Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
artikler

Wii i 2010

Kommer Nintendo til å slippe en ny maskinvare i år, og hvilke spill er egentlig på vei? Jonas Mäki fra Gamereactor Sverige har tatt en nærmere titt på hva Nintendo-fansen kan vente seg i år...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Jeg husker Dreamcast-tiden da Sega nesten var alene om å lage spill til konsollen sin. Til og med Electronic Arts, som vanligvis lager spill til alt det går an å spille på, stod over - og da skal det nevnes at EAs vei til gigantstatus kom fra et nært samarbeid med Sega i Mega Drive-æraen. Det førte til at Sega alene måtte sørge for at Dreamcast-eierne hadde noe å spille, noe de gjorde til den store gullmedaljen.

Spillene veltet ut på markedet, og Sega holdt høy standard på det meste i det som må ha vært deres mest produktive periode noensinne. Men å gjøre alt selv betyr at man tar alle risikoer for spill som ikke nødvendigvis selger, og Sega gikk med kjempetap. Men nå var vel dette en tekst om Wii, og ikke Dreamcast? Jo, det kan nok stemme, men selv om Dreamcast ble en enorm flopp og Wii kanskje er den største suksesshistorien noensinne, finnes det likheter.

Nemlig det faktum at alle de store spillene som finnes til Wii i dag er skapt av Nintendo selv. Det pøses riktignok ut en god del tredjepartstitler, men 95 prosent er rettet mot et publikum som egentlig ikke bryr seg så mye om spill. Det er treningsprogrammer, spill hvor man tar hånd om babyer, ponnyer og et enormt antall andre spill som mest av alt handler om å veive med Wii-kontrollen.

Wii i 2010
Akkurat som med Sega er det Nintendo som skal sørge for spillene til Wii, noe de klarer så bra at de nesten utkonkurrerer tredjepartsutviklerne.
Dette er en annonse:

De tredjepartstitlene det faktisk ligger litt arbeid bak, som Mad World, No More Heroes, Boom Blox og det kjempesjarmerende Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure, har vært fenomenale, men folk har oversett dem i spillhyllene. Det har ført til en situasjon hvor nesten alle store utgivere i fjor høst annonserte forskjellige begrensninger i Wii-spillene deres. Sega vil ikke lenger lage voldelige spill, Activision skal ta det roligere og Ubiosoft har bestemt seg for å trappe ned Wii-utgivelsene til fordel for HD-konsollene.

Akkurat som med Sega og Dreamcast vil det være opp til Nintendo å holde Wii flytende i årene som kommer. Dette gjør de strålende, om muligens litt annerledes. Nintendos forretningsmodell går ut på å gi hver tittel en sjanse til å bli sett. Derfor pumper de ikke ut spill slik mange spillere nok ønsker, men sørger for en perfekt miks av spill som ikke ødelegger for hverandre.

Selv om 2009 var et svakt år for Nintendo med bare seks nye spill - Wii Fit Plus burde kanskje ikke medregnes ettersom det bare var en enkel oppdatering - viser det bare hvor bra Nintendos modell har fungert. Hvert spill får maksimal oppmerksomhet, i tillegg til å få tid til å trone i spillhyllene før det kommer nye spill for å overta plassen.

Wii i 2010Wii i 2010Wii i 2010
Mario Kart Wii, Wii Play og Wii Fit har hengt med i flere år, men klatrer fremdeles på listene verden over. En prestasjon som savner motstykke.
Dette er en annonse:

Færre spill som selger bedre, med andre ord. Det er noe Nintendo ser ut til å fortsette med i 2010, der bare Metroid: Other M og Super Mario Galaxy 2 foreløpig har blitt annonsert. Ved siden av disse spillene kan man jo mistenke at Nintendo kommer til å slippe et nytt Zelda-spill. Selv om Nintendo har julehandelen i et så godt jerngrep at det ikke finnes et motstykke i spillhistorien, er de nok litt bekymret over Microsofts og Sonys kommende løsninger for spilling med bevegelsessensor, henholdsvis Project Natal og "Arc" (eller Wand, Sony har ennå ikke bekreftet eller avkreftet noen av dem).

Begge to er betydelig mer tekniske og avanserte enn Wii-kontrollen, noe som kan både ødelegge og hjelpe. Slår en eller begge an, blir det ikke like lett for Nintendo å overbevise folk om at Wii har det bevegelsesstyrte systemet de bør satse på.

Personlig tror jeg ikke Nintnedo trenger å miste noe nattesøvn av den grunn, jeg spår ganske begrensede suksessmuligheter for Natal og "Arc", men de kommer jo selvfølgelig til å møte den nye konkurransen. Dette er bra for alle Wii-eiere, som dermed sannsynligvis kommer til å oppleve den tyngste Nintendo-høsten noensinne. Med titler som Metroid, Mario og Zelda på vei med noen månederes mellomrom kan man ikke klage.

Wii i 2010Wii i 2010
Metroid: Other M og Super Mario Galaxy 2 er begge to bekreftet for lansering i år. Det kommer nok til å bli flere, og Nintendo har gitt mer enn nok hint i intervjuer om alt fra Pikmin till Star Fox.

Det skal jo også nevnes at Nintendo er best i bransjen til å overraske. Man vet aldri hva deres neste steg er. I tilegg har de også jokeren Wii Vitality Sensor, som jeg absolutt tror kan bli deres neste Wii Fit-lignende slager, som gjør at alle trenger konsollen. Kanskje gjennom avslapningsspill, siden det moderne menneske er ganske stresset av seg og trenger hjelp til å roe seg ned. Dette kommer til å skje mens Sony og Microsoft kommer til å slite seg ihjel for å lage et bra treningsspill, noe Nintendo allerede har lagt bak seg innen den tid for å gå videre til nye prosjekter.

Men det slutter selvfølgelig ikke der. Det sies jo at Nintendo har ny maskinvare på gang, som skal avdukes på Game Developers Conference. Det er alltid vanskelig å forutse Nintendos neste trekk, og siden de ikke har like mange lekkasjer som de andre konsollprodusentene stiller jeg meg skeptisk til det hele. Det er ikke dermed sagt at Nintendo ikke kommer til å slippe ny maskinvare, for det er jeg overbevist om at de kommer til å gjøre i 2010.

Som jeg har skrevet i tidligere artikler og blogger er Nintendo på ganske trygg grunn med Nintendo DS. Men Apple vokser raskere og raskere, og de får flere og flere kunder. Samtidig forventes det at Sony slipper en ny PSP. Nintendo vet at kunder som kjøper konkurrentenes produkter er mye vanskeligere å få tilbake. Derfor har Nintendo aldri latt sine bærbare konsoller dabbe av i popularitet, men heller byttet dem ut mens de ennå er på topp.

Wii i 2010
Med Iphone har Apple nådd en ny målgruppe med spillere som er vant til å kjøpe spill på en helt annen måte. Til tross for at Apples markedsandel på mobilmarkedet ikke er større enn tre prosent, vokser den fort. Det gjør det vanskelig å overbevise spillerne om andre håndholdte konsoller. Dette vet Nintendo, som gjør at de helt sikkert vil være med i kampen om spillerne allerede i år.

Dette er tilfellet nå for Nintendo DS. De som i dag kjøper Nintendo DSi eller den kommende XL-varianten er folk som ikke kunne brydd seg mindre om hva som er hetest i øyeblikket. Derfor tror jeg Nintendo kommer til å slippe en ny bærbar enhet i løpet av året, selv om den kanskje ikke vises frem allerede neste måned.

I motsetning til alle uskrevne regler pleier Nintendo å la sine bærbare enheter ligge en generasjon bak de stasjonære. Med Wii er det så klart litt spesielt, ettersom konsollen i bunn og grunn er en Gamecube maskinvaremessig, og derfor er det vel ikke helt utenkelig at Nintendo vil bygge en bærbar enhet med sammenlignbare spesifikasjoner. Dette kan muligens resultere i at Nintendo slipper en bærbar enhet som i styrke er like kraftig som Wii, noe som virkelig vil bli satt pris på av utviklere verden over. Dette er bare spekulasjon, men at en ny, bærbar enhet i 2010 vil prestere bedre enn den gamle PSP'en må man nok regne med, og da er man uansett hva Nintendo velger oppe i Wii-sjiktet.

Og så er det ryktestormen rundt Wii HD. Nintendo har hittil avvist det hele med at folk ikke vil kjøpe en konsoll bare på grunn av høyoppløselig grafikk. Dette har de mest sannsynlig rett i, selv om jeg ikke klarer å unngå å tenke at dette vil gjøre det enklere for Nintendo å forlenge levetiden til Wii betraktelig. Men nå er priskrigen bare så vidt i gang, og de har ennå tilgode å slippe Wii i alle mulige forskjellige farger, noe som er et bra triks som sikkert kommer til å føre til et rykk i salget for Nintendo.

Wii i 2010
Både Apple (med deres Imacs) og Nintendo (med både bærbare og stasjonære konsoller) vet at nye farger gir et skikkelig salgsløft. Wii i ulike farger ble faktisk vist på lansering, men foreløpig har vi bare hvit og svart.

En Wii med en vanlig oppgradering som gir skarpere grafikk tror jeg er noe som absolutt kommer etter hvert. Men man skal vite at den gjennomsnittlige Wii-brukeren spiller på tjukke TV-skjermer og bruker den til trening. Det er ikke som at den målgruppen krever en høyoppløselig grafikk. Derfor kan Nintendo ta det rolig med Wii HD. Kanskje det kan være en god tanke i 2011 for å forlenge levetiden, om de ikke ønsker å rett og slett erstatte den.

Men selv om det er usannsynlig vanskelig å forutse hva Nintendo har i fore, går det i alle fall ikke an ignorere tredjepartsstøtet (selv om jeg i de kommende artiklene om Microsoft og Sony velger å fokusere på første- og andrepartsutviklerne). Vel kan det komme til å bli færre Wii-storsatsinger, men de er som regel helt eksklusive, siden konsollen er ulik alle andre. Kanskje det er akkurat det som har gjort at så mange Playstation 3- og Xbox 360-eiere har valgt å komplimentere konsollsamlingen sin med en Wii. Wii er tross alt den konsollen som får flest eksklusive titler, og uansett hvordan man vrir og vender på det kommer ingenting som skjer i 2010 til å endre på den saken.

Blant annet er Nintendo selv utgiver for Monolith Softs kommende rollespill Monado: Beginning of the World og Treasures fantastiske Sin & Punishment 2. Utover det har Capcom Monster Hunter Tri på gang, Namco leker seg med Fragile, High Voltage jobber på å finpusse The Grinder, Ignition skal gi ut det lovende rollespillet Arc Rise Fantasia, og det kommer en haug med kreative spill til Wiiware mens Virtual Console sakte men sikkert nærmer seg fullkommenhet.

Wii i 2010Wii i 2010Wii i 2010
Monado: Beginning of the World, Arc Rise Fantasia og Fragile er tre andre rollespill som er under utvikling i år. I tillegg kommer et nytt rollespill fra Mistwalker (en utvikler som for det meste består av den gamle gjengen bak Final Fantasy-serien) ved navn The Last Story.

De som har en Wii kan altså regne med en hel del av spill å se frem til utover casual-titlene. For den som leter etter spillopplevelser utenom det vanlige er det fremdeles ingen bedre alternativer enn Nintendos lille, hvite konsoll, som fortsatt dominerer på samme måte som da den ble lansert.Loading next content