King
World of Warcraft: Wrath of the Lich King
World of Warcraft: Wrath of the Lich King
World of Warcraft: Wrath of the Lich King
World of Warcraft: Wrath of the Lich King
World of Warcraft: Wrath of the Lich King

Relaterte teksterLoading next content