Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
artikler

Gamecube fyller 10 år

Nintendos firkantede legende fyller 10 år i Europa. Vi ser nærmere på en av tidenes beste partyspillkonsoller...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

I en verden for veldig lenge siden, rettere sagt ti år siden, slapp Nintendo sin Gamecube i Europa. Bakgrunnen for å skrive at dette skjedde for lenge siden, er at spillmarkedet har vært gjennom en radikal forandring siden den gang. Gamecube ble sluppet i september i Japan, mens vi i Europa måtte vente i nesten et helt år før vi fikk mulighet til å spille på konsollen.

Slikt kunne ikke hendt i dag. Den gangen, i 2001 hadde verken Ringenes Herre eller Harry Potter blitt vist på kino, og Halo var fortsatt et obskurt spill med Mac-røtter til den enda mer obskure Xbox-en. Dessuten var det bare noen måneder siden Dreamcast hadde kastet inn håndkleet så altfor tidlig.

Dere skjønner hva jeg mener - det var virkelig lenge siden. Ingen snakket om harddisk i konsoller eller nettinnhold. DLC var et ukjent begrep og patchede spill eksisterte ikke. Sonys nyervervede dominans var fortsatt noe nytt, og det var ingen som hadde forventet at Playstation 2 skulle bli den største fremgangen i spillverdenen noensinne. I stedet klaget utviklerne over problematisk maskinvare, og spillene så ikke spesielt bra ut. Det virket med andre ord helt åpent, og Nintendo så sitt snitt til å revansjere deres så langt dårligst selgende konsoll, nemlig Nintendo 64.

Gamecube fyller 10 år
Det rareste med konsollen var helt klart håndtaket på baksiden.
Dette er en annonse:

Selv visste jeg tidlig at jeg ville ha en Gamecube, og det var allerede ved den japanske lanseringen. På det tidspunktet var jeg veldig interessert i den japanske manga-verdenen, og jeg hadde kontakter som kunne skaffe meg en billig japansk Gamecube med tilbehør som minnekort og spill. I 2001 var ikke dette fullt så enkelt som man skulle tro. Spillene var Luigi's Mansion og Super Monkey Ball.

Siden jeg er utdannet elektriker og jobbet hos Ericsson startet av 2000-tallet, så hadde jeg tilgang til det beste verktøyet man kan tenke seg i tillegg til kompetansen som var nødvendig for å modifisere konsollen. En bryter på undersiden sørget for at jeg enkelt kunne velge om konsollen skulle være japansk eller amerikansk. På denne måten kunne jeg nyte japanske spill som aldri kom til vesten, og jeg slapp å vente på at amerikanske spill skulle gjennomgå idiotiske PAL-konverteringer (jeg sa at dette var for veldig lenge siden, ikke sant?) som noen ganger også senket kvaliteten på spillene.

Gamecube fyller 10 årGamecube fyller 10 årGamecube fyller 10 år
Selvom Gamecube ikke gå oss noen av de virkelig store Mario-spillene, så var det nok av morsomme opplevelser sammen med den tynnrøstede rørleggeren.

Med Dreamcast nedlagt var det mange som anså Gamecube som Segas nye naturlige hjem. Selv om Xbox fikk nye spill som Gun Valkyrie og Jet Set Radio Future, valgte Sega likevel å slippe spill som Super Monkey Ball, Sonics spill og Phantasy Star Online til Gamecube. På denne måten gikk den gamle drømmen om en samarbeidskonsoll fra Nintendo og Sega nesten i oppfyllelse.

Dette er en annonse:

Jeg visste selvfølgelig hvordan konsollen så ut før jeg åpnet pakken. I stedet for stilren og svart som Playstation 2, eller bestialsk og svart som Xbox, hadde Nintendo laget en liten lilla boks med små plater som skrek leketøy, og det på et tidspunkt hvor det skulle vise seg å være enden på visa for den tradisjonelle konsollen. Dessuten hadde de satt sammen en håndkontroll som mest av alt minnet om noe fra Fisher-Price.

Gamecube fyller 10 år
Slik ser verdens mest ergonomiske håndkontroll ut. Dessverre var designet også grunnen til at mange spill fra tredjepartsutviklere ble vanskelige å spille.

Nintendo hadde en overordnet tanke med alt de foretok seg. Lastetider skulle unngås, en konsoll skulle være en konsoll, og det skulle være enkelt å spille. Gamecube leverte på alle punktene, og for meg ble konsollen det selvsagte alternativet for partyspilling med kompiser. Så fort sjokket over utseendet hadde lagt seg, viste konsollen seg å være av ypperste kvalitet og håndkontrollen hadde en ergonomisk utforming som ingen enda har overgått. Den føltes som et stykke perfekt formet leire med knapper akkurat de rette stedene.

Selv om Gamecube skulle bli den dårligst selgende konsollen fra Nintendo, så var spillene upåklagelige. De beste kom fra Nintendo selv, men det ble også laget flere veldig gode tredjepartsspill. Der finner vi blant andre det undervurderte Star Fox Adventures, herlige F-Zero GX, originale Viewtiful Joe og Eternal Darkness: Sanity's Requiem. Dessuten var vel Soul Calibur II best på Gamecube?

Gamecube fyller 10 årGamecube fyller 10 årGamecube fyller 10 år
Viewtiful Joe, Resident Evil 4 og F-Zero GX er noen eksempler på veldig pene og underholdende spill som ved lansering var eksklusive og ble laget av tredjepartsutviklere.

Likevel er det Nintendos vågale eksperimenter og morsomme ideer vi husker. Ett av mine beste minner er fra da Nintendo viste frem det første Zelda-spillet, og folk mistet pusten på grunn av grafikken (bare ett år senere var alt byttet ut mot cel-shading). Vågalt, revolusjonerende og fantastisk vakkert. Wind Waker er fortsatt ett av de penest designede spillene jeg har spilt, i tillegg til at det er ett av mine favorittspill i Zelda-serien.

Men det var som partykonsoll jeg minnes Gamecube. Mens jeg nøt episke eventyr på Playstation 2 og kriget på nett med Xbox, så var det foran Gamecuben jeg og mine venner samlet oss hver uke - for nye sammenstøt med en herlig, lokal flerspiller.

Blant høydepunktene husker jeg Naruto: Gekitô Ninja Taisen! 3, et slåssespill fra tiden før Naruto ble noe alle kjente til. Det ble importert fra Japan og spilt sønder og sammen. En annen favoritt var Wario Ware Inc.: Mega Party Games, en frisk samling med minispill som lot en hel gjeng være med og spille sammen. På sitt beste gikk kontrollen fra hånd til hånd mens en Nintendo-helt løp inn i solnedgangen.

Gamecube fyller 10 år
Ganske utypisk for Nintendo solgte de lisensen til Panasonic. De lagde konsollen Q, som i tillegg til å være kompatibel med Gamecube også kunne spille DVD-er, hadde fjernkontroll og et lysende display. Dessverre ble denne luksusmodellen ikke solgt utenfor Japan.

Til tross for en rekke problemer, som alle oppstod fordi Nintendo ville gå sin egen vei (som å bruke mini-DVD-er), så hadde konsollen ytelse som overgikk Playstation 2 og den lå heller ikke så langt bak Xbox. Det var sjelden vi fikk se noe til denne kraften, men takket være at Capcom bestemte seg for å støtte formatet mer enn noen andre med spill som Resident Evil og Resident Evil 4 ble vi vitne til noen av de lekreste spillene til den sjette konsollgenerasjonen.

Gamecube er derfor en konsoll det er verdt å huske, og selv om den ikke lykkes kommersielt var det den som fikk Nintendo til å tenke utenfor boksen. Resultatet ble Nintendo DS, Wii og til slutt Nintendo 3DS. Som partykonsoll er Gamecube fortsatt ubeseiret, og det er ikke så mye annet å gjøre enn å gratulere så mye med 10-årsdagen.

Følg med senere denne uken for Gamereactors topp ti-liste over Gamecube-spill.Loading next content