Los Angeles, en av de amerikanske byene som har de aller største problemene med såvel organisert som uorganisert kriminalitet. Byen er enorm og spennende, og kriminalhistorie skrives så godt som daglig. L.A. må derfor sies å være en opplagt by å la et actionspill utfolde seg i. GameReactor har prøvespilt den nesten ferdige versjon av True Crime eksklusivt. Spillet er så lovende at både Sony og Microsoft har forsøkt å kuppe seg til eksklusivitet på deres respektive plattformer. Det har de heldigvis ikke klart å få til, og sent i høst er det meningen at alle de tre store konsollene vil få sin egen versjon av Activisions lovende storspill.
Utvikleren Luxoflux’s ambisiøse True Crime tar deg med på et av høstens mest lovende kjøreturer. Ved hjelp av GPS er hele Los Angeles’s veinett blitt gjenskapt og det er lagt ned mye energi i å få med alle byens detaljer og kjente landemerker. Til forskjell fra The Getaway til Playstation 2, hvor en mindre del av London ble gjenskapt digitalt, så foregår dette altså i en hel verdensby, hvor man kan cruise rundt helt fritt uten loadetider mellom bydelene. I rollen som den hardkokte Nick Kang handler det om å rydde opp i byen som er i ferd med å bli overtatt av russisk og kinesisk mafia. En hard jobb som innebærer en god del bilkjøring, ville actionscener, overvåkning og slagsmål. En salig blanding med andre ord, hvilket er akkurat det utviklerne har strebet etter. Man har ganske enkelt blandet alt det som var fett i spill som Grand Theft Auto 3, Metal Gear Solid og Max Payne.
Nick Kang har fått sparken fra politiet, på grunn av sine ukonvensjonelle metoder, og har i stedet fått seg jobb i spesialstyrken O.D. De jobber etter instruksen om å beskytte uskyldige, koste hva det koste vil. Noe som selvfølgelig passer den voldsomme Nick perfekt, siden det med "koste hva det koste vil" gjør at han kan få utfolde seg fritt blant bermen. Nick selv drives av et enormt hat til den organiserte kriminaliteten, etter at hans far brutalt ble drept av ukjente gjerningsmenn. Man har hele tiden klare direktiver som forteller hva som bør gjøres og en tydelig grønn pil indikerer i hvilken retning målet ligger. Takket være det finurlige GPS-systemet finner man enkelt rundt i den gigantiske smeltedigelen Los Angeles. Alle kjøretøyer i gatene kan konfiskeres og brukes for å nå sitt mål og omgivelsene er i imponerende høy grad mulige å ødelegge. Etter å ha slått ned en kjeltring (eller en uskyldig), kan man sparke dem i siden så de ruller rundt og man kan legge dem i jern. Det ser rimelig brutalt ut. Den som vil more seg med å ransake de arresterte på leting etter bevir for eventuelle ulovligheter kan gjøre dette når som helst. Det er sjelden man finner noe, men jeg hadde allikevel fornøyelsen av å fange en gammel fyr med en rakettkaster, hvilket faktisk er ulovlig i California.
Ved første blikk ser ikke True Crime spesielt bra ut grafisk, men flotte mellomsekvenser, usedvanlig bra gjennomført lipsync og bra animasjoner gir allikevel en imponerende helhet. Spesielt fett er det at loadetidene nesten glimrer med sitt fravær. I tillegg er det lagt mye arbeid i å få frem den rette slumfølelsen, når man beveger seg rundt i disse områdene og en mer postkort-aktig følelse på eksempelvis Venice Beach. True Crime er et bra eksempel på at høyt teknisk nivå ikke er det eneste som imponerer når man snakker om grafikk.
Lydmessig er spillet også glimrende. Gyngende hip hop er ikke noe jeg vanligvis ville spilt frivillig. Men når man cruiser rundt i L.A. passer det perfekt. Foruten det uventede store antallet låter, finnes det også spesielle temaer til de forskjellige momentene. Alt er perfekt sammensatt for å virkelig leverere en hardkokt filmatisk følelse. Skuespillerne er heller ikke tapt bak en vogn, da man blant annet har fått med så tunge navn som Christopher Walken og Michael Madsen til å bidra med stemmer. Nick er selvfølgelig politimann og burde ikke sabotere omgivelsene og slett ikke skade folk. Men målet helliger midlet for den barkede politimannen. Nick Kang tolker loven på sin egen måte og voldsomme biljakter, skuddvekslinger på lurvte barer og tradisjonelle slosskamper er hverdagskost. Akkurat det med de tradisjonelle slosskampene er, etter min mening, et av de morsomste innslagene i True Crime. Når Nick Kang er utlært har han intet mindre enn 240 forskjellige bevegelser i arsenalet sitt. Slagsmålene er omfattende og har til og med spesielle "finishing-moves". Selv om de ikke er blodige på samme måte som i Mortal Kombat, så serveres det rikelig skade og så ser de veldig spektakulære ut. Det er skikkelig underholdende å ha store kamper i typiske gangstermiljøer med flere motstandere, hvor inventaret flyr i alle retninger. Dessuten finnes det naturligvis mulighet til å benytte gjenstander, enten de som ligger på bakken eller de man tar fra fienden. Selve det å skyte er også meget underholdende. Likhetene med Grand Theft Auto 3 er mange, først fremst med det store antallet våpen og måten man beveger seg på. Men når man fyrer av våpenet sitt er det snarare Max Payne det minner om. Ved å holde en bestemt knapp nede mens man skyter, fyrer man av salver i stedet for enkeltskudd.
Los Angeles som by er spennende nok til bare å kjøre rundt i, hvis man ikke har vært der før. For ikke så bereiste nordmenn er det nok ganske ubegripelig, at man kan kjøre på en motorvei i 30 minutter uten å komme fra den ene enden av byen til den andre. De som allerede har opplevd ekte storbyer kan i stedet more seg med å kjøre rundt og sjekke ut Beverly Hills, Bel Air eller hvorfor ikke Hollywood. Alle gatenavne er korrekt gjengitt og kjente bygninger heter det de skal. Derimot savnes ofte mange av varemerkene. Nick Kang kan derfor ikke meie ned personalet på Taco Bell eller i K-mart.
Den som hopper av spillets oppdrag og i stedet velger å kjøre rundt i byens gater, vil allikevel ikke få det lettere. På den knasende politiradioen høres ofte rop om hjelp, en rekke markeringer vises på kartet og indikerer hor den anmeldte forbrytelsen begås. Man må ikke hjelpe til med å stoppe biltyver, presse tystere for info, bekjempe gjeng-kriminalitet eller roe ned opphissede folkemasser, men det gir ekstra poeng, som senere kan brukes som forskjellige hjelpemidler. Poeng gir blant annet flere forsøk når man vil lære seg å sloss eller kjøre bedre.
Spillet har intet mindre enn fire forskjellige slutter, som åpnes avhengig av hvordan man har lykkes med sine oppdrag. Spillets grunntanke er at man aldri kan dø, men at man rammes av en skjebne i stedet. Mislykkes man med å drepe en gangsterboss på en kinarestaurant, våkner man kanskje opp bakbundet på dass, for deretter å måtte prøve og komme seg fri. Ingen oppdrag behøver å bli gjentatt og jeg vil påstå at det er betydelig mer spennende å spille videre og se hva som skjer, enn å rive seg i håret av frustrasjon over å måtte klare alt. Å mislykkes med alt man foretar seg leder selvfølgelig frem til den kjipeste avslutningen på spillet. Spillet er allikevel så tilgivende, at man alltid kan gå tilbake og spille et mislykket oppdrag på nytt. Så har man fått en avslutning som man er misfornøyd med, så kan man fortsette der man tidligere begikk en feil. Dette er et system
som til dels gir spillet en god del replay verdi, pluss at det gjør at de som bare spiller gjennom og ikke starter forfra igjen, får en så homogen spilloplevelse som ikke behøver å være lik alle andres.
Totalt sett inneholder spillet over 100 forskjellige oppdrag. Alle med tydelig definerte mål, hvilket gjør at True Crime leverer en betydelig fyldigere historie enn den sterkeste konkurrenten, Grand Theft Auto 3. Samtidig skjer det ikke på bekostning av den nevnte friheten. Den som bare vil fleske gjennom spillet får en relativt kort spilletid. Spillet bygger mye på at man virkelig skal oppleve Los Angeles infame underverden, løse kriminalsaker, finne fete biler, våpen og lære å slå folk så hardt i trynet at det værker helt ned i fotsålene.
På Activision er man ikke i tvil om at True Crime vil bli en skikkelig hit, og ja, det finnes mange indikasjoner i spillet som peger i denne retningen. På Playstation 2 er det ganske lenge siden det har kommet ut spill i denne genren og til Xbox og GameCube savnes det alternativer helt og holdent. For å skape en skikkelig replay verdi finnes det masse hemligheter. Dels skjulte oppdrag og lignende, dels en del mer humoristiske innslag, men der går også rykter om alternative spillbare karakterer. Dessuten har man jo de fire forskjellige sluttene. True Crime vil ha en ganske lang holdbarhetsdato, og vil man komme seg rundt i hele byen i spillet trenger man nok ikke så mye annet å ta seg til resten av vinteren.