Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
artikler

Nintendo NX: Alt vi vet (og ikke vet) så langt

Med Wii U bak seg har Nintendo rettet kursen mot fremtiden og den mystisk NX-konsollen. Vi gjør et forsøk på å sortere alle ryktene og rapportene...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Wii U ble en navnmessig og salgsmessig flopp, men bare én generasjon tidligere var Nintendo kongen på haugen. Når det gjelder bærbare konsoller har de fortsatt den samme posisjonen, så vi må på ingen måte avskrive den gamle, japanske traveren. Selv har de i hvert fall ikke gjort det, da de forventer å selge så mye som 20 millioner eksemplarer av den neste maskinen sin, foreløpig kalt NX, i løpet av det første året i salg. Samtidig vet vi ikke så mye om hva NX faktisk er for noe. Det er fort gjort å gå seg bort i rykter og usikre rapporter, og derfor har vi tatt en gjennomgang av rapportene og indikasjonene vi har mest tro på.

Vi vet fortsatt ikke om NX blir en bærbar eller stasjonær konsoll, eller begge deler på én gang. Når det er sagt har den nye Nintendo-sjefen etter avdøde Satoru Iwata, altså Tatsumi Kimishima, forklart overfor Time Magazine at NX ikke er en ny versjon av hverken Wii eller Wii U. Det er heller en helt ny opplevelse:

- As far as NX goes, I've said it's different and obviously a new experience. That being said, I can assure you we're not building the next version of Wii or Wii U. It's something unique and different. It's something where we have to move away from those platforms in order to make it something that will appeal to our consumer base, forklarer Kimishima.

Nintendo NX: Alt vi vet (og ikke vet) så langtNintendo NX: Alt vi vet (og ikke vet) så langt
Wii U klarte aldri å leve opp til forløperen...
Dette er en annonse:

Det høres med andre ord ut som Nintendo skal gå bort fra budsjettkonsollene, selv om enkelte rapporter antyder at NX vil ha svakere ytelse enn Playstation 4. Hvis dette er tilfelle betyr det at Nintendo er beredt på å utvikle de fleste spillene selv, uten hjelp fra tredjeparter. Samtidig finnes det rapporter på det stikk motsatt, altså at konsollen blir veldig kraftig. Rykter og motrykter. Selv tror jeg en mellomting er mest sannsynlig, da en konsoll med omtrent de samme spesifikasjonene som PS4 og X1 vil gjøre det enklere for andre utviklere å omfavne konsollen. Det motsatte skjedde med Wii U, og jeg tror Nintendo har lært av dette.

Om ikke like sterk holder jeg faktisk en knapp på at Nintendo gjør NX hakket hvassere enn konkurrentene. Noen spillere er veldig lojale, men de fleste trekkes mot konsollen som gjør det best. Hvis Red Dead Redemption 2, Borderlands 3 og Bioshock 3 kjører klart bedre på NX, tror jeg mange kommer til å vende tilbake til Nintendo uansett hva de måtte si i dag. Med støtte fra tredjeparter tilbake vil Nintendo ha alt de trenger, da deres egne spill fortsatt forbindes med kvalitet.

Noe jeg derimot har lite tro på er at Nintendo skal kaste seg på Virtual Reality-bølgen. Mens konkurrentene har omfavnet VR holder nemlig Nintendo-toppene fast ved at slike opplevelser egentlig ikke er så morsomme som man skal ha det til. Den amerikanske Nintendo-sjefen Reggie Fils-Aime var tidlig ute med dette standpunktet, og han fikk siden støtte fra Mario-skaper Shigeru Miyamoto. Sistnevnte synes VR ser fryktelig ensomt ut.

Nintendo NX: Alt vi vet (og ikke vet) så langt
Nintendo har brent seg på VR tidligere...
Dette er en annonse:

Mens vi er inne på VR passer det å nevne at mange ser på en eventuell NX-lansering i 2016 som en dårlig idé, nttopp fordi den vil bli begravd av VR-headsetene. Personlig tror jeg det stikk motsatte. Hvis for eksempel Sony hadde droppet VR og heller brukt alle resurser på spennende storspill, tror jeg dette hadde vært mye vanskeligere å konkurrere mot for Nintendo, enn mot et headset som ifølge rapportene vil koste minst 4000 kroner.

Som vi var inne på har mange luftet tanken om at NX blir en bærbar og en stasjonær konsoll på én og samme tid, eventuelt som en slags videreutvikling av tabletkontrolleren til Wii U. Veldig mange, faktisk. I et slik scenario blir det mindre interessant å snakke om konsollens krefter målt opp mot PS4. I stedet bør man ta for seg Nintendos forholdsvis nybakte satsing på smarttelefonene.

Knyttet til dette er det to teorier som går igjen. Den ene går på å bruke mobile enheter som utstyr til konsollen, eksempelvis som en erstatning for Gampaden til Wii U. Den andre går på å bygge plattformen rundt de mobile enhetene. Hvis den neste bærbare konsollen til Nintendo skal kunne konkurrere med smarttelefoner vil den bli svært kostbar. Derfor er det mange som har tro på tanken om en konsoll som heller omfavner telefonene og nettbrettene og utnytter seg av prosessorkraften deres. En slik ordning ville vært veldig fremtidsrettet, ettersom NX-systemet da vil få bedre ytelse etterhvert som mobilene blir kraftige. Det vil også være mulig å koble alt sammen til en TV, og dermed danne en stasjonær spillopplevelse. Når det er sagt finnes det ingen garanti for at NX faktisk blir en slik hybrid mellom bærbar og stasjonær, men det er definitivt en spennende tanke.

Nintendo NX: Alt vi vet (og ikke vet) så langt
Er dette den neste Nintendo-håndkontrolleren?

Et annet omdiskutert tema er behovet for fysiske disker. Utviklingen går unektelig i retning av den digitale sfæren, så spørmålet er hvorvidt det er for tidlig eller ikke å gjøre overgangen. Selv klarer jeg ikke å bestemme meg helt, men tenker i hvert fall at de fysiske formatene bør kunne gjøres mindre plasskrevende. Det går utmerket an å plassere et spill på et SD-kort for eksempel, som tross alt er mye mindre enn en blu-ray.

Mens mange stiller seg tvilende til de fysiske diskene er det paradoksalt nok ingen som vil skilles fra Amiibo-figurene. At de populære figurene skal tas med videre til NX-systemet er blant de få tingene vi kan være bombesikkre på, og selv forventer jeg heller mer Amiibo-funksjonalitet enn mindre.

Som du skjønner er det fortsatt veldig mange spørsmålstegn knyttet til NX, og det er nok gjort med vilje. Med Wii U annonserte Nintendo konsollen over et år før den ankom, og selv om forvirring rundt navnet og selve maskinen også bidro, var dette én av grunnene til at hypen døde ut. Det viktigste jeg tar med meg videre mot NX-annonseringen er at tredjeparter som EA allerede er innstill på å lage NX-spill i fremtiden, og det samme gjelder tungvektere som Bandai Namco og Square Enix. Samtidig viser Nintendos mål om å selge 20 millioner konsoller på bare ett år, at ambisjonene på ingen måte har forsvunnet fra selskapet. De har tro på NX, og jeg er i hvert fall veldig spent på å finne ut hva konsollen dreier seg om.

Nintendo NX: Alt vi vet (og ikke vet) så langt
Én ting er sikker, Amiibo-figurene har kommet for å bli.


Loading next content