Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
artikler

Tre nye konsoller på E3?

Om bare syv uker er det nok en gang duket for E3, og årets messe later til å bli den mest spennende siden 2005. Får vi se tre nye konsoller?

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Det er faktisk bare én og en halv uke siden jeg skrev om en potensiell dunderoverraskelse fra Microsoft, der jeg spekulerte i hvorvidt de skal vise frem en ny Xbox på årets E3. Et av argumentene jeg presenterte som det viktigste for at dette skal skje var at Nintendo avslører en ny konsoll på messen. For disse elektronikkgigantene har så visserlig god kontroll på hverandre, det er det ingen tvil om. Ingeniører ansettes og sparkes, man forhandler med samme komponentselskap, utviklere kommer og går - pluss at det selvfølgelig sladres ivrig bak kulissene.

Microsoft (og dermed også Sony) vet antakelig allerede om Nintendo skal eller ikke skal vise en ny konsoll. Og på fredag ble den store bomben sluppet... røslige, vidløftige herrer sto på rekke og rad for å forklare alt de vet om den nye Wii. Situasjonen minnet litt om den Sony opplevde med PSP 2, der alle visste masse om konsollen før Sony omsider tok bladet fra munnen.

Det virker (akkurat som jeg tidligere har gjettet, for å skryte litt) som at Nintendo skal satse på en kraftigere konsoll enn HD-tvillingene. Akkurat hvor mye kraftigere kan vi såklart diskutere, men det er visstnok nok til at vi merker det på grafikken. Noe som egentlig ikke er en prestasjon. Jeg har sagt det før, men det fortjener å nevnes igjen: Playstation 3 og Xbox 360 har blitt gamle.

Tre nye konsoller på E3?
I høst slippes oppfølgeren til PSP. Da vil det eksistere en bærbar konsoll på markedet som er like kraftig som de stasjonære. Og Iphone 5 eller Ipad 3 kan meget vel bli enda kraftigere. HD-tvillingene er enkelt og greit foreldet.
Dette er en annonse:

Per nå er Nintendo Wii så vidt kraftigere enn de beste mobiltelefonene. Jeg tror likevel ikke Nintendo vil velge å legge seg en hel generasjon foran HD-tvillingene. De velger mest sannsynlig en mellomting. Ikke "high end", men nok til å si at det er den kraftigste konsollen av dem alle. Dermed kan de også operere med lave priser. I hvert fall relativt.

Nintendo stiller seg motvillige til å selge med tap, så de vil selvfølgelig sørge for at gevinsten sikres fra dag 1. Det som kommer til å gå utover Nintendos lommebok i denne omgang, er håndkontrollen. De gjør i god tradisjon noe helt for seg selv, håndkontrollen blir levert med en 6" trykkfølsom skjerm. Hvilket faktisk er ganske stort.

Man behøver ikke å være noe geni for å skjønne hvilke muligheter dette bringer med seg. Her kan man se for seg utstyrlister til rollespill for kjapt og smidig bytte av våpen eller magi, kanskje små kart i spill som Grand Theft Auto (med enkel rotering og zoom), eller kikkertsikte når man er snikskytter i Call of Duty, der siktekornet beveges ved hjelp av den innebygde gyrofunksjonen - som sies å være mer presis enn Move. Hvem vet, kanskje det også blir din neste Pip-Boy i neste Fallout.

Tre nye konsoller på E3?
NNintendo er i sin egen klasse når det gjelder nyskapning, men faktum er at Sega allerede har utforsket ideen. Å ha en skjerm på håndkontrollen var noe Dreamcast opererte med da konsollen ble sluppet i Japan, 1998. Den kunne til og med tas med på farta og brukes som portabel spillkonsoll.
Dette er en annonse:

Genialt i seg selv, men ikke noe man ikke forventer fra Nintendo, som alltid later til å dekke behov vi ikke visste at vi hadde. Det loves dessuten nok en omfattende hemmelighet som enda ikke har lekket, det hele er veldig kryptisk. Hva skal man tro om alt dette? Jeg tror faktisk på alt sammen. Det er for detaljert, for gode kilder og for mange kilder til å tro noe annet, og informasjonen er ikke like svevende som den vi ofte pleier å få servert rundt ny maskinvare.

Det er bare å regne med en ny konsoll på E3 altså. Og nå blir det spennende. For en prisbevisst, nyskapende konsoll fra Nintendo, som dessuten blir den kraftigste, vil oppmerksomheten fra de mest hardbarkede spillerne stige i takt med teknologien. Denne gangen vil jo ikke konsollens gimmick spenne ben på tradisjonelle spill, slik Wii-fjernkontrollen hadde en tendens til å gjøre. Alle multiplattformspill vil fungere 100 prosent på Nintendos konsoll, pluss enda litt til. Regn med at sultne og kreative kodere vil dra nytte av dette.

Kort sagt foreligger det en hyggelig sjanse for at det er Nintendos neste dings du skal satse på om du vil ha den beste versjonen av Elder Scrolls V: Skyrim, Grand Theft Auto V, Battlefield 3, Assassin's Creed 3, Final Fantasy XV og Bioshock Infinite.

Tre nye konsoller på E3?Tre nye konsoller på E3?
At spill som Elder Scrolls V: Skyrim og Bioshock Infinite kommer til å ta seg best ut på en ny Nintendo-konsoll kan vise seg å være sant.

Risikoen for dette er hyperekspress til slakterhuset. Sony har nettopp nådd 50 millioner solgte eksemplarer av Playstation 3, hvorav forgjengeren på samme tid lå på 100, og det går fortsatt tregt. Microsoft nådde 50 millioner ved nyåret og ligger noen ynkelige millioner foran. Det er så visst bedre enn den opprinnelige Xbox-en, men på samme tid har også konsollen vært på markedet ett år lenger enn Playstation 3. Noe skred utenfor de engelsktalende landene er det ikke snakk om, såfremt Kinect ikke dro med konsollen på et trampolinehopp (dette får vi svar på til uken, når Microsoft offentliggjør kvartalsrapporten.)

Nintendos konkurrenter er med andre ord ikke spesielt sterke. Hva er det mest interessante for den gemene hop, mon tro? To pensjonister med best før-dato i nakken eller en helt ny konsoll med innovative funksjoner, som også blir den teknisk beste? Nintendo er i tillegg markedsleder når det gjelder spill for alle, en garanti for foreldre som ikke bare foretrekker pedagogiske spill, men spill som ikke forsøker å selge på sex og vold, spill som kan nytes av alle, uavhengig av alder og interesse. Et klart fortrinn.

Dette vet Microsoft og Sony. Det var også derfor jeg nevnte dette i forrige artikkel. Med tanke på hvor dørgende stille det er fra Microsoft sin side akkurat nå, er det faktisk ikke umulig å anta at det vil dukke opp ny konsoll på E3 også fra denne kanten. Xbox 360 ble vist frem på E3 i juni og dukket opp i butikkene november samme år. Rask start.

Tre nye konsoller på E3?
Xbox 360 ble avslørt på E3 i 2005 og ble lansert knapt et halvt år senere. Mange mener at ryktene om ny maskinvare er usannsynlig, men Microsoft har blitt flinkere til å hysje ned slikt. Det var for eksempel få som trodde at ryktene om en Xbox 360 Slim var sanne.

Nå sier jeg ikke at det kommer en ny Xbox 360 i år, men det er langt ifra utenkelig. Vi har for eksempel enda ikke fått se Gears of War: Exile. Vi har ikke fått se Kingdoms. Vi har ikke fått se Halo: Combat Evolved-nyversjonen. Kanskje til og med Gears of War 3 slippes i to versjoner, én til hver konsoll. Slik var jo løsningen til Nintendo med Zelda: Twilight Princess, som ble sluppet synkront til Gamecube og Wii. Og la oss ikke glemme at 343 Industries i flere år har jobbet med noe nytt. Et sterkere eksklusivt spill for å lokke til seg publikum enn Halo 4 er vanskelig å se for seg.

Spekulasjoner, men det føles i høyeste grad som om det foregår noe muffens hos Microsoft. Og som jeg skrev tidligere, forgjengeren trenger ikke være ved veis ende. Xbox 360 kan leve side om side med en eventuell Xbox 720, og Kinect blir garantert med videre til den nye generasjonen. Dette tar oss med videre på listen. Det er Sonys tur.

De har hatt det vanskelig med Playstation 3 denne generasjonen, med tanke på at tredjepartsutviklere har favorisert Xbox 360 på et nesten urettferdig vis. Mange hevder at Playstation 3 er den kraftigste konsollen, og de eksklusive spillene til konsollen er definitivt de peneste, men samtidig har det vist seg at 90 prosent av tredjepartsspillene er penere til Xbox 360. Man får enkelt og greit flest pene spill til 360, noe som videre har ført til at de mest grafikkbevisste heller har valgt Microsofts konsoll.

Tre nye konsoller på E3?Tre nye konsoller på E3?Tre nye konsoller på E3?Tre nye konsoller på E3?
Mass Effect 2, Red Dead Redemption, Bulletstorm og Crysis 2 er fire eksempler på grafikktunge spill myntet på et vestlig publikum som så merkbart bedre ut til Xbox 360 - dette takket være forspranget Microsoft fikk i sitt første år, og som Sony nok vil jobbe hardt for å forhindre til neste generasjon.

Skulle Microsoft etter seks år med fordobling av salgstallene sine, slippe en ny konsoll og få nok et forsprang på Sony, kan det se stygt ut for Playstation 4. Sony har fortsatt ikke tatt igjen 8-millionersforspranget som Microsoft etablerte i Xbox 360-ens første år.
Dette kan man naturligvis ikke tillate. Viser Nintendo og Microsoft en ny konsoll på E3, ja, da vil også Sony gjøre det. Sony ligger lengst bak i utviklingen av sin neste konsoll og er det selskapet som aller minst vil bytte. Playstation 3 har bare utgjort kostnader for Sony, som først i fjor begynte å tjene penger på konsollen. Blir den utskiftet allerede i år eller neste, er det bare å slå fast at Playstation 3 ble en økonomisk flopp som førte til tap av to tredjedeler med markedsandeler og medførte enorme utgifter som aldri ble gjort opp for.
Det er nok likevel det sunneste valget om alternativer er å ture videre med en konsoll som kommer til å være helt uaktuell og forsvinne mellom de to største konkurrentene. Hver tapte kunde blir vanskelig å vinne tilbake. Hvor mange av dere lesere er det for eksempel som byttet fra Playstation 2 til Xbox 360 og dermed ble tro mot Microsoft istedenfor Sony?

Tre nye konsoller på E3?
Hideo Kojima har alltid hatt et godt øye til Sony og det er uten tvil blant Playstation-eierne man finner seriens største fans. Det er sannsynlig å tro at et av lanseringsspillene til Playstation 4 vil involvere Metal Gear Solid.

Slik fungerer kunder. Man kjøper gjerne jeans av samme merke som man allerede har, kjøper bil fra samme produsent og når man skal velge smør i dagligvarebutikken ender det som regel i noe fra samme meieri. Her vil ikke Sony havne. Og tenk bare hvilket mellomgulvsslag det blir for PSP 2 å havne i skyggen av to nye konsoller. All bra PR forsvinner som dugg for solen.

Nettopp derfor er det realistisk å tro at Playstation 4 vil avsløres på E3, hvis Nintendo og Microsoft gjør det samme. Kanskje ikke selve konsollen, men i det minste trailere (Metal Gir Solid 5 og Gran Turismo 6 hadde ikke vært helt feil?) konsepter (ny onlinetjeneste, for eksempel) og kanskje litt info om hva de ønsker å oppnå med den nye maskinvaren. Bare for å la folk vite at den eksisterer og er på vei, for å forklare fansen at de bare kan slappe av og ikke bør satse på konkurrentene.

Sony viste Playstation 3 på E3 2005. Det gikk deretter to år innen konsollen endelig kom. Med tanke på hvor bra det gikk for Xbox 360 kan vi trygt anta at Sony ikke våger å la det gå like lang tid denne gangen. Blir Playstation 4 vist frem i sommer, blir den kanskje lansert allerede til våren eller tidlig høst.

Tre nye konsoller på E3?
Det er alltid et vell av spekulasjoner i forkant av nye Nintendo-konsoller. Forhåpentligvis får vi vite alle detaljer om Wii-oppfølgeren når E3 går av stabelen i juni.

Microsoft har allerede begynt å skape forventninger til årets E3-messe via intervjuer, og med de nye Nintendo-ryktene kan dette meget vel bli den mest spennende messen siden 2005, da vi for første gang fikk se Playstation 3, Wii og Xbox 360. For som sagt, viser Nintendo noe nytt vil Microsoft vise noe nytt, og i så fall følger Sony hakk i hæl. Om syv uker har vi svaret...Loading next content