Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
artikler

Playstation 4 Pro - Ett skritt frem eller to tilbake?

Vi innrømmer det lett. Vi er usikre på hva PS4 Pro vil ha å si for spillbransjen. Sonys nye Playstation-modell har nemlig både styrker og svakheter...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Etter mye venting var det gjort. Under Playstation Meeting-arrangementet i New York presenterte Sony fremtidsplanene sine, og vi fikk vite at Playstation Neo egentlig heter Playstation 4 Pro. De startet imidlertid med den nye, noe slankere "Slim"-modellen, som skal erstatte modellen som har vært i salg siden 2013. Denne har samme maskinvare og ytelse som tidligere, men den har støtte for HDR-grafikk (High Dynamic Range). Til forskjell fra Microsofts Xbox One S takler den derimot ikke videoavspilling i 4K, og den optiske lydutgangen er fjernet.

HQ

Den største skuffelsen var imidlertid den marginalt endrede håndkontrolleren. Joda, den har fått en lysstripe på forsiden nå, i øvre kant av touchflaten slik at man faktisk ser den, men Sony har ikke fikset det største problemet. Batteritiden har fra dag én vært kritikkverdig, og det var skuffende at ikke den nye modellen ikke bedrer dette.

Samtidig var det tross alt ikke PS4 Slim vi var spente på å se, og Sony drøyde ikke så lenge før de gikk videre til hovedretten. I forkant hadde vi kjent den som Playstation "Neo". Mannen bak PS4, Mark Cerny, tok til scenen og fortalte at det endelige navnet er Playstation 4 Pro.

Dette er en annonse:
Playstation 4 Pro - Ett skritt frem eller to tilbake?
Sony har endelig innsett at lys på oversiden av kontrolleren er enklere å se enn lys på forsiden. Nå gjenstår det å se om stripa blir et irritasjonsmoment eller en fordel.

Vi kunne dermed slå fast at konsollen tilhører samme familie og generasjon som PS4, og ikke er det man kan kalt en Playstation 5. Det store salgsargumentet til PS4 Pro er at konsollen vil kunne kjøre visse filmer og spill i 4K-oppløsning. Cerny forklarte også hvordan HDR muliggjør mye sterkere farger, mørkere sortnivåer og mer blandet lys. HDR kombinert med 4K vil forbedre opplevelsen og gi en visuell opplevelse vi aldri har sett maken til, var budskapet fra Cerny.

For å kunne utnytte luksusen trenger du dog en TV som støtter 4K og HDR, og dette er noe de færreste husholdninger kan skryte av i dag. Sony fortalte at PS4 Pro har fordeler som også kommer spillere med vanlige HD-skjermer til gode, men de var ganske vage med detaljene rundt dette.

HQ
Dette er en annonse:

Actionspillet Paragon ble så vist frem med forbedrede lyseffekter, før en teknisk oppgradert utgave av Middle-earth: Shadow of Mordor fant veien til storskjermen. Cerny forklarte samtidig at utviklere står fritt til å gjøre hva de vil med den ekstra ytelsen Playstation 4 Pro har under panseret. Selv skal naturligvis Sony utnytte hestekreftene til fulle, og de planlegger dessuten Pro-oppdateringer til "et halvt dusin" av deres egne, allerede utgitte spill. Det samme skal også en rekke tredjeparter gjøre for sine største lanseringer.

Til å begynne med tenkte vi at PS4 Pro er en oppgradering som kan bli aktuell for oss etter lanseringen i november, men tvilen kom etter hvert synkende. Er dette nok til å kjøpe helt nye konsoller og bli kvitt de gamle? Få av oss har TVer som takler 4K og HDR og ytelsen vi så fra arrangementet var langt fra det mest imponerende vi hadde sett noen. For oss så det ut som GPUen, altså grafikkortet, er komponenten som i hovedsak har blitt forbedret her. Den øvrige arkitekturen forblir den samme, og oppgraderingen er dermed ikke på langt nær like omfattende som den Microsoft planlegger med Project Scorpio til neste høst. Deres konsoll vil yte 6 teraflops, mot 4,4 for PS4 Pro. Dette tilsvarer en forskjell på over 40 prosent.

Playstation 4 Pro - Ett skritt frem eller to tilbake?
Med Rise of the Tomb Raider vil PS4 Pro-spillere få valget mellom bedre oppløsning, bedre bildeoppdatering eller bedre grafikk.

En annen hake er at PS4 Pro ikke er den ultimate 4K-maskinen i ordet rette forstand. Den har nemlig ikke et drev som takler 4K-Blu-ray-disker. Selv den teknisk underlegne Xbox One S har dette, mens Playstation 4 Pro bare kan streame 4K-video fra kilder som Youtube og Netflix. Og har du først en 4K-TV er det trolig en smart-TV med egne apper for begge disse.

På den mer positive siden er prisen Sony krever for Playstation 4 Pro overraskende hyggelig. Den koster ca. 4200,- kroner de fleste steder, og den skal slippes allerede den 10. november. Dette forspranget kan bety mye i kampen mot Microsoft, selv om vi ikke er blåst av banen av PS4 Pro foreløpig. Legger man til at Sony allerede har et solid forsprang på rivalen, og at løse rykter snakker om en PS5-konsoll allerede på høsten i 2018, blir det enda vanskeligere å se for seg at tendensene skal snu i denne generasjonens konsollkrig.

HQ

Likevel er vi overrasket over hvor rotete denne annonseringen fremstår sammenlignet med tidligere. Hele denne generasjonen har jo Sony vært de som visste akkurat hva de skulle tilby for å blidgjøre spillerne, uten Kinect, DRM eller annet tullball. Nå fremstår de heller som noe paniske, og vi mistenker at Pro-maskinen ble født for å gjøre det enklere å sikre Virtual Reality-spilling av skikkelig kvalitet til konsoll. Vi reagerer også på at de lot seg skremme av Microsoft's Scorpio-annonsering på E3, men til syvende og siste annonserte de likevel den samme maskinen som ryktene snakket om i forkant av messen. Tilsynelatende har de ikke gjort allverden av endringer mellom da og nå.

Å skulle trekke noen konklusjoner om hvorvidt PS4 Pro vil være verdt en oppgradering, er likevel ikke noe vi ønsker å gjøre på dine vegne. Det er en avgjørelse du må ta selv, men vi kan komme med en oppsummering. Sonys nye linje involverer en "slim"-konsoll som de ikke kaller slim, samt en ny kraftpakke som takler 4K-spilling og video-streaming. Hvor mye penere eller bedre spillene blir til PS4 Pro er opp til utviklerne å bestemme, men det er grunnlag for å tro at i hvert fall VR-spillene vil klare seg bedre på Pro-konsollen.

Hvis du ikke allerede har en Playstation 4 er prisforskjellen såpass liten at det logiske valget blir Pro-variantene, men har du allerede en original konsoll stående blir vurderingen tøffere. Selv skal vi vente med Playstation 4 Pro til vi vet mer om hvordan spillene fungerer på Pro sett opp mot grunnmodellen. Det er på mange måter der kampen skal kjempes.

Playstation 4 Pro - Ett skritt frem eller to tilbake?


Loading next content