Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
artikler

Xbox 720 på årets E3?

Gamereactors helt egne bransjeorakel Jonas Mäki setter spørsmålstegn ved Microsofts strategi. Noe som fører med seg en rekke interessante spekulasjoner om selskapets nye konsoll...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Jeg får ikke tak på Microsofts planer akkurat nå. Xbox 360 selger som varme hveteboller og Kinect har vært en ubestridt salgsuksess. Å støtte oppom dette med storspill er derimot noe selskapet ikke virker å ha planer om. Hele våren er et gapende sort hull for Microsoft, som kun har én offisielt annonsert tittel som skal slippes i butikk - Gears of War 3.

Det er så visserlig ikke den verste eksklusive tittelen å oppdrive. Dessuten skal jo Forza Motorsport 4 slippes, men vi vet enda ikke når. I tillegg har vi Kinect Star Wars og Kingdoms fra Crytek. Ingen av disse spillene forandrer likevel det faktum at tidsperioden mellom januar og september er en eneste stor ørken for Microsoft. Det hadde kanskje vært forståelig at selskapet ønsker å brygge og spare litt på spillseriene sine hvis ikke det gikk så inn i granskogen godt for Microsoft, men faktum er at de for øyeblikket sitter på akkurat samme trone som Nintendo.

Når Microsoft slipper et eksklusivt spill, selger det som vanlig i bøtter og millionspann. Til og med spill som Alan Wake og Crackdown 2 har nådd millionen, til tross for å mangle total oppbakking fra pressekorpsets side. Av den grunn er det et lite mysterium at det er så ørketomt med spill akkurat nå.

Som jeg tidligere har slått fast bruker Microsoft å ha en relativt kort startstrek for spillene sine. De kan avsløre og vise et stort spill på E3, for så å lansere spillet kun måneder i ettertid. Men våren er som kjent over, og den har vært tom som i banken. Ser vi på 2012 er det enda verre. Det ligger virkelig ingenting på horisonten - og hva holder egentlig Rare og 343 Industries på med?

Dette er en annonse:

Jeg er fullt klar over at det er usannsynlig, men får fortsatt vibber om at det kommer til å skje noe stort på E3 i år. Noe som også vil forklare denne merkelige oppførselen fra Microsoft sin side. Jeg kan også tenke meg at det er snakk om en Xbox 720. Joda, dere kan godt tro det har klikket for meg, og knaste ivei for syrlig å forklare at Microsoft nettopp har uttalt at Xbox 360 skal leve til 2015. Dette mens dere også påpeker det åpenbare: Kinect selger jo bra, hvorfor legge lokk på dette?

Jeg vet. Jeg har oversikt. Men uansett hva vi mener om saken, la oss i et øyeblikk anta at det skal avsløres en ny konsoll. Hvorfor skal de gjøre det nå? Til å begynne med er Xbox 360 seks år gammel. I teorien er det med andre på tide å pensjonere seg, selv om Crysis 2 er ordentlig pent og det kommende Gears of War 3 får meg til å slikke på skjermen.

Det som snarere skal kunne få Microsoft til å fatte beslutning om en oppfølger er nok konkurransen. Wii-salget har delvis begynt å synke. Slipper Nintendo en ny konsoll med større kraft enn Playstation 3 og Xbox 360, til samme pris, men med en nytenkende teknologi, er det absolutt slutt for HD-tvillingene.

Nintendo ville spist dem levende. Det spiller ikke noen rolle om Microsoft og Sony skulle lansere ny og dyr maskinvare, markedet ville ha opplevd Wii-situasjonen atter en gang. God natt og farvel. Dette skremmer garantert både Microsoft og Sony, som begge har uttalt at de heller vil være foregangsselskaper enn på etterslep. Og vi vet jo hvor mye Sony tapte på forspranget til Xbox 360. Det å være for sent ute er ingen drømmeposisjon.

Dette er en annonse:

Dette er ett aspekt, men det finnes flere. Microsoft har flere ganger sagt at de forsøker å ruste opp PC-markedet igjen. Det finnes flere årsaker til dette. En av årsakene er at Steam vokser så det synger. Det er klart at Microsoft ikke vil tillate monopol på markedet for nedlastbare spill på PC. Microsofts trumfkort med PC og Xbox/Xbox 360 har vært at maskinvaren er så sammenlignbar.

Å dele spill mellom de to plattformene er langt enklere enn for konkurrentene. Når PC-versjonen blir så mye bedre at Xbox 360-versjonen blir handikappet (jepp, jeg ser på deg, Crysis 2) er derimot ikke denne kompatibiliteten mye verdt. Dermed er PC-konverteringer til Xbox 360 ofte den rene katastrofe, mens PC-spillene er pent nødt til å florere med tekniske feil og ikke utnytte de hestekreftene som er tilgjengelig.

Microsoft vil jo også selge operativsystemer. Når Xbox 360 ble sluppet var Windows XP det heteste man kunne kjøre. Og alle gjorde det. Siden dengang har Windows Vista kommet, Windows 7 har kommet og Windows 8 skal lanseres neste år. PC-spillere bytter ofte maskiner og hjelper på den måten til med å etablere nye operativsystemer, og det hadde absolutt vært kult og fordelaktig om Xbox 360 kan samkjøre med Windows 8 på en god måte. Knytte de to plattformene tettere sammen.

Verdt å notere er også at man normalt erstatter konsoller når de selger som best og har det såkalte «momentumet». Lar man dem synke i popularitet vil dermed erstatningen kreve å bygges opp igjen, hvilket gir utslag for salgstallene. Det interessante her er at 2010 var det beste året hittil for Xbox 360, som for øyeblikket har nådd toppen. Våger Microsoft å risikere at den taper momentum og fremgang mens et annet varemerke plutselig får rykte på seg om å være hippere?

Videre har Apple overraskende nok valgt å legge Worldwide Developers Conference til samme kalenderperiode som E3. Betyr dette at Apple ikke er ute etter mer oppmerksomhet for nyhetene sine fra alle som er interessert i spill og teknologi? Nei, det betyr formodentlig at de har noe på gang. Noe som har med spill å gjøre. Noe som formodentlig er en stor trussel for både Microsoft og Sony.

Kommer Apple med noe konsolliknende (i dag er jo konsollene faktisk mer mediestasjoner enn noe annet) så gjelder det å være mer direkte. Å stille med gamle konsoller ansikt til ansikt med en ny, lekker spilldings fra Apple kan bare ende i katastrofe.

Men Kinect, da? Ja, til å begynne med er Kinect en satsning som man kommer til å spille videre på. Uansett om det vises frem en Xbox 720 i år, neste år eller 2015, kan vi nok regne med at kameraet lever videre. Jeg tror heller ikke at forgjengeren er nødt til å dø. Sony har hatt nesten ufortjent stor fremgang med Playstation 2 etter at treeren ble lansert. De har sluppet få spill, ikke satset på den noe videre og nærmest utelukkende latt tredjepartsutviklere ta hånd om konsollen.

Det går kort sagt an å operere med to konsoller på samme tid. En ny Xbox 720 betyr absolutt ikke at det er over og ut for den nåværende Xbox 360. Det er på langt nær samme gruppe som kjøper Xbox 360 Arcade og Kinect for drøyt to laken som de med vane for å stå i timelange køer på slippdagen og betaler 5000 spenn av ren entusiasme.

Til slutt. En ting til. Halo 4. Etter Halo 3s perverse suksess, lot Microsoft Bungie lage Halo 3: ODST. Og deretter Halo: Reach. Man har helt bevisst valgt å vente med Halo 4 for å la 343 Industries gjøre et realt inntrykk. Troverdige kilder sier at det neste på tapetet for Halo-serien er en nyversjon av Halo: Combat Evolved, et spill som ikke blir utviklet av 343. Hva holder så de på med?

Master Chief greide på egenhånd å lykkes med å slå Nintendo ned i støvlene den forrige generasjonen. Og igjen får vi tilskrive Microsofts suksess Master Chief for å ligge et hestehode foran Sony i denne generasjonen. Og det bare på to markeder, da Sony nesten floppet i Japan. Skal 343 Industries virkelig gjøre et inntrykk med Halo 4, er en ny konsoll den smarteste måten å gjøre det på. Det skal bli det peneste Halo noensinne og det skal garantert selge i mengder fra starten av.

Men dette blir svimlende og jeg passerer kanskje meg selv i spekulasjonene her. Vi får ikke se en ny Xbox på årets E3. Jeg ser det derimot ikke som 100 prosent usannsynlig, da jeg også ser en rekke årsaker til å annonsere en ny konsoll. Den som venter...

Xbox 720 på årets E3?


Loading next content