Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
series-tekster
Obi-Wan Kenobi

Obi-Wan Kenobi

Kraften har alltid vært sterk hos Ewan McGregor, men hvor sterkt står TV-serien om hans kjente og kjære rollefigur?

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Da Disney tok over Star Wars-lisensen og begynte å lage enkeltstående filmer som ikke var en del av den sentrale Skywalker-sagaen, begynte ryktene å gå om en film med Jedimesteren Obi-Wan Kenobi der Ewan McGregor skulle vende tilbake i sin ikoniske rolle. Ryktene om Obi-Wan- og Boba Fett-filmer ble derimot lagt på is etter at solo-filmene (og da særlig Solo: A Star Wars Story) ikke innfridde de økonomiske og kritikermessige kravene til Disney.

HQ

Med introduksjonen av strømmetjenesten Disney+ har selskapet imidlertid hatt behov for innhold, og de gamle filmprosjektene har blitt hentet ut av skuffen og blitt forvandlet til TV-serier i stedet. Dette har resultert i to svært gode sesonger av The Mandalorian og en litt mer splittende og omdiskutert serie om Boba Fett, og nå er turen endelig kommet for den enestående gjenkomsten til Obi-Wan Kenobi.

Vi får møte en nedbrutt, sliten og slagen Obi-Wan Kenobi som mer eller mindre har mistet troen på fremtiden ti år etter Order 66. Når en gammel venn fra Republikkens tidsalder tar kontakt og ber desperat om hjelp må Jedimesteren likevel ta steget ut av eremittilværelsen og reise ut i galaksen for å gjenopplive gamle Jedikunster. Dette er selvfølgelig ikke risikofritt, for Obi-Wan blir forfulgt av Inkvisitorene, en gruppe som benytter Kraftens mørke krefter for å bistå Darth Vader og keiseren i jakten på de siste Jediridderne.

Obi-Wan KenobiObi-Wan Kenobi

I min omtale av de to første episodene trakk jeg frem flere positive og et par negative aspekter ved seriens start. Det aller meste av dette er representativt for serien i sin helhet, noe som betyr at de negative sidene ved serien veies mer enn nok opp av de positive.

Dette er en annonse:

Skuespillerprestasjonene er noe av det som styrker denne serien mest. Ewan McGregor i rollen som Obi-Wan Kenobi er selvfølgelig det store trekkplasteret her, men at det skulle være like tilfredsstillende å se at Hayden Christensen endelig får leke seg i rollen som Darth Vader hadde jeg faktisk ikke trodd på forhånd. Dette gjør at serien nærmest blir som en oppreisning for en skuespiller som tidligere har fått svært mange memes på sin kappe, og kombinert med det ikoniske stemmeskuespillet til James Earl Jones (som er mye skarpere her enn i Rogue One: A Star Wars Story) får vi noen svært minneverdige øyeblikk med Kenobis gamle elev og venn. Dette topper seg særlig i de to siste episodene, som til sammen sørger for å gi serien en finale full av både følelser og spenning. Vi kommer selvfølgelig ikke utenom det brilliante arbeidet til unge Vivian Lyra Blair heller, som gir en ekstremt god tolkning av sin rolle som en viss ung prinsesse.

Obi-Wan Kenobi

På manussiden føles serien mye skarpere og mer målrettet enn det vi fikk se i The Book of Boba Fett, som forsøkte å gape over veldig mye på en gang. Mye av dette skyldes nok at man har et godt etablert rammeverk for rollefiguren, ettersom vi vet hvor Obi-Wan var i slutten av Episode III og hvor kan kommer til å være i Episode IV (og i sesong 3 av Star Wars Rebels mellom der). Vi får også en god integrasjon av elementer fra det utvidede Star Wars-universet for de som ikke har dykket like dypt ned i animasjonsseriene eller spillene, slik som introduksjonen av inkvisitorene og en ikonisk lokasjon fra Star Wars Jedi: Fallen Order. Serien gjør også en god jobb med å tette gamle hull i Star Wars-universet på en tilfredsstillende måte, noe som sørger for at den blir mer enn bare fan service. Samtidig har den noen haltende øyeblikk også, og dessverre går disse først og fremst utover inkvisitoren Reva. Moses Ingram gjør en mesterlig tolkning i rollen som Reva, men hennes historie og hvordan denne fortelles føles ikke alltid like målrettet, gjennomarbeidet eller elegant som store deler av serien ellers. Det er også en ulempe for rollefiguren at man kan ane hvor historien hennes går dersom man har god kjennskap til det utvidede Star Wars-universet (som Star Wars: Rebels eller tegneseriematerialet), men dette vil nok ikke være et like stort problem for de som kun har sett filmene.

Visuelt sett er serien for det meste godkjent, selv om det må nevnes at TV-seriene bør snart fjerne seg fra støvete sanddyner på Tatooine ettersom det er grenser for hvor estetisk tilfredsstillende det er å se på sand i lengden (den er tross alt grov og røff og irriterende, og den havner overalt). Serien er på sitt beste når vi får se nye og mer varierte lokasjoner, slik som cyberpunk-planeten Daiyu eller den steinete månen i sesongfinalen. Vi får også et tilbakeblikk fra tiden før Republikkens fall som også underholder, men etter flere runder med Disneys foryngelsesteknologi (hvor eldre skuespillere ser ut slik de gjorde for flere tiår siden) er det merkelig å se at serien ikke håndterer denne teknologien bedre når dette først skal benyttes. Den slags er imidlertid raskt glemt når serien fylles med mer action og ekstremt rå bruk av Kraften.

Dette er en annonse:
Obi-Wan Kenobi
Obi-Wan Kenobi

I omtalen av seriens start rettet jeg også oppmerksomheten mot musikken, og den fortjener absolutt å nevnes også denne gangen. Natalie Holts sammenveving av ny musikk kombinert med motiver fra den klassiske Star Wars-musikken føles hele tiden presis og gjennomtenkt, og samlet sett kommer musikken i Obi-Wan Kenobi bedre ut av det enn både The Mandalorian og The Book of Boba Fett. At vi får et nydelig hovedtema for serien fra maestroen John Williams selv skader heller ikke.

Obi-Wan Kenobi er en TV-serie som fort kunne endt opp som intet mindre enn fan service, men heldigvis leverer den mye mer enn det. Vi får noen svært tilfredsstillende gjensyn med gamle Star Wars-skuespillere, et par gode nye tilskudd og en historie som både byr på spennende nyheter og tetter gamle hull. Noen av historietrådene er litt mindre presise og mangler den skarpe kvaliteten vi ellers får servert i serien, men takket være en følelsesladet og actionfylt sesongfinale henter den seg godt inn igjen. Serien er i utgangspunktet avsluttet etter disse seks episodene, men om vi skulle få mer i fremtiden sier jeg ikke nei takk.

08 Gamereactor Norge
8 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

0
Obi-Wan Kenobi

Obi-Wan Kenobi

SERIES-TEKST. Skrevet av Ingar Takanobu Hauge

Kraften har alltid vært sterk hos Ewan McGregor, men hvor sterkt står TV-serien om hans kjente og kjære rollefigur?Loading next content