Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
artikler
Pokémon Go

Pokémon Go for dummies

Skjønner du ingenting av Pokémon Go, mobilspillet som har nådd forsiden til internasjonale aviser? Spillet alle snakker om? Her er grunnkurset...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Hva er dette spillet som er på alles lepper om dagen? Det er egentlig såre enkelt. Pokémon Go er et mobilspill du kan laste ned gratis til både Android og iOS. Det er ikke lansert i Norge ennå, men det kommer snart, og du kan uansett skaffe det med litt trikserier (finn fremgangsmåten her). I Pokémon Go bruker du "augmented reality" for å finne Pokémon-figurer i verdenen rundt deg. På godt norsk betyr det at du hovedsakelig ser den virkelige verdenen på mobilskjermen din (ved hjelp av kameraet), men også noen dataanimerte elementer som overlapper visse deler av den.

Mens du lufter hunden kan du altså finne Pokémon-figurer ventende på deg langs veien. Eller i parken. Eller på vei til jobben. Ja i grunnen hvor som helst.

Les også: GRs Pokémon Go-Guide: 16 hete tips

Ellers dreier spillet seg om det samme som Pokémon alltid har handlet om. Man fanger figurene, og kan slåss med dem hvis man vil. I god, gammel Pokémon-stil kaster du en dataanimert ball på dem for å fange dem. Disse kalles Poké-baller. I tillegg til dette finnes det også såkalte Gyms, hvor konkurransene mot andre folks lommemonstre finner sted. Målet ditt er i hovedsak å fange alle Pokémon som finnes der ute, og bli den beste treneren i verden.

Dette er en annonse:

Dette er det grunnleggende konseptet Pokémon startet med for 20 år siden. Derfor har vi nå spillere fra 5-40 år som vandrer rundt i bymiljøet og fanger lommemonstre - en samlende aktivitet vi knapt har sett maken til tidligere. Men alt er ikke akkurat som før. La oss derfor gå nærmere inn på områdene der Pokémon Go skiller seg ut.

Pokémon Go

Som i de originale spillene må du første skape deg et trenernavn. Siden spillet allerede har over 10 millioner brukere er sjansen stor for at du ikke kan bruke ditt ekte navn eller Ash Ketchum, altså hovedpersonen fra Pokémon-seriens barndom.

Deretter skal du bestemme hvordan karakteren din, som vises på kartet, skal se ut. Du har nokså få tilpassningsmuligheter, men dette er i grunn ikke så farlig. Du vil mest sannsynlig ikke se så mye på karakteren din etter denne prosessen.

Dette er en annonse:

En du derimot ser oftere er starter-Pokémonen din. Som tilfellet er i Pokémon Red og Blue kan du i utgangspunktet velge mellom Bulbasaur, Charmander og Squirtle. Utvikleren Niantic Labs har imidlertid ikke glemt Pokémon Yellow, og liker du ikke gress-, ild- eller vann-Pokémon er det faktisk mulig å starte med seriens ikoniske Pikachu. Når Professor Willow viser deg kartet med tre starter-Pokémons kan du velge å gå vekk fra dem. De fire første gangene du gjør dette vil de samme tre bare dukke opp igjen like foran deg, men den femte gangen vil vår gule venn dukke opp også. Da trenger du bare å gå i kamp mot han så er du ett steg nærmere å være en kopi av Ash.

Pokémon Go

Eller, "gå i kamp" blir feil å si. I Pokémon Go trenger du nemlig ikke å bryte ned helsemåleren til de vesenene før du kan fange dem. I stedet må du bare kaste mange nok Poké-baller på dem. Dette gjør du enkelt ved å sveipe fingeren over skjermen når en farget ring kommer rundt motstanderen din. Foreløpig er det uklart akkurat når man skal kaste ballen for å ha størst mulighet for å lykkes, men mange hevder at sjansen er størst når sirkelen er så liten som mulig. Nintendo har lovet å forklare dette nærmere om kort tid.

Etter å ha fanget den første lille røveren starter det virkelige eventyret. Da vil spillet bruke GPS-en i mobilen din til å danne et kart av området du befinner deg i. Om du ikke har en Pokémon i nærheten vil du bare se noen gresstuster som beveger seg litt lengre unna. Samtidig vil du nederst til høyre se hvilke tre Pokémon som er nærmest deg. Er de relativt nærme vil det være ett fotspor under dem, litt lengre unna to, og lengst unna tre. Uansett må du sette kurs i retning av en av disse gresstustene, og her snakker vi altså om en fysisk vandring med bena dine.

Når du har kommet deg nærme nok vil det til slutt dukke opp en Pokémon på skjermen din. Kanskje finner du rakkeren i en interessant kontekst? Vi har sett bilder av en Rattata snerre mot en politimann, en Charmander som sitter i en stol, og mye mer. Poenget er imidlertid å fange lommemonsteret, og det første du må gjøre er å trykke på det. Dermed starter kampen som foreløpig kun dreier seg om flaks. Det skal bli interessant å se hvordan dette aspektet forandrer seg med tiden. Etter å ha fanget det som forhåpentligvis er en sjelden luring får du også litt erfaringspoeng og kanskje noen andre ressurser. Det finnes flere forskjellige typer ressurser i spillet, men la oss ta én ting om gangen.

Pokémon Go

Det nærmest du kommer gode, gamle Pokémon-kamper er i såkalte "gyms". Disse kan du ikke gå inn i før du når level fem, og har valgt hvilken gruppe du vil være medlem av: Valor (rød), Mystic (blå) eller Instinct (gul). Etter å ha gjort dette kan du delta i kamper, og her handler alt om hvor høy "combat power" dine utvalgte Pokémon har, samt hvilken Pokémon-type de er. Som vanlig vil nemlig gress-Pokémon være svake mot ild-Pokémon, vann være sterke mot ild, osv.

Når kampen starter handler det dog bare om å berøre skjermen. For å gjøre et vanlig angrep trykker du raskt på motstanderen. For å gjøre et spesialangrep holder du fingeren på motstanderen når spesialmåleren er full. Fienden står selvsagt ikke stille, og for å unngå angrepene deres sveiper du bare fingeren over skjermen like før de angriper.

Dette er de grunnleggende delene spillet, men det er også mer. Har du noen kjente landemerker i nærheten av deg kan disse være såkalte Pokéstops. Trykker du på det vil du få flere Pokéballer, Pokémon-egg (som du må bære med deg en bestemt avstand før vesnene på innsiden klekker ut) og ressurser du trenger for å gjøre deg selv og dine Pokémons sterkere. Du får altså mer erfaringspoeng for å bevege deg rundt og utforske forskjellige steder, enn for kampene.

Pokémon Go

Pokémon Go bygger altså på et ganske simpelt konsept sammenliknet med mange andre spill, så hvorfor har dette blitt så utrolig populært?

Vel, for det første er det gratis. Ordet gratis får de fleste til å åpne øyne og ører. Hva har man å tape, og hvor kult hadde det ikke vært å bli den første i verden som fanger alle Pokémon-typene i hele spillet? Med tanke på interessen rundt spillet kommer vedkommende til å få mye oppmerksomhet, og tillegg har Pokémon et flott sosialt aspekt for spillere flest.

- Hvilke Pokémon har du fanget? - Hvor fant du dem? Å dele en hobby eller glede med andre gir aktiviteten ekstra underholdningsverdi. Kanskje leter du og vennegjengen etter ulike Pokémon mens dere får minner for livet? Pokémon Go har utvilsomt noe ved seg som vekker veldig manges interesse.

Hvor lenge suksessen vil vare er vanskelig å si, men inntil videre har altså hele verden Pokémon-feber. Nintendo, som har slitt de siste årene, kan endelig sole seg i en suksesshistorie, og har du egentlig noe å tape på å teste ut spillet alle er hekta på?

Vi forventer at den norske lanseringen av Pokémon Go er rett rundt hjørnet. Det eneste Niantic Labs venter på er at serverparken deres skal bli sterk nok til å tåle enda mer trafikk, ettersom spillet deres slo an langt mer enn noen turte å håpe på.

Pokémon Go
Det kan være vanskelig å la mobilen ligge noen ganger...

Relaterte tekster

6
Pokémon GoScore

Pokémon Go

ANMELDELSE. Skrevet av Terje Mardon Kello

Terje tok jobben med å anmelde det største sensasjonsspillet vi har sett i nyere tid, kanskje noen sinne. Men er egentlig Pokémon Go så bra som populariteten antyder?

0
Alola inntar Pokémon Go i morgen

Alola inntar Pokémon Go i morgen

NYHET. Skrevet av Silje Marie Ruud Slette

I går var den årlige Pokémon Day og i den forbindelse hadde The Pokémon Company litt nytt å dele. Selv om annonseringen av 9. generasjon lett er den største nyheten fra...Loading next content