Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
artikler

Reaksjon: Nintendo lider av homofobi

Tomodachi Life vil denne sommeren la deg leve et fantastisk liv med din Mii. Men kun hvis du er heterofil...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Til sommeren kommer det japanske spillet Tomodachi Life, et spill som handler om livet, til Nintendos 3DS. Der vil du kunne danne vennskap og forhold med andre ved å bruke din Mii. Du vil også kunne skaffe deg en kjæreste og til slutt gifte deg. I hvert fal så lenge du er heterofil.

Det er den siste delen som har fått engasjerte i USA til å lage en underskriftskampanje for at Nintendo burde inkludere ekteskap mellom to av samme kjønn. Underskriftskampanjen er velskreven, gjennomtenkt og forlanger ingenting. De kommer kun med et ønske om at Nintendo burde inkludere muligheten.

Vi skriver nå år 2014, og verden har begynt å forstå at homorettigheter er menneskerettigheter. Flere spillselskap har dessuten også åpnet øynene for dette. Electronic Arts er blant de spillselskapene i verden som lenge har slåss for homofiles rettigheter. De har flere spill som inkluderer homofile romanser, deriblant Dragon Age, Mass Effect, Star Wars: The Old Republic og Sims-serien. Derimot vil du i Tomodachi Life, et spill om livet, ikke kunne danne forhold med noen andre enn med de av motsatt kjønn.

I en pressemelding til AP, hadde Nintendo følgende å si om underskriftkampanjen og sakens kjerne når det kommer til homofilt ekteskap i spillet.

Dette er en annonse:

- Nintendo never intended to make any form of social commentary with the launch of Tomodachi Life. The relationship options in the game represent a playful alternate world rather than a real-life simulation. We hope that all of our fans will see that 'Tomodachi Life' was intended to be a whimsical and quirky game, and that we were absolutely not trying to provide social commentary.

- The ability for same-sex relationships to occur in the game was not part of the original game that launched in Japan, and that game is made up of the same code that was used to localize it for other regions outside of Japan.

Reaksjon: Nintendo lider av homofobi
Iwata og Miyamoto er jo ganske søte sammen.

Personlig har jeg et stort problem med måten de fremlegger sin forklaring på hvorfor dette ikke ble inkludert. Å si at de ikke "mente" å gjøre en sosial kommentar har ingenting med saken å gjøre. Man trenger ikke "mene" å lage en sosial kommentar, det gjøres ved å faktisk ta de valgene man tar. Dette ser ikke Nintendo ut til å forstå.

Dette er en annonse:

Ved å ikke inkludere homofile romanser, har de i essensen sagt at heterofili er normen, altså det som er normalt. For et selskap som Nintendo, som faktisk strever etter å være inkluderende på mange fronter, så gjør de en utrolig dårlig jobb ved å inkludere homofile, lesbiske og andre skeive i sine spill. Hvem husker vel ikke reklamene for Wii hvor til og med bestemor ble med på moroa? Wii var for alle. Og Nintendo ville at folk skulle vite det. Altså, alle er inkludert.
Ja, jeg setter det kanskje på spissen ved å si at de to tingene kan sammenlignes her, men for meg bygger det hele på en holdning Nintendo ofte har når det kommer til saker som dette. Det er ikke første gangen Nintendo har blitt kritisert for å bygge på stereotyper og lignende. Når de ble kritisert for "damsel in distress"-syndromet som mange av spillene deres følger (en sterk mann skal redde en svak kvinne, som lenge har vært historien til både Zelda og Mario), så har svaret vært noe sånt som dette: "Vi mente det ikke sånn."

Reaksjon: Nintendo lider av homofobi
Dette er normalen. Alt annet er unormalt.

Hele responsen er både taktløs, nedsettende, intolerant og provoserende. De normaliserer det å nekte en menneskelig rettighet til store deler av verdensbefolkningen. De skyver en problemstilling som utrolig mange voksne og ikke minste unge sliter med hver eneste dag. Å bli sett på som et utskudd, en biologisk feil, at man rett og slett er unormal om man ikke følger normen og liker de av motsatt kjønn.

En slik respons bygger faktisk på systematisk og institusjonell homofobi som verdenssamfunnet, til og med i 2014, fortsatt sliter med. For et selskap som er så stort som Nintendo, som har så stor innflytelse, spesielt på unge mennesker, vil jeg påstå at de må ta dette mer seriøst enn de gjør. I hvert fall mer seriøs enn denne nedlatende tonen de viser i meldingen til AP.

Reaksjon: Nintendo lider av homofobi
Man kunne inngå homofilt ekteskap i den japanske versjonen, men det var før de fjernet "feilen".

Føler det blir utrolig ironisk at et selskap sier de ikke prøver å gi en sosial kommentar, ender opp med å levere nettopp det ved å lage et spill hvor menn og kvinner er de eneste som kan gifte seg med hverandre. Og mest ironisk av alt, det var en bug i den japanske utgaven av spillet som tillot romanse mellom to menn, men dette ble fjernet i en oppdatering.

Virkelig, Nintendo?Loading next content